Petra Krantz Lindgren Podcasts
-
Vissa barn är mer ängsliga och oroliga än andra. Hur kan vi som föräldrar få barnen att övervinna sina rädslor och våga göra saker fast det är läskigt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som är oroliga för sina oroliga barn.
-
Vad gör man när storasyster är elak mot sin lillasyster och hur kommer det sig att barnen bråkar mer när båda föräldrarna är hemma samtidigt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykologen Stina Hindström ger råd kring syskon som bråkar mycket.
-
Hur bemöter man ett barn som inte vill ta emot hjälp? Och hur påverkar det oss föräldrar när barnet inte är mottagligt för vår omsorg? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm vägleder föräldrar som på olika sätt kämpar för att få hjälpa sina barn.
-
Har du borstat tänderna? Ta undan frukosten! Nu är speltiden slut! Som förälder är det lätt att fastna i vardagstjatet. Men hur kan man göra på andra sätt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som tycker att de har kört fast i den eviga tjatspiralen.
-
Hur stöttar man som förälder ett barn som känner sig annorlunda och sticker ut ifrån mängden? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om hur man lär barn att det är okej att vara annorlunda och att man duger som man är.
-
Hur möter man ett barn som ställer höga krav på sig själv och låser sig när något ska presteras? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som har barn med prestationsångest.
-
Kan man vinna en diskussion på facebook? Hur kan jag känna av vart förhandlingen, värvningen eller samtalet tar vägen? Lyckas jag övertyga till en attitydförändring eller slår samtalet bara rätt tillbaka och gör situationen värre än innan?Hur påverkar en källas trovärdighet vår attityd över tid? Kan en youtubekanal eller skidkung påverka mer än en stor samling forskare?Vi tar och tittar på ELM (Elaboration Likelihood Model) en förklaring till hur attityder förändras under ett samtal och glider även in på “sleeper effect” och “Dunning–Kruger effekten”.ELM är framtagen av psykologi och social neuroforskarna Richard E. Petty and John T. Cacioppo.
Länkar:Till bilden på ELM “kartan”: https://mcdn.podbean.com/mf/web/rtrq6u/ELM-final65-1mb.jpg
Dunning-Kruger effekten: https://mcdn.podbean.com/mf/web/6w7bek/Dunning-Kruger-effekten-Svenska-1mb.jpg
Till artikeln om perception kring barns städande (Petra Krantz Lindgren): https://petrakrantzlindgren.se/2020/04/13/vad-hander-om-sma-barn-far-beloningar-nar-de-hjalper-andra-manniskor/?fbclid=IwAR0gK98jG7FSu40ZZKxbRLb5NsDSpO1nkZAkUx9r0Lp8a6_AoZ07eEuqdJUKällan till Petra Krantz Lindgrens artikel (Warneken, F., & Tomasello, M.):https://psycnet.apa.org/record/2008-16008-021
Nu kan även ni bli medlemmar i Fack You Podcast Arbetarkulturella Förening!
Medlemskapet gäller i 1 år och du kan själv välja din medlemsavgift (ex: 500, 100, 200 eller helt valfri summa).
Swisha ditt namn och e-postadress till nummer 123 09 084 26
Gilla dela och följ oss på sociala medier:
https://www.facebook.com/fackyoupodcast
http://instagram.com/fackyoupodcast
Ljud och musik:
Introlåt: The WTF Singalong - Melody Sheep
-
Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med ensamstående föräldrar som upplever utmaningar i föräldraskapet, som saknar någon som kan avlasta och hjälpa till och som tampas med ensamhetskänslor.
-
Oro, tjafs och bråk? Att vara tonårsförälder kan innebära många prövningar. Ena stunden klok som en vuxen. Andra stunden är konsekvenstänket som bortblåst. Hur hittar man balansen mellan tillit och kontroll och hur får man en bra relation med sin tonåring? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar till tonåringar.
-
Hur är det att vara förälder och själv ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar som sliter med vardagsutmaningar när inte kraften och orken räcker till.
-
Hur mycket ska vi föräldrar pusha, motivera och tjata på ett barn som inte vill gå till skolan? Och när är det läge att backa och lyssna in vad som egentligen pågår? Psykologen Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren ger tips och råd till föräldrar vars barn av olika anledningar inte vill gå till skolan. Programledare är Patti Hansén.
-
Här kommer avsnitt 232, där Maria gör ett experiment med Martin utifrån en del av Petra Krantz Lindgrens bok ”Känsla för barns självkänsla”. Hur skulle du svarat barn i de tre situationerna? Hamnar du i några av de tio vanliga föräldrafällorna där du befaller, ger råd, hotar/varnar, kritiserar, förmildrar, förhör, distraherar, psykologiserar, moraliserar eller ironiserar? […]
-
Hur mycket måste man som förälder leka med sina barn? Finns det bra och dåliga lekar? Hur får jag barnet att leka mer självständigt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om lekens betydelse och uttryck. Programledare är Patti Hansén.
-
Vad gör man som förälder när bägaren rinner över och måttet är rågat? Finns det bra och dålig ilska och vad händer om man aldrig visar vad man egentligen känner? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om ilska. Programledare är Patti Hansén.
-
Att be om ursäkt när man gjort något dumt är inte alltid så lätt. Det kan ta emot att erkänna att man gjort fel, det kan vara obehagligt och ibland kännas omotiverat. Men vad innebär det att be om ursäkt? Hur förlåter man andra och sig själv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Förlåtelse är att man lyfter en börda från sina axlar. Det behöver inte involvera den man ber om ursäkt till, utan det är något man gör för sin egen skull, säger Barbro Holm Ivarsson, leg. psykolog och specialist på förlåtelsearbete.
Henrik Ståhl blev mobbad under skoltiden, och vid ett tillfälle åkte Henrik med sina föräldrar hem till en av mobbarna för att försöka få slut på trakasserierna. Efter ett kort samtal säger mobbarens pappa åt honom att be Henrik om ursäkt. Henrik kallar det för ett ”förlåtelsespel”.
– Ursäkten var ju avtvingad, och sedan pratade de vuxna lite lättat med varandra. Men det är ju väldigt svårt att avkräva barn sådant, speciellt barn som är mitt i det. Det var ju inte som att han ångrade sig på något fundamentalt plan , vilket sedan skulle bevisas eftersom att allt fortsatte dagen efter, berättar han.
Gäster i programmet är Barbro Holm Ivarsson, leg.psykolog och specialist på förlåtelsearbete och Petra Krantz Lindgren, beteendevetare.
- Visa fler