Riksgälden Podcasts
-
Priset på el i Europa har varierat och stigit kraftigt alltsedan Ryssland invaderade Ukraina. Krisen har kastat ljus över den europeiska energimarknadens svagheter. Välkommen till ett samtal där möjliga lösningar på problemen diskuteras.
MedverkandePaulina Dejmek-Hack, direktör för allmänna frågor, Generaldirektoratet för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen, Europeiska kommissionen (DG FISMA) (deltar via länk)
Karolina Ekholm, riksgäldsdirektör, Riksgälden (deltar på SNS)
Vincent Maurin, lektor, Institutionen för finansiell ekonomi, Handelshögskolan i Stockholm (deltar på SNS)
Daniela Peterhoff, President Clearing and Head European Markets Strategy, Nasdaq (deltar på SNS)
Mats Persson, VP, Trading and Asset Optimisation, Fortum (deltar på SNS)
Samtalet hålls på engelska och leds av Pehr Wissén, Professor Emeritus of Practice, Swedish House of Finance.
-
Karolina Ekholm är sedan februari chef för Riksgälden. I Makrorådet special berättar hon varför ekonomin kommer att studsa tillbaka 2024, var gränsen går för hur mycket statspapper Riksbanken kan sitta på och hur stora riskerna är på fastighetsmarknaden.
Hon avslöjar också att det var regeringen som forcerade fram beslutet att avskaffa valutaexponeringen i statsskulden och ger sin syn på Riksbankens agerande under pandemin.
Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.
-
Snart fattar riksdagen beslut om pensionerna och Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr är starkt kritisk till förslaget från regeringen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pensionerna väntas bli en stor fråga i höstens val. Samtidigt riktar Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr stark kritik mot regeringens förslag om garantitillägg till de pensionärer som har lägst inkomst. Förslaget, som läggs fram tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är enligt Daniel Barr för krångligt och riskerar att bryta mot principen i pensionssystemet att arbete ska ge mer pension.
– I vårt remissvar har vi ett exempel där man i stället höjer garantipensionen, man kan i princip åstadkomma samma sak mycket billigare och enklare.
Att pensionerna nu diskuteras öppet och inte längre inom den så kallade pensionsgruppen kan enligt Daniel Barr bli ett problem eftersom gruppens arbete syftat till att lyckas få till breda majoriteter i frågor rörande pensionerna. Daniel Barr anar nu ett skifte i hur det politiska arbetet med pensionerna kommer bedrivas framåt.
– För att använda en sliten klyscha som används mycket de sista veckorna, så har nog pensionsöverenskommelsen och pensionsgruppen tjänat Sverige väl. Nu ser det ju ut som att den 30-årgia borgfreden som varit på pensionsområdet är slut och att man blåser till politisk strid kring de här frågorna.
Den pågående politiska pensionsstriden har lett till en splittring inom Pensionsmyndighetens styrelse där generaldirektör Daniel Barr tillsammans med två ledamöter protesterat mot den egna styrelsen gällande regeringens förslag om garantipensioner.
– Det här lägger en våt filt över relationerna som måste jobbas med.
Om Daniel Barr:Namn: Daniel Barr
Ålder: 60 år
Bakgrund: Utbildning inom finansiell ekonomi från handelshögskolan i Stockholm. Daniel Barr har sedan dess arbetat på Riksbanken, Sjunde AP-fonden och Riksgälden. Han har också varit politiskt sakkunnig i riksdagen och särskild utredare för insättningsgarantiutredningen under regeringen Persson.Gäst: Daniel Barr, generaldirektör Pensionsmyndigheten
Kommentar: Birgitta Johansson, politikreporter Ekot
Programledare: Mikael Sjödell
Producent: Parisa Höglund
Tekniker: Elvira Björnfot -
Då är vi igång är tillbaka! Anis och Berra kommer fortsätta skratta sig in i sofforna under 10 härliga veckor!
I samarbete med Coca-Cola Sverige
Reklam för Anyfin
Det är aldrig för sent (eller för tidigt) att börja spara! Hos Anyfin är det enkelt att spara och dina pengar växer redan från start med 0,8% i ränta. Du kan självklart sätta in eller ta ut pengar hur du vill. Helt utan avgifter.
Med kampanjkoden DÅÄRVIIGÅNG100 får du 100 kr som ny användare då du sätter upp ditt sparkonto. Koden gäller i 1 vecka.
Ladda ner appen bums och börja spara: https://anyfin.info/spara-app eller läs mer om sparande: https://anyfin.info/spara-daarviigang.
