Ruth Podcasts

  • Statsministerns närmaste man slutar, han fiskade utan tillstånd och ljög för polisen Barn jobbar för kriminella gäng Ruth och Piotr berättar om hur de överlevde förintelsen

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare Anna Jonasson. Reportrar Jenny Toresson och Jenny Pejler.

  • Avsnitt 84 gästas av en för oss efterlängtad gäst i form av Ruth Schlissel, Ruth som härstammar ifrån Californien ger oss sin historia om hur hon på sin korta tid i sporten har landat både ett Guld och en bronsmedalj på SM.

    Vi går även in lite om vad vi har att se fram emot i den kommande veckan, och Ted pratar sig hes om en dokumentär innefattande en toppspelare.

    Trevlig lyssning!

    Anders, Viktor & Ted

  • I avsnitt 9 av Aluminiumpodden bjuds du på en härlig blandning av spännande uppstarter och investeringar, 50-årsfirande av Hydro Extrusions Magnor och intressant fakta om lackering. Däremellan blir det också en intervju med Aluproff, en utflykt till den lilla byn Sjunnen och en ny aluminiumgåta.

    I säsongens första avsnitt tar vi ett snack med Mårten och Gro på Hydro Extrusions Magnor. Vår norska motsvarighet i Magnor firade nämligen 50 år nu i februari. Något som förstås uppmärksammas i studion.

    Podden bjuder också på fakta om ytbehandling i allmänhet och lackering i synnerhet. Dessutom blir det en intervju med Thomas Trads Hansen på Aluproff om klimatsmarta gardinsystem. Den danska tillverkaren har nämligen konstruerat sin nya serie SUSTAIN av Hydro CIRCAL®.

    I vanlig ordning är det Ruth och Ulrika som rattar podden från Vetlanda.
    ––
    Aluminiumpodden är en podd om de oändliga möjligheterna med aluminium. Podden görs i samarbete med Hydro Extrusions. Om du vill lära dig mer om aluminium, ta del av branschnyheter och upptäcka materialets många olika användningsområden, så är Aluminiumpodden definitivt något för dig.

    Håll till godo!

  • Ruth Nordström är människorättsadvokaten som blev rikskänd genom fallet där hon försvarade den kristna barnmorskan Ellinor Grimmark. Vi pratar om viljan att göra rätt, om att bli utestängd på grund av sina åsikter, och om hur Ruth själv bemöter andra kvinnor som gjort abort. Vi pratar också om Ruths kristna tro och om resan från Livets ord till Klara kyrka.

  • Navid pratar med författaren och advokaten Ruth Nordström om det uppmärksammade fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som inte ville medverka under aborter (eller som det står på Wikipedia: vägrade att genomföra aborter) för att det gick emot hennes kristna tro, om det följande mediadrevet där både Ruth och Ellinor blev kallade för abortmotståndare, om vad samvetsfrihet är, varför den svenska abortlagen kan uppfattas som problematisk jämfört med den i Norge och hur hennes kristna tro hjälpte henne att fortsätta kämpa för utsatta människor i samhället när livet efter drevet blev som mörkast.Vad är samvetsfrihet - https://sv.wikipedia.org/wiki/SamvetsfrihetOm abort i Sverige - https://sv.wikipedia.org/wiki/Abort_i_Sverige Artikel 9 i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheternahttps://www.echr.coe.int/documents/convention_swe.pdf Fallet Roe vs. Wadehttps://en.wikipedia.org/wiki/Roe_v._WadePolitiken vann, juridiken förloradehttps://www.jt.se/author.asp?uid=121 Vill du höra hela samtalet? Gå in på www.patreon.com/hurkanvi och bli Patreon. Har du inte råd att bli Patreon? Hör av dig till oss på [email protected] så löser vi det.Gillar du det Hur kan vi? gör och vill stötta med en engångssumma så swisha till 123 124 77 33.Vill du boka Navid som samtalsledare, moderator eller föreläsare? Gå in på www.navidmodiri.com/bokaFör att fortsätta samtalet, gå med i gruppen "Hur kan vi? - Eftersnack" på Facebook:https://www.facebook.com/groups/hurkanvi Alla avsnitt av podden och kontaktuppgifter hittar du på https://www.hurkanvi.se.Fotograf: Victoria Runegrund

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I avsnitt 8 av Aluminiumpodden, som också är ett julavsnitt och därmed säsongens sista avsnitt, blir det mycket snack om Hydros storsatsningar på verksamheten i Sjunnen. Hydro expanderar nämligen omsmältverket och inom kort väcker vi också nytt liv i den tidigare nedlagda pressen, P2. Hör intervjun med Jonas Bjuhr (VD), Henrik Stark (försäljningsdirektör) och Christoffer Johansson (produktionschef i Sjunnen).

