Paralympics Podcasts
-
Återupplev gulden under OS och Paralympics i Peking. Minns Nils van der Poel, Ebba Årsjö, Sandra Näslund och alla andra guldmedaljörer. I den här delen berättar Radiosportens profiler om hur det var att jobba under mycket svåra omständigheter, med kyla, covid och bussar som försvann. Programledare: Andreas Matz Medverkande: Susanna Andrén, Patric Ljunggren, Lasse Persson, Mattias Hadders
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Ishockey, friidrott, fotboll och ryska idrottens krigspropaganda är några av veckans ämnen. Lasse Granqvist, Tommy Åström, Miro Zalar och Camilla Nordlund Enström i panelen. Hur mycket lyfter Svenska Hockeyligan när ryska KHL vittrar sönder? Spelarnas Z-formation i ryska bandyslutspelet med svenska och finska spelare i lagen. Får Anthony Elanga spela i Sveriges VM-kval efter succén i Manchester United? Svenska medaljsuccén i Paralympics med Ebba Årsjö som bragdvinnare i slalom. Tar Duplantis sitt givna guld i helgens Friidrotts-VM och känner ni till Carl Bengtström? Och viktig historisk kärleksbombning av Nadia Comăneci, gymnasten bakom järnridån som sprängde OS-poängtavlan som 14-åring!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Striderna fortsätter i Ukraina och i sydöstra Melitopol uppges borgmästaren ha förts bort av ryska styrkor. Människor flyr till angränsande länder, så som Polen och Ungern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Filippinerna vill såväl Marcos´ som Dutertes barn ta över makten. Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg förklarar hur hon resonerar när korrespondenterna skickas till land i krig. Ebba Årsjö tog sin tredje medalj och andra guld i Paralympics i natt.
Ansvarig utgivare Sabina Schatzl
-
Jennifer Wegerup tillbaka i Sporthuset med italiensk kärlek till VM-skyttekungen 1982 Paolo Rossi. Kritiken mot största NHL-stjärnan Aleksandr Ovetjkin som startade rörelsen PutinTeam: ”Hyckleri att säga att han inte sysslar med politik.” Jennifers och Jens Fjellströms uppmaning om kriget i Ukraina - våga ta ställning som på invigningen av Paralympics! Och stavshoppsexpert Miro Zalar om Duplantis efterlängtade världsrekord.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar jag med Sveriges just nu största Guldhopp i stundande paralympics Ebba Årsjö, Ebba tävlar i alpint. Ett mycket trevligt samtal med en otroligt målfokuserad tjej som vet var hon vill. Hon berättar så klart om sin uppväxt i Norrköping och hur hon inte berättade om sin funktionsnedsättning och tävlade mot de som inte hade en funktionsnedsättning. Ebba var framgångsrik och kom in på skidgymnasiet i Östersund där hon för första gången berättade om sin funktionsnedsättning som gjorde att hon började tävla inom parasporten och på lika villkor. Hon visade snabbt att hon var mycket duktig och detta år har hon hunnit vinna två stycken VM guld. Det gör henne till den allra största favoriten i stundande Paralympics i Kina som börjar denna vecka.
Vi pratar om hennes karriär och hur hon får anpassa sin träning utifrån smärtan i hennes ben, vi pratar om träningsupplägg, parasportens utmaningar och möjligheter och så klart Paralympics och hennes målsättningar där.
Stort tack Ebba för att du delade med dig av din resa till där du är idag och de erfarenheter du fått på vägen och stort lycka till på Paralympics! Vintersportpodden håller tummarna för dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med Parasportstjärnan inom längdåkning med många medaljer och stora framgångar, Zebastian Modin. Han berättar om sin uppväxt och hans stora idrottsintresse. Han slog igenom med dunder och brak som 15-åring vilket påverkade honom en del. Han berättar hur synskadan har påverkat honom och hur den förändrats genom åren.
Zebastian har utbildat sig på universitetet vilket ger honom en bra grund efter karriären!
Vi pratar så klart om träningen och utmaningen han har att träna och tävla och vad som påverkar honom på olika sätt. Han berättar hur det fungerar med de guider han har och vilka egenskaper och kvalitéer de bör besitta för att samarbetet ska fungera. Mycket intressant att ta del av Zebastians berättelse och hur mycket han måste lita på sin guide. Han berättar också hur han kan träna om inte han har tillgång till guide. Zebastian har stora krav på sig själv och tränar otroligt mycket.
Han berättar om kommande paralymics i Kina kommande säsong där han har stora förhoppningar, han är en av Sveriges stora medaljhopp.
Vi pratar om många andra saker också där Zebastian har en härlig syn och inställning i många frågor, verkligen en klok och härlig kille.
Jag är mycket glad att Zebastian gästade Vintersportpodden och önskar honom stort lycka till i kommande tävlingar och så klart vinterns stora mål Paralympics i Kina!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Podden ger sig i kast med ett känsligt ämne. Hur bra är vi på att följa regler - såväl synliga som osynliga. Finns det någon skillnad mellan Japan och Sverige på området, och isåfall varför.
Dessutom senaste nytt om det politiska spelet - PM Yoshihide Suga har meddelat att han inte ställer upp för omval. Blir det en kvinna som tar över ? Isåfall första gången i Japan.
Och om corona, smittspridningen har tagit fart igen, men det beror inte på OS och Paralympics.
