Pfizer Podcasts
-
Nya undergrupper av covidviruset dyker upp våren 2023 som XBB, men verkar inte ge allvarligare sjukdom. Behövs det annat än vaccin för att bekämpa en pandemi framöver? Läkemedelsbolag efterfrågar politiskt ledarskap från Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om det inte sker diagnostik är det svår att veta vem, var och när fienden i form av ett virus dyker upp, påpekar Jerome Kim, chef för International Vaccine Institute i Sydkorea.
När forskare inte har överblick över virusets utveckling kan förändringar, mutationer, ske utan att man känner till det. Men den undergrupp av omikronvarianten som just nu dominerar i västvärlden tycks inte ge allvarligare sjukdom.
Svårt att veta var viruset finnsMånga låg- och medelinkomstländer har inte fått tillgång till vaccin, och heller inte sett nödvändigheten i att vaccinera sin befolkning. Under 2022 var det omkring 70 procent av invånarna i dessa länder ovaccinerade mot covid19, enligt vissa beräkningar.
I Kenya trodde man att det var 0.02 promille av befolkningen som var smittad av covid19-viruset, men när blodbanker undersöktes visade det sig att 78 procent bildat antikroppar och alltså redan varit smittade.
Små vaccinfabriker byggsNu byggs containrar i modulform för att ett land som Rwanda i Afrika ska kunna producera egna mRNAvaccin mot covid19, och andra framtida vaccin.
Politiker behövs för att klara av en pandemiDe stora läkemedelsbolagen som Pfizer och AstraZeneca är intresserade av att skapa ett bättre hälsosystem och läkemedelsindustri i fattiga länder, för att klara en framtida pandemi bättre. Men de efterlyser politiskt ledarskap, bland annat från Sverige som under första halvåret 2023 har ordförandeklubban i EU.
Medverkar gör Mikael Dolsten, ansvarig för forskning, medicin och utveckling på läkemedelsbolaget Pfizer, Leif Johansson, som är ordförande i läkemedelsbolaget AstraZeneca, Jerome Kim, chef för International Vaccination Institute i Sydkorea som jobbar med vaccin för låg- och medelinkomstländer samt Noella Bigirimana, chef på Rwandas biomedicinska centrum.
Programmet sändes första gången 9 december 2022.
Programledare och producent: Annika Östman
[email protected] -
Det är en svag start på veckan i Asien. I Hongkong har nästan hela uppgången i år försvunnit. Stockholmsbörsen ser ut att öppna i sidled. Lyssna på Di Morgonkoll med Alexander Klaar.
-
Nya virusvarianter dyker upp som BQ1 i pandemin. Men räcker det med vaccin eller piller? Behövs det annat för att bekämpa en pandemi nu och framöver? Läkemedelsbolag som Pfizer och AstraZeneca vill vara med och tänka om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många låg- och medelinkomstländer har inte fått tillgång till vaccin, och heller inte sett nödvändigheten i att vaccinera sin befolkning. Fortfarande är omkring 70 procent av invånarna i i dessa länder ovaccinerade mot covid19, enligt vissa beräkningar.
I Kenya missade man nästan smittanI Kenya trodde man att det var 0.02 promille av befolkningen som var smittad av covid19-viruset, men när blodbanker undersöktes visade det sig att 78 procent bildat antikroppar och alltså redan varit smittade. Om det inte sker diagnostik är det svår att veta vem, var och när fienden i form av ett virus dyker upp, påpekar Jerome Kim, chef för International Vaccine Institute i Sydkorea.
Och när forskare inte ha överblick över virusets utveckling kan förändringar, mutationer, ske utan att man känner till det.
Rwanda satsar på läkemedelsproduktionNu byggs containrar i modulform för att ett land som Rwanda i Afrika ska kunna producera egna mRNAvaccin mot covid19, och andra framtida vaccin.
De stora läkemedelsbolagen som Pfizer och AstraZeneca är intresserade av att skapa ett bättre hälsosystem och läkemedelsindustri i fattiga länder, för att klara en framtida pandemi bättre. Men de efterlyser politiskt ledarskap, bland annat från Sverige som från nyår får ordförande klubban i EU.
