Rudy Kurniawan Podcasts

  • I det här avsnittet djupdyker vi ner i trendbomben Nerello Mascalese från Etna! Tillsammans med poddens tidigare gäst Sarah Lindstrand Mboge tar vi oss an tre viner från Marco de Grazias Le Vigne di Eli: 2014 Le Vigne di Eli San Lorenzo, 2014 Le Vigne di Eli Moganazzi Volta Sciara och 2014 Le Vigne di Eli Pignatuni. En mycket spännande provning som uppenbarar stora skillnader mellan olika vingårdslägen från samma årgång och producent. Vidare hyllar vi Frank Cornelissen, söker jobb åt Rudy Kurniawan och frågar oss varför Nerello Mascalese från Etna har blivit så populärt. För första gången i podden händer det också att vi avslutar avsnittet men känner att vi måste spela in en liten epilog där ett av vinerna får upprättelse. Häng med på ett fantastiskt roligt avsnitt med många skratt och nördiga analyser av doft- och smaknoter!

    Get bonus content on Patreon

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Folk som fejkar flaskor och splittar fat – Ut genom fönstret med dem! Hur skiljer sig smaksinnet mellan två personer? Humanisten David tar på sig naturvetarkepsen och avslöjar smakfakta. Kininvie är absolut inte veckans destilleri, men vi berättar om när det fick kallas destilleri officiellt. Veckans officiella destilleri är ju såklart Yasato. Eller Jaså du, som Sura gubben kallar det.

    Vad var det i glaset då?
    David pimplade denna Port Charlotte:

    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96370/port-charlotte-12-year-old-meteorite
    Ralfy själv pratar om den här:
    https://www.youtube.com/watch?v=UHYH08t0ikU
    Jeroen hade en Johnnie Walker Black label:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/
    Mathias smuttade liksom halva whiskysverige senaste veckan på Finlaggan batch strength:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/finlaggan-batch-strength-islay-single-malt-51801/Herr Tjeders jublande noter över den whiskyn hittar ni här:https://tjederswhisky.se/finlaggan-torvbomben/
    Här hittar ni lite mer om Finlaggan:
    https://www.vintagemaltwhisky.com/

    Doft- och smaksinnets egenheter
    Vi kan inte starkt nog rekommendera den här superintressanta artikeln, men snacka om rejäl nördnivå:
    Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240, tillgänglig till exempel här:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342754/
    Sedan finns Frances Jacks mycket intressanta kapitel ”Sensory analysis”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky:
    Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 229–242.
    Slutligen är denna artikel också den mycket intressant när det gäller inte minst vad som doftar vad i whisky:
    Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313. Till exempel här:
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.x

    När Kininvie blev ett destilleri
    Vi hade det som veckans destilleri här, för den som vill lyssna bakåt:
    https://www.entreawhisky.se/47

    FejkflaskorDokumentären Sour grapes om vinfejkaren Rudy Kurniawan kan man se på Netflix. Mer om den här:
    https://www.imdb.com/title/tt5728684/
    https://en.wikipedia.org/wiki/SourGrapes(2016_film)
    När det gäller fakes i whiskyvärlden kan man läsa Emmanuel Drons svindyra Collecting Scotch whisky för mycket hög nivå på informationen, annars bara som ett litet axplock detta:
    https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/26048/fake-whisky-how-worried-should-we-be/
    https://foodanddrink.scotsman.com/drink/635000-of-rare-whisky-exposed-as-fakes/
    https://www.whiskyadvocate.com/spot-a-fake-whisky/
    https://www.decanter.com/learn/how-to-spot-a-fake-whisky-445712/
    https://www.rarewhisky101.com/insight/continued-proliferation-fakes
    https://whiskyauctioneer.com/our-policy-fraudulent-whiskies

    För den nyfikne som bara ”Rådbråkning? Stegling? Kölhalning? Defenestrering?” gör vi det enkelt för oss och kör på på wikipedia:


    Defenestrering. Av Maximilian Ornelas Solis, Public Domain, Länk

    https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5dbr%C3%A5kning
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Stegling
    https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lhalning
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Defenestration

    Veckans ord: splittat fat
    Se mer här:
    https://tjederswhisky.se/splittat-fat/

    Veckans destilleri: Yasato
    Man ska alltid läsa Stefan Van Euycken:
    https://whiskymag.com/story/the-new-fledgling
    Och om man inte vill läsa honom kan man höra honom prata om Yasato här:
    https://youtu.be/S7lyFBJ2fa0?t=2847
    https://www.facebook.com/yasatodistillery/
    Mer om Nukada än Yasato men kolla också här:
    https://www.forbes.com/sites/georgekoutsakis/2019/09/30/whisky-watch-6-new-japanese-whisky-makers-to-keep-an-eye-on/?sh=55c72b091be5Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)