-
I detta avsnitt får vi träffa fyra unga, fantastiska män som alla lever med Duchennes muskeldystrofi, och som genom att följa sina intressen utvecklat spännande karriärer. Chanserna i livet får man inte – man måste ta dem, säger Felix Magnusson, nordisk mästare i el-innebandy som siktar på att bli sports manager. Björn Jönsson är egenföretagare med ett stort engagemang inom bland annat SMDF (Stiftelsen för muskeldystrofiforskning). Han arbetar också med gamingutveckling under devisen att underhållning ska vara till för alla. Vi beger oss till Reykavijk på Island, där Guðjón Reykdal Óskarsson, forskare inom sitt eget sjukdomsområde - Duchennes muskeldystrofi, berättar om hur han kom fram till att det var just detta han ville ägna sig åt. Avslutningsvis får vi också möta en svensk sportprofil, Philip Jönsson, som representerar Sverige i Paralympics i Tokyo 2021. Vid inspelningstillfället befinner han sig mitt i uppladdningen, och då kunde vi bara ana att han skulle ta guld och slå paralympiskt rekord!
Detta podcastavsnitt spelas in i samband med World Duchenne Awareness Day (WDAD) som inträffar den 7 september varje år.
SE-DMD-0251 -
Det stora mästerskapet för funktionsnedsatta är i full gång och över 4000 idrottare gör upp i 22 sporter. Parasportarna Hillevi, 11, och Gustav, 14, berättar om några av dem och paralympics-drömmarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Klara Askerup
Producent: Arvid AdrellMed ljud från: Paralympic Games, SVT, Eurosport.
Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
-
Extrainsatt kärleksbombning av Henrik Lundqvist efter beskedet att hans hockeykarriär är slut. Lasse Granqvists referat av OS-räddningen vi aldrig glömmer! ”Därför är han tidernas främsta svenska målvakt”. Tv-experten Petter Rönnqvist om sina fascinerande träningar ihop med en 19-årig Lundqvist, långt innan han blev kung i New York. Malmö FF klart för Champions League. Så kan MFF fortsätta skörda framgångar i Europa! Överväldigande Paralympics i Tokyo är igång, men varför tar Sverige allt färre medaljer?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ur innehållet:
Tonåringar försökte råna synskadad man i hans hem. Brottet var inte grovt, anser rätten.
“Vi har fått nog.” – malmöbor och politiker kräver åtgärder mot elsparkcykelkaoset i staden.
Snart börjar Paralympics. Men medaljhoppet Per Jonsson bröt ett ben och stannar hemma.
Amerikanska brott och spännande vardag i talbokstipsen, som kommer från Inga-Lena Öhrn. -
Ur innehållet:
► Använd ansiktet för att köpa din bussbiljett – skånsk idé ska underlätta resor med Skånetrafiken
► Använd rösten som legitimation – den andra skånska idén om betaltjänster för alla som fått pris.
► Äntligen dags för Paralympics, säger judokan Nicolina Pernheim som siktar på medalj i Tokyo.
► Minareter, mjuka mattor och öppna dörrar. Veckans skånska tempel är stora moskén i Malmö. -
Hur ser vårt beteende kring solskydd ut och varför finns vi med bland länderna med flest fall av hudcancer i världen? Vi undrar också hur man ska hantera att ens barn flyttar hemifrån?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om varför Martin känner starka men samtidigt väldigt olika känslor inför att hans son ska flytta hemifrån. Hur ska man hantera det psykologerna kallar "Empty nest syndrome" – alltså fågelboet som blir tomt? Psykologen Jenny Klefbom medverkar.
Det är bara Nya Zeeland och Australien som har fler dokumenterade fall av hudcancer per år än Sverige. Hur kommer det sig att Sverige ligger bland länderna i topp? Hur ser egentligen vår relation ut till solen? Yvonne Brandberg, forskare och ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd gästar för att hjälpa oss svara på det.
24 augusti drar Paralympics igång i Tokyo. En av deltagarna är dagens sommarpratare Lina Watz. I Tokyo gör hon sitt andra Paralympics som simmare. Vi pratar om återkomsten i bassängen efter benamputationen och förberedelserna inför spelen.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Helene Benno
Producent: Niklas Runsten
-
Simmaren om ärren som format henne till den person hon är i dag.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Lina Watz är ett av de stora namnen i truppen till sommarens Paralympics i Tokyo. Lina Watz föddes med fibula aplasi som innebär att man saknar ett vadben. Många operationer hade försökt rätta till hennes fot och vadben, men ihållande smärtor fick Lina att välja amputation.
Hon deltog i Paralympics i Rio de Janiero 2016 och är en förebild för många unga parasportare.
Lina Watz har också medverkat i tv-serien ”Vinnarskallar”.
I sitt Sommar berättar Lina Watz om ärr som har tagit henne till fantastiska platser och som har format henne till den person hon är i dag.
- Jag pratar om hur stolt jag är över mina ärr som visar min historia utan att jag behöver öppna munnen.
Om Lina Watz:Simmare, 25 år.
Född på Hammarö, bosatt i Karlstad.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Ulla Walldén.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Ur innehållet:
”Jag är väldigt taggad.” Längdhopparen Tobias Jonsson en av de fem synskadade idrottarna som togs ut till Paralympics.
Vad händer med innehållet när en tal- eller ljudboksinläsare tar sig an en text? Det har en forskare tittat närmare på.
Första hjälpen, hjärt- och lungräddning och brandkunskap. Nu har första kullen synskadade utbildats till krisinstruktör.
Sommarserien Skånska tempel besöker den avkristnade kyrkan i Odarslöv, där gudstjänsterna ersatts med konst. - Visa fler