Riksförbundet Attention Podcasts
-
Unga tjejer med NPF-diagnos får ofta dåligt bemötande och dålig vård när de hamnar på statens särskilda ungdomshem, s.k. SiS-institutioner.
-
De finns i alla lag, spelarna med NPF-diagnos. Med rätt förutsättningar och ledarskap kan de här individerna få en fantastisk relation till idrotten. För när spelare med NPF-diagnos fastnar för något, vilket många gör, kan de bli hyperfokuserade, uppvisa stort mod och lägga ner en energi som andra inte klarar av.
Ändå hamnar NPF-barn ofta utanför och lämnar sina lag tidigare än jämnåriga.
Vi pratar med Jonathan Magnusson i BK Häcken, som startat ett lag för barn med NPF-diagnos. Eric Donell från Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med NPF-diagnos, berättar hur ledare kan göra för att skapa rätt förutsättningar för spelare med NPF.
Det här är den andra delen i vår serie om barn som sticker ut i idrotten. -
Smilla 15 år pratar om hur det är att leva med PANS/PANDAS och hur det påverkar henne och hennes familj. Vi får också höra hur Smilla, Moa 16 år och Molly 11 år tycker att kontakten med vården har varit.
Detta är det tredje och sista avsnittet på temat ung med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Programmet har gjorts i samverkan med Barns röst, ett projekt som drivs av riksförbundet Attention.
-
I det här programmet får vi lära känna Moa 16 år lite närmare. Hon berättar om hur det är att ha en språkstörning och vad det innebär. Moa, Molly 11 år och Smilla 15 år pratar om hur det är i skolan och vad som är viktigt för att det ska fungera. Detta är det andra avsnittet, av tre, där tre barn och ungdomar med adhd, språkstörning respektive PANS/PANDAS berätta för oss hur det är att vara ung med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Programmet har gjorts i samverkan med Barns röst, ett projekt som drivs av riksförbundet Attention.