Medverkar gör Mikael Dolsten, ansvarig för forskning, medicin och utveckling på läkemedelsbolaget Pfizer, Leif Johansson, som är ordförande i läkemedelsbolaget AstraZeneca, Jerome Kim, chef för International Vaccine Institute i Sydkorea som jobbar med vaccin för låg- och medelinkomstländer samt Noella Bigirimana, chef på Rwandas biomedicinska centrum. De besökte alla en konferens på Karolinska institutet i slutet av november 2022.
Programledare och producent Annika Östman
[email protected] -
I avsnitt två diskuterar vi det globala folkhälsohotet antibiotikaresistens med gäster från två läkemedelsföretag och djupdyker i de lösningar som den forskande läkemedelsbranschen kan ta med till bordet.
Medverkande
Jonas Ålebring, medicinsk direktör, Pfizer
Erik Hallgren, samhällspolitisk chef, MSD
Bengt Mattson, Lif
Programledare: Amy Havenäng, Lif
Prevention genom vaccinering är en kraftfull åtgärd. Hur kan nationella vaccinprogram för vuxna bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens och vilka är egentligen hindren för att få dem på plats?
Att få fram nya antibiotika är nödvändigt för att ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa. Ändå når skrämmande få nya antibiotikapreparat marknaden – att lägga stora resurser på att ta fram en produkt som ska användas så litet som möjligt blir ekonomiskt ohållbart. Vilka utmaningar möter de företag som ändå satsar och vilka ekonomiska incitament kan stimulera utvecklingen?
Och hur ska Sverige på bästa sätt använda sitt EU-ordförandeskap första halvåret 2023 i kampen mot antibiotikaresistens?
-
När pandemin lamslog hela världen blev det bråttom att ta fram ett vaccin. Några som var snabba på bollen var Pfizer, som tillsammans med tyska BioNTech tog fram en vaccinkandidat baserat på mRNA-teknik. Hur gick det till? Vilka var utmaningarna? Och vad innebär mRNA-teknik? I det här avsnittet av Innovationslandet möter Emma Frans Pfizers vd Malin Parkler och Jonas Ålebring som är medicinsk chef. Du hör dem samtala om vaccinforskning, vikten av kunskapsspridning och hur de ser på innovation.
Avsnittet spelades in 1 november och är ett betalt samarbete med Pfizer. Innovationslandet produceras av contentbyrån Borg Owilli.
PP-UNP-SWE-0154-nov 22. -
Anna Leijon intervjuar Mats Bryntse som är grundare och VD på Bryntum som bygger webbkomponenter för utvecklare som används internt på företag eller som white-label i SaaS-appar. De fokuserar främst på schemaläggning och Gantt-scheman som används av allt från småbolag till Apple, Pfizer och Lufthansa. Mats konverterade sitt dåvarande konsultuppdrag till sin första kund när de efterfrågade ett verktyg för att visualisera sin schemaläggning. Han såg till att behålla sin intellectual property för att kunna produktifiera och sälja vidare den. De är helt självfinansierade och omsatte 2,5 MSEK 2011 och 20 MSEK 2021 med bra lönsamhet. All personal jobbar remote och utgörs främst av erfarna javascript-utvecklare, och sälj & ekonomi sköts av familjens “seniorpool". Det finns otroligt mycket som är intressant med Mats och Bryntums resa. In och lyssna på avsnittet nu!
-
Ronie Berggren om det senaste i USA: Colin Powell avliden i Covid 19 vid 84 års ålder; Biden vill vaccinera 28 miljoner barn med Pfizer; Essential workers lämnar sina arbeten på grund av vaccinationstvång; Två deomkratiska senatorer sätter sig på tvären mot Bidens agenda; Storbrand i Kalifornien; Kina testskjuter nuclear-capable hypersonic missile; Vikingarna var i Nordamerika redan år 1021; Glenn Younkin når framgångar genom att stå på föräldrarnas sida i skoldebatten i Virginia; Condoleezza Rice på ABC:s The View om Critical Race Theory; Donald Trump gör nytt försök med nytt socialt nätverk; New York City Council nedmonterar staty av Thomas Jefferson.