    I podden blir det också mycket snack om Hydros forskningscenter i Finspång, Innovation & Technology (I&T). Syfte med I&T är att stimulera och vara en aktiv partner i affärs- och teknologiutvecklingen inom Hydro. I praktiken betyder det att våra ingenjörer och specialister erbjuder kunskap och expertis inom hur aluminium bäst kan användas, legeringskompositioner och hur man utnyttjar materialets egenskaper till fullo.

    Däremellan blir det intressanta samtal om hållbarhet, laddstolpar från ChargeNode och Hydro CIRCAL. Självklart blir det också en ny, klurig Aluminiumgåta. I vanlig ordning är det Ruth och Ulrika som rattar podden från Vetlanda.
    ––
    Aluminiumpodden är en podd om de oändliga möjligheterna med aluminium. Podden görs i samarbete med Hydro Extrusions. Om du vill lära dig mer om aluminium, ta del av branschnyheter och upptäcka materialets många olika användningsområden, så är Aluminiumpodden definitivt något för dig.

    Håll till godo!

  • Den stora finalen som knyter ihop hela kampanjen Änglarnas tid (Skriven och spelledd av Jim Backvald)

    I detta avsnitt åker vi tillbaka i tiden och följer karaktären Ruth. Vi kommer få reda på vad som egentligen låg bakom hennes handlande i förra avsnittet.

    Musiken är hämtad från Freesounds.org och Arcane Anthems. 

    Tack för att just du lyssnar!

  • I avsnitt 7 av Aluminiumpodden blir det hållbarhet för hela slanten. Först och främst bjuder vi på en intervju med svenska ChargeNode, ett bolag som arbetar med storskaliga laddsystem för elbilar. Deras system bygger till stor del på hållbart aluminium från Hydro, närmare bestämt Hydro CIRCAL och Hydro REDUXA.

    I podden blir det också mycket snack om Hydro EcoDesign. Kort sagt är det ett sätt att ge din produktutveckling en grönare inriktning. Med Hydro EcoDesign får du hjälp med att hitta skräddarsydda aluminiumlösningar som minskar koldioxidavtrycket och maximerar produkternas livslängd och kvalitet. Win-win helt enkelt.

    Aluminiumgåtan är också tillbaka. Kan du klura ut rätt svar den här gången? I vanlig ordning är det Ruth och Ulrika som rattar podden från Vetlanda.
    ––
    Aluminiumpodden är en podd om de oändliga möjligheterna med aluminium. Podden görs i samarbete med Hydro Extrusions. Om du vill lära dig mer om aluminium, ta del av branschnyheter och upptäcka materialets många olika användningsområden, så är Aluminiumpodden definitivt något för dig.

    Håll till godo!

  • Vi pratar med Ruth och Mattias Nordström som båda brinner för viktiga saker. Ruth är advokat med fokus på mänskliga rättigheter och Mattias präst i S:ta Clara kyrka. De är gifta och har tre barn tillsammans.

    Hur delar man livet i perioder när det stormar hårt omkring sig? Hur pratar vi med barnen om svåra saker? Ett berörande och ärligt samtal.

    Nette har också placerat Gabbe i ett nytt fack.

  • Gäst i det här avsnittet är advokaten Ruth Nordström, som nyligen kommit ut med boken ”Till de utsattas försvar”. Tillsammans med sina kollegor på Skandinaviska människorättsadvokaterna arbetar Ruth med att främja mänskliga fri- och rättigheter i Skandinavien och Europa. Ruth är mest känd för fallet med Ellinor Grimmark, barnmorskan som med hänvisning till sitt samvete ville slippa arbeta med aborter. Och en stor del av boken handlar om de många turerna, och de intensiva mediala dreven, kring detta uppmärksammade fall. Men också om det tuffa men djupt meningsfulla arbetet med att försöka hjälpa samhällets allra mest utsatta människor.