Anyfin tillhandahåller sparkonto via vår partnerbank som är ett svenskt kreditinstitut. Anyfin erbjuder för närvarande 0,80% i ränta, räntan bestäms av vår partnerbank och kan ändras över tid. Dina pengar på sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden (upp till 1 050 000 kr per kund och institut). Vid partnerbankens eventuella konkurs kommer dina insättningar att återbetalas av Riksgälden inom 7 dagar.
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM:
https://instagram.com/anisdondemina
https://instagram.com/behrouzbadreh
https://www.instagram.com/emil_bohman
https://www.instagram.com/pancproductions -
Nu ska regeringen ta beslut om slutförvaret för använt kärnbränsle. I en granskning 2013 fann vi stora brister i finansieringen av kärnkraftenskommande avveckling. Har läget blivit bättre idag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 27 januari ska regeringen meddela beslut om bygget av slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Uppland. Slutförvaret är en helt central del i det stora programmet att städa upp efter dagens kärnkraft där det ingår att riva kärnkraftverken i takt med att de läggs ner, att ta hand om det radioaktiva rivningsskrotet, och bygga det slutförvar som behövs för att på ett säkert sätt förvara det radioaktiva kärnbränslet i 100 000 år. Det har beskrivits som ett av Sveriges största industriprojekt genom tiderna. Ett mycket stort och dyrt projekt, som det är meningen att de som äger och driver kärnkraftverken ska betala för. Men kommer de pengar som lagts åt sidan för det här att räcka, eller finns det risk att vi skattebetalare i slutändan drabbas av en springnota?
När Vetenskapsradion 2013 ställde frågan i den granskande serien Atomnotan var svaret, enkelt uttryckt, att om vi skulle fortsätta på samma sätt som vi gjorde då, så skulle pengarna inte räcka.
I Vetenskapsradion På djupet ställer vi nu frågan om hur situationen har förändrats sedan vi gjorde vår granskning.
Medverkande: Anna Porelius, kommunikationschef Svensk kärnbränslehantering, SKB; Peter Stoltz, enhetschef Kärnavfallsfinansiering, Riksgälden; Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, m fl.
Reporter: Marcus Hansson
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
I dagens avsnitt intervjuar vi David Vestin som är forskare och senior rådgivare på Riksbanken. Det blir ett längre och förhoppningsvis allmänbildande avsnitt som berör allt från; "hur skapas pengar?" till betalsystemet RIX, e-kronor, skillnaden på centralbankspengar och affärsbankspengar, Sveriges guld- och valutareserv, inflation och mycket annat kul.
Jag ska vara helt ärligt att dagens avsnitt på många sätt kastade ljus på saker som jag inte hade en aning om. I vissa fall är det till och med så att livet kändes lite enklare innan jag t.ex. visste att det var skillnad på affärsbanks- och centralbankskronor. Även om David är väldigt pedagogisk så fick jag gå tillbaka och lyssna både en och två gånger innan jag hängde med på allt. Så om du också är förvirrad (på en ny nivå) så är du inte ensam.
En av kärnpunkterna som jag verkligen tog med mig var Davids påstående om att "Så länge vi inte oroar oss särskilt mycket för kronans värde idag eller imorgon, så gör riksbanken ett bra jobb." I länder som Libanon, Venezuela eller andra länder med hög inflation eller instabila finansiella system går mycket energi på dagsbasis åt att oroa sig för sina pengar.
Ett stort tack till dig som följer oss, Riksbanken och David som ställde upp. Förhoppningsvis får vi möjligheten att återkomma med ett uppföljande avsnitt i framtiden. Ställ därför gärna följdfrågor i kommentarerna så sparar jag dem.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
-------
Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community →-------
Disclaimer / garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt är från 2021 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
-------
00:00:00 - Intro0:05:55 - Syftet med centralbanker00:11:59 - Har alla länder en Riksbank?00:18:45 - Använde Sverige guld för att köpa dollar i finanskrisen?00:24:51 - Vad är pengar och hur skapas de?00:35:15 - Riksbankens roll i betalningssystemet00:47:12 - Ett fraktionellt banksystem00:57:11 - Regleringar som styr bankerna01:04:20 - Riksbankens projekt om e-kronor01:10:14 - Centralbankens verksamhet ska inte vara intressant01:20:16 - Penningpolitik31:32 - Olika typer av inflation01:39:27 - Är bostadspriserna ett problem?01:42:44 - Lönekronor och tillgångskronor01:58:38 - Styrräntan, Riksbankens viktigaste verktyg02:02:44 - Tack för idag David.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.