------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Fullmatat avsnitt om röd oktober som redan är händelserik med Pandoras Box som står på glänt och Lars Vilks som fortsätter skapa rubriker och polarisering. Vi pratar om visselblåsaren från Pfizer och varför Trump promotar vaxet. Facebook varnas av Putin och har en total blackout på flera timmar. Vi pratar om varför var femte ung är deprimerad och vilket samhälle vi skapat för familjer, barn och unga i ljuset från Ungerns familjevänliga strategi. Sen pratar vi om fartyg som ligger till havs och inte får komma in i hamnar för att lasta av matvaror och förnödenheter.
-
I december 2020 – ganska precis ett år efter att det första fallet av Covid-19 upptäckts i Kina – var Pfizer-Biontech först i världen med att få ett vaccin mot sjukdomen godkänt för nödbruk. Det var förhoppningsvis början till slutet på den globala pandemin, och i stormens öga stod Pfizers Sverige-vd, Malin Parkler. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden berättar hon om det massiva arbete som låg bakom vaccinframgången, om vikten av att dela data i realtid och om hur mycket snabbare vi kommer att kunna ta fram nya vaccin i framtiden. Trevlig lyssning!
-
Pfizers forskningschef om kampen för att ta fram vaccin mot covid-19 och mötet med Donald Trump.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Mikael Dolsten har lett arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Han har också medverkat i framställningen av runt 30 andra läkemedel.
Mikael Dolsten har arbetat som rådgivare åt Obama-administrationen och tillsammans med bland andra Joe Biden medverkat i ett projekt för att bota cancer.
I programmet berättar han om sina personliga upplevelser av pandemin och hur ett möte med Trump i Vita huset inspirerade honom till ett historiskt maratonarbete som i dag lett fram till hundratals miljoner vaccinerade mot covid.
- Och så klart, hur en kille från Halmstad blev ansvarig forskare på ett av världens största läkemedelsbolag.
Om Mikael Dolsten:Forskningschef Pfizer, läkare, 62 år.
Född i Halmstad, bosatt i New York.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Niklas Zachrisson.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Det talas om ett mirakel nu när Europa och världen står inför massvaccinering mot coronaviruset, men hur ska det gå till och vad står på spel?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många hoppas på att vaccinet blir ljuset i slutet av coronatunneln och i veckan blev Storbritannien först med att godkänna och fördela doser av Pfizer/BioNTech-vaccinet. Det, menade hälsoministern Matt Hancock, är tack vare Brexit – ett uttalande som väckt debatt.
Samtidigt trotsar Ungern EU genom att öppna för att använda det ryska vaccinet Sputnik V, som inte godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet.
Förhoppningarna är alltså enorma men logistiken och politiken som omger massvaccineringen är komplexa. Hör mer om det i veckans avsnitt av Europapodden!Medverkande: Susanne Palme, Ekots EU-kommentator, Daniel Alling, korrespondent i London, Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent, Ulrika Björkstén, vetenskapsradions redaktionschef.
Programledare: Stephanie ZakrissonProducent: Nathalie Rothschild
Tekniker: Ludvig Larsson
Europapodden
[email protected] -
Petra Neregård, reumatolog och medicinsk rådgivare för Pfizer, sammanfattar och kommenterar höjdpunkter från årets virtuella EULAR-kongress.Hon intervjuar även bland andra:• Benedicte Delcoigne, McS PhD, Statistiker, Karolinska Universitetssjukhuset• Carl Turesson, Professor, Överläkare, Lunds Universitet och Skånes universitetssjukhus i Malmö• Carina Boström, Docent i rehabiliteringsmedicin, Forskare inom rehabilitering och reumatologi, Karolinska Institutet• Viktor Molander, Doktorand vid Enheten för klinisk epidemiologi (KEP), ST-läkare i reumatologi på Karolinska Universitetssjukhuset• och många fler...
-
I det här avsnittet får vi höra hela webinaret som Petra Neregård, medicinsk rådgivare på Pfizer, höll i med nyheter och intervjuer från 2019 års ACR-kongress i Atlanta. Om du har frågor går det bra att maila till [email protected]
-
Svensk reumatologisk förenings stora årliga möte, Reumadagarna, ägde i år rum i Falun. Det var 442 deltagare som deltog för att tillsammans utveckla vården för personer med reumatisk sjukdom i Sverige. I den här podden får du höra de intervjuer som Pfizer genomförde med stipendiater och andra forskare, föreläsare och deltagare under kongressen.