Patrik Forsemalm Podcasts
-
Väldigt många personer i vårt samhälle mår psykiskt dåligt. Och när det blir akut läge och en person blir en fara för sig själv – eller för andra – så är det ofta polisen som får i uppdrag att hantera situationen till att börja med. Men hur kan polisen och sjukvården samverka bättre för individens bästa? Vilka tecken finns det på att någon mår psykiskt dåligt och vad innebär den nya mobila psykiatriska enheten som nu ska testas i Östergötland? Hör polisen Patrik Forsemalm och specialistsjuksköterskan inom psykiatrin Julio Pizarro diskutera ämnet.
-
Strax efter klockan 21 på kvällen placeras Davit i en cell. En timma senare är han död. Vad är det som har hänt? Ärendet har nått Europadomstolen och nu har den svenska regeringen kommenterat fallet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Händelsen inträffar den 6 februari 2017 i Örebro. Davit och hans vänner har druckit och är inne på en matvarubutik när de bestämmer sig för att sno fläskfilé. De blir påkomna och flyr.
Efter en stund blir Davit illamående och spyr. Hans vänner tillkallar en kompis som ska köra Davit till sjukhuset. Men polisen hinner stoppa dem. Och de tycker Davit är påtagligt berusad.
Han förs till en cell i arresten. Men bara en timma senare påträffas han död i sin cell. Han har drabbats av en hjärnblöding och promillehalten i hans blod är inte särskilt hög. Ärendet utreds men läggs ner.
Men Davits familj nöjer sig inte och överklagar fallet till Europadomstolen. Och nu har svenska regeringen kommenterat fallet.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:Mark Safaryan, advokat
Patrik Thunholm, polisforskare
Patrik Forsemalm, utvecklingschef på polisens Utvecklingscentrum öst
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld, Mette Carlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
-
När Jocke fick en psykos bad hans föräldrar psykiatrin om hjälp. Polis och läkare kom till hans lägenhet. Ett ögonblick senare var Jocke död. Del 2/4.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När en person drabbas av en psykos är det ofta poliser, inte vårdpersonal som kommer för att hämta den sjuke. Psykiatrins begäran om handräckning från polisen har ökat kraftigt under senare år.
1995 genomfördes en stor psykiatrireform i Sverige. Nu skulle det bli bra för de som drabbats av en psykisk sjukdom. Men trots goda intentioner är det fortfarande, 26 år senare, svårt för en psykiskt sjuk att få rätt vård och omsorg.
I programmet hörde vi Jockes föräldrar, Jörgen Andersson och Eva Christiansson, Jörgen Lundin gruppchef på polisen i Umeå, polisforskaren Stefan Holgersson och Patrik Forsemalm på polismyndighetens nationella operativa avdelning
Reporter Kalle Vannmoun, ljuddesign Johannes Oscarsson, producent Karin Grönberg.
Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår mycket dåligt eller om du har tankar eller planer på att ta ditt liv. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.