    Det blir ett samtal om hur svårt det är att föra djuplodande diskussioner om etiskt svåra frågor i den svenska offentligheten, om den problematiska rättspositivismen, om sanningslidelse som drivkraft och om att finna Jesu ansikte i de sjuka, döende och utsatta.

  • Olle Hedberg debuterade 1930, skrev ett 40-tal romaner och valdes in i Svenska Akademien. Men själv drömde han om något annat, berättar Elisabeth Lindfors i denna essä.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Den 20 september 1974 hittas Olle Hedberg död i sitt hem. Alltsedan ungdomen drömmer han om döden som befriare men blir 75 år gammal innan han tar sitt liv.

    Vad har hindrat honom?

    1962 skriver Hedberg i den självbiografiska ”Mitt liv var en dröm”:

    ”Jag blev mycket tidigt övertygad om att Gud finns. Där förelåg ingen tvekan. Jag visste det.   

    Gud finns. Att dö är att få komma till Gud. Hos Gud är det bättre än på jorden.

    Vad är det?

    Jo, det är att människan måste längta och trängta efter att få dö. Ju    förr dess hellre.

    Man kan inte anmärka på logiken i detta resonemang.”

    Hedberg är en produktiv författare, hela fyrtiosex romaner hinner han skriva och på nästan samma tema, det lilla och borgerliga livet som han skyr.

    Skriver han för att överleva i sitt eget fängelse?

    Redan i debutboken, ”Rymmare och fasttagare” (1930), visar han sin tematik, som kan påminna om Lars Noréns tidiga pjäser, men utan de slagfärdiga replikerna. Den unge huvudpersonen Niklas Lissman är en stum men observant iakttagare. I början av romanen dukas upp till en middagsbjudning hemma hos familjen och iakttagelseförmågan, när Niklas i tysthet dissekerar vad som gömmer sig bakom gästernas konversation, är fenomenal.

    Efter middagen funderar han: ”Vilken löjlig tanke, att jag skulle arbeta och anstränga mig, konkurrera, knuffas och skuffas, visa ambition – för att till sist få bli som en av er. Skryta och skrävla, tala om var man har varit, pråla med sin bildning, med sitt inflytande, med sina pengar, grina upp sig och göra sig till. – Det stockade sig i halsen på honom, han kunde inte ens för sig själv artikulera, vad det var, som ingav honom denna ovilja. Han ville inte vara med, han ville göra någonting annat, bli någonting annat.”

    Den unge Lissman, som vantrivs i skolan och i sitt hem där en styvmor härjar, rymmer, bokstavligen, till skogs. Under tiden som avfälling rannsakar han sig själv.

    Och han är mycket bestämd med löftet: Att han aldrig ska gifta sig.

    I en scen sitter han i diket med en pistol och undrar om det inte är bättre att skjuta sig än att återgå till civilisationen. Han ifrågasätter sina egna motiv och handlingar och genomgår, på så sätt, ett slags reningsbad. Så småningom återvänder Lissman till det trygga livet i Stockholm, tas om hand av en bekant till familjen Lissman samt senare, som vuxen man, försörjer och fostrar sina båda halvbröder.

    Liksom Hedberg tar Lissman ansvar för de sina och i författarens fall innebär det att han kommer allt längre ifrån sin dröm om döden som en befriare. På tjugotalet när Olle blir gift (hans uttryck) med Ruth Collin (han kallar henne Chloë) som han träffar under studietiden på Stockholms Högskola flyr paret Stockholms litterära kretsar och bosätter sig på en liten gård i Verveln i Östergötland. Förhållandet mellan dem kan inte beskrivas på annat sätt än som symbiotiskt och rent märkligt är det att han som föraktar det lilla livet väljer att leva i den minsta av världar, i det närmaste isolerad från omvärlden tillsammans med sin kvinna.

    Föraktet för kretsarna i Stockholm hindrar inte paret Hedberg från att utnyttja sina kontakter i den litterära världen. Olle har skrivit en historisk roman som visserligen refuseras av självaste Fredrik Böök men ändå får ett gott omdöme och när Olle ska debutera med sin första roman använder sig hustrun av Bööks positiva omdöme på ett skamlöst sätt.

