Robert Fux Podcasts
-
Skådespelaren, dragartisten och programledaren för svenska versionen av RuPaul's Drag Race - Robert Fux gästar Arantxa. Han berättar hur han kom ut på mittuppslaget i lokaltidningen, den stora missuppfattningen om honom och den nyliga insikten att han är dödlig.
-
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 1. Gäster: Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert Fux.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 8 - BEST OF säsong 1
*Hon ska heta maninna - ty av man är hon tagen. Thella återupplever ett tonårsminne av skapelseberättelsen och dess historia om hur Gud skapar Eva av ett av Adams revben. Men vad står det egentligen i den ursprungliga texten?
*Normativt, Formativt eller So What - olika sätt att läsa Bibeln. Lollo och Thella vill närläsa och utgå från det som faktiskt står skrivet på sidorna. Pastorn och bibelvetaren Thomas Kazen komplicerar bilden och ger exempel på olika vanliga läsningar.
*Varför finns det inga katter i Bibeln? Författaren Ola Larsmo har sökt svar men är inte nöjd med de förklaringar han fått.
*Noas ark. Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, tycker att vi ska fråga oss vad Noa hade gjort med vetskapen om dagens klimathot.
*Gudar som tröttnat på de jobbiga människorna. Berättelser om Den Stora Floden florerade redan flera tusen år före Bibelns tillkomst. Bibelvetaren Thomas Kazen berättar om föregångarna till historien om Noa och syndafloden.
*Inget är nytt under solen! Folkmusikern och artisten Sara Parkman älskar Predikaren. Men är Predikaren optimist eller cyniker? Och var det verkligen kung Salomo som skrev texten? Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, reder ut.
*Mörkret är ljus, ljus är mörker. Sara Abdollahi, skribent och litteraturkritiker, väljer ut några av de många ljus- och mörkertexterna ur Bibeln och uppmanar oss att se ljus och mörker mer som två komplement i en helhet och mindre som motsatser. Och mindre som att det ena är gott och det andra ont.
*Hej apokalyps! Skådespelaren och dragshowartisten Robert Fux älskar dramat när basunerna ljuder och världen går under i Uppenbarelseboken.
Bibelavsnitt: 1 Mosebok 6, Predikaren 1, Matteus 6:1, Jesaja 16:3, Uppenbarelseboken 8, 1 Mosebok 2
Citat ur filmerna På heder och Samvete (A Few Good Men) och Det sjunde inseglet och tv-serien Girls, S1E7, "Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Thomas Kazen, Björn Wiman, Sara Parkman, Sara Abdollahi, Robert FuxProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Lisa Abrahamsson, Susanne Martinsson -
Cynisk, sarkastisk och ytterst kvick i tanken var författaren Dorothy Parker. Men sin karriär inledde hon inom modepressen. Än idag är hennes namn synonymt med en lika skarp som sofistikerad stil.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En nätt brunett, ofta klädd i grönt, med hornbågade glasögon, platta skor och med en förkärlek för mjuka och kryddiga parfymer. Så har Dorothy Parkers beskrivits. Men det som oftare brukar omtalas med henne, är hennes vassa tunga och förmåga att i skrift skärskåda sin samtid, alltid med en humoristisk underton. I år är det femtio år sedan hon avled, 73 år gammal.
I det tidiga 1900-talet tillhörde Dorothy Parker den första generationen kvinnor som tjänade sina egna pengar. Sin yrkesbana som skribent inledde hon på den anrika modetidningen Vogue, där hon sattes att skriva bildtexter och där hon gjorde sig känd som något av en bråkstake. Snart förflyttades hon istället till den relativt nystartade tidningen Vanity Fair. Det var inte Dorothy Parker emot, hon hade hela tiden haft siktet inställt på att arbeta där. För Dorothy Parker ville skriva, på riktigt. Och det skulle hon också komma att göra, såväl poesi, noveller, som filmmanus.
Nyligen publicerades boken Jag älskar dig till döds ändå, med nyöversättningar, eller ja, tolkningar, av Dorothy Parkers dikter på svenska. Vi träffar poeten, författaren och översättaren Isabella Nilsson, som fick uppdraget och hon liknar att läsa Dorothy Parkers poesi med att ”bli serverad alltings ljuvliga jävlighet på en silverbricka ihop med ett glas bubbel och en skål geléhjärtan”.
"I am not a writer with a drinking problem. I’m a drinker with a writing problem" är ett av Dorothy Parkers många citat. Hon var något av en citatmaskin. Fast att hon föredrog att dricka whiskey är gin den dryck hon kommit att bli tätast förknippad med. Hon har till och med fått en ginsort uppkallad efter sig. Vi tittar närmare på förbudstidens relation till alkohol och på ginens status idag.
Den kvicka och inte sällan elaka humor som Dorothy Parker kommit att personifiera, återfinns även i dragvärlden. Att "throw shade" innebär att man på ett raffinerat sätt förolämpar någon med undertexten i ens skämt. Humorgreppet har sitt ursprung från New Yorks svarta dragscen. Vi ber regissören och koreografen Hans Marklund berättar om när han 1977 för första gången stiftade bekantskap med begreppet. Dessutom ringer vi upp skådespelaren Robert Fux, som nyligen annonserades som programledare för den svenska versionen av tävlingsprogrammet Drag Race. Han beskriver "shade" som en drag queens livsnödvändiga försvarsvapen.