    Manuset har hamnat på villovägar och Ruth tar helt enkelt tåget till Stockholm med Bööks lapp i fickan, med manuset under armen och den nyfödda dottern Birgitta i knäet. Hon inkvarterar barnet hos en väninna, köper en ny hatt och stegar upp till Thorsten Laurin på Norstedts. Som bevismaterial för det ”utmärkta” manuset visar hon upp Bööks lapp, romanen antas och Fredrik Böök sväljer och förlåter. Under tiden går Olle omkring i Verveln och senare ska han skriva: ”Jag är såld…”

    Varför dröjer då Hedberg så länge med att debutera?

    Enligt honom själv tänker han sig att han redan från barnsben är författare, född till författare alltså, ändå dröjer det tills han är drygt trettio år.

    Mellan raderna i Ruth Hedbergs brev till släkt och vänner kan man ana att Olle inte är tillfreds med att vandra omkring i trakterna kring Verveln och betrakta livet men det är först 1928 när Ruth väntar barn som han börjar skriva ”Rymmare och fasttagare”. Paret har ont om pengar, vatten finns inte indraget i huset och inte heller värme, förhållanden som passar illa för ett nyfött barn. Kanske är det ett klassiskt scenario, familjen väntar tillökning, fadern ser sig som familjeförsörjare och tar sig själv i kragen. Men Olle Hedberg som är en ”rymmare” och som har haft döden som möjlig flyktväg blir genom faderskapet fasttagen av själva livet. Som förälder förbjuder Olles moral honom att ens överväga självmord, att lämna en liten hjälplös människa i sticket är ett omöjligt alternativ. I maj 1929 föds dottern och hösten 1930 utkommer alltså Hedbergs första roman.

    Efter debuten följer i stort sett en roman varje höst, i välartade borgerliga familjer blir hans alster årets julklapp, och från debuten till författarens död utkommer hans böcker på P. A. Norstedts och Söners förlag. Ruth Hedberg skriver rent och bedömer Olles manus, hindrar ovälkomna gäster, ger honom arbetsro och står för det praktiska, en klassisk författarhustru med andra ord. Hon som har doktorerat på Anna Maria Lenngren och under pseudonymen Elsa Eschillius utkommer med ett par egna romaner samt anmäler litteratur, bland annat i tidskriften Idun, blir på gott och ont Vervelns egen gårdvar.

    Kan vi utgå ifrån att utan Chloë hade Olle Hedberg knappast kommit sig för med någonting annat än sina rymningsdrömmar?

    Till sin död är Olle Hedberg läst och hyllad, även om populariteten sjunker på sextiotalet. 1957 väljs han in i Svenska Akademien på stol nr 6 men vid den tiden har hans älskade Chloë drabbats av cancer och redan 1959 avlider hon i sviterna efter en operation.

    På moderns dödsbädd lovar dottern Birgitta att ta hand om sin far. I samma veva gifter hon sig med Svante Milles som är införstådd med äktenskapets förutsättning, den att hon även har en plikt mot fadern att uppfylla. På sätt och vis blir hon den nya Chloë i Olles liv.

    Sommaren 1974 semestrar Olle och Birgitta samt, periodvis, Svante i Verveln som med åren har förvandlats till ett fritidshus. Man tar det lugnt, ansar trädgården, solar, badar och plockar bär. Men en augustidag drabbas, utan förvarning, Birgitta av en aneurysm (bristning) i hjärnan. Olle finner henne på köksgolvet, han kallar på ambulans men hon går inte att rädda och några timmar senare dör hon på sjukhuset i Linköping.

    Olle Hedberg håller hårt om sorgen efter sin lilla skyddande familj, ingen ska se hans svärta, men nu är han ju äntligen befriad, om än ofrivilligt, från föräldraskapets fasthållande och några veckor senare tar han sitt liv, efter att först ha bränt alla brev, fotografier och manuskript inom räckhåll. Hans sista roman handlar om två unga människor som möts på ett tåg, den ena på väg hem från och den andra på väg till en begravning. Den utkommer postumt och bär titeln: ”Tänk att ha hela livet framför sej”.

    Elisabeth Lindfors