Veckans gäst är Annina Rabe, litteraturkritiker.
-
Skådespelaren Robert Fux var i tonåren när han blev fascinerad av modeskaparen och performancekonstnären Leigh Bowery, som än idag är en av hans främsta inspirationskällor: "Han finns med mig dag och natt det är en person som betytt mycket för mig både i skapande och uttryck"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LEIGH BOWERY – LEGENDARISK PERFORMANCEARTIST, MODESKAPARE OCH KLUBBIKONLeigh Bowery (1961-1994) föddes i Melbourne, Australien. Han studerade musik och design och flyttade till London 1980. Där blev han snabbt tongivande på undergroundklubbarna med sina excentriska, kreativa kreationer och sitt färgstarka uppträdande. Han tänjde på gränserna när han använde hela sin kropp i skapandet av mode, konst och i sina performance. Han lär ha sagt "i samma ögonblick ni försöker kategorisera mig förminskar ni mig". Den engelske konstnären Lucian Freud målade flera nakenporträtt av Bowery och han har haft inflytande över såväl modedesigners som andra konstnärer.
ROBERT FUX UPPTÄCKTE LEIGH BOWERY PÅ ETT VYKORTSkådespelaren och dragartisten Robert Fux tillhör Kulturhuset Stadsteatern i Stockholms fasta ensemble. Han har medverkat i stort antal uppsättningar på bland annat Stadsteatern, Orionteatern och Riksteatern. Robert Fux har blivit mycket uppmärksammad och hyllad för sina monlogföreställningar bland annat ”Ansvaret är vårt/Tingsten” och ”Dragshow – en nära döden-upplevelse”. Han gör podden "Drottningmötet" där han kartlägger drag som hantverk.
I avsnittet medverkar också Philip Warkander, som doktorerat i modevetenskap, idag universitetslektor vid Textilhögskolan i Borås, doktorerat i modevetenskap
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Den senaste tidens samhällsdebatt om det säkerhetspolitiska läget har varit snäv och alarmistisk. Att Ryssland har hotat med att militärt angripa Ukraina är mycket oroväckande och upprörande, men varför framställs det som att kriget är på ingång även i Sverige? Och varför är fokus så ensidigt på militära lösningar? I detta avsnitt lyfter vi vikten av en nyanserad debatt där de fredliga alternativen får ta plats och problemen med en militariserad samhällsdebatt. Fredspodden gästas av skådespelaren Robert Fux, som tillsammans med Svenska Freds satte upp föreställningen Ned med vapnen på Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2019. Han berättar om föreställningen, hans tankar om den senaste tidens upprustningshets som dominerat nyhetsflödet och vilken roll kultur kan spela i att nyansera debatten. Gästar avsnittet gör också Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, som berättar om Svenska Freds utmärkelse “Årets vapenvärvning” och problemen med de täta banden mellan regeringskansli, myndigheter och vapenindustri. Dessutom får du höra Fredsakademins deltagare Sofia och Evelina berätta om vad de ser fram emot mest med freds- och ledarskapsutbildningen och varför de tycker alternativ som Fredsakademin är viktiga.
Agnes Hellström, ordförande, och Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, är Fredspoddens programledare. Vad tänker de om det säkerhetspolitiska läget? Vad gör dem upprörda? Och vad ger dem ny glöd för att stå upp för de fredliga alternativen? Det och mycket annat pratar vi om i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin.
Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Robert Fux möter peruanska pangbruden Gianluca Ruesta Tirado (Ceviche de Chocho). Ett samtal om dragclowner, föräldrasvek och att skapa landets prestigelösaste showformat.
Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen. -
Robert Fux möter den showande opinionsbilderskan Mika Marin (Alexis St Hill). Ett samtal om sotade ögon, helvetet och första gången i Finland.
Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen. -
Robert Fux möter maskernas mästare Ronny Villberg (Mr. Villberg). Ett samtal om sömmar, saknad och att grunda dragduon som lagt världen för sina klackar. Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen.
-
Robert Fux möter multidimensionella Edwin Safari (Jafar The Superstar). Ett samtal om att vara en diva i diaspora, lösbröst och skrattet som omstörtande kraft.
Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen. -
Robert Fux möter en av After Darks drottningar, Michel Franco (007). Ett samtal om flykt, tv-spel och att våga svettas på scen som Lady Gaga. Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen.
-
Robert Fux möter scendrottningen Per Öhagen (Velma Disco). Ett samtal om världar som kolliderar, topphemliga auditions och längtan efter kornblå mascara. Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen.
Avsnittsbild: Nina Varumo -
Robert Fux möter paraddrottningen Marco Lehtojoki. Ett samtal om barndomens bondgård, strävan efter skönhet och att känna sig som folkets prinsessa.
Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen. -
Robert Fux möter glamourdrottningen Tobias Johannisson (Miss Tobi). Ett porträtt som kretsar kring tron, hoppet och kärleken till äkthet, dyra klackar och en skinande ren sminkväska.
Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen. -
Robert Fux möter The Queen of Buffalos, Thomas Carvajal Granstedt (Tina Fisk). Ett samtal om perukluggens fördelar, internaliserat böghat, scenens befriande magi och svampplockning.
Producerad av Novel Studios i samarbete med Mälarpaviljongen. - Visa fler