Pamela JaskoviakProgramledare Podcasts
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Natosamtal i limboFortsatta samtal om Natofrågan med Sverige är meningslösa i det rådande läget, enligt Turkiet. Samtidigt säger svenska Utrikesdepartementet att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.
Nya fyndigheter oroar samebyn i Kiruna
Vad säger Sveriges chefsförhandlare, diplomaten och tidigare statssekreteraren Oscar Stenström, om situationen? Och hur ska han lösa knutarna i den allt snårigare förhandlingen, där många intressen vill göra sig hörda?Än en gång står Kirunas befolkning för utmaningar när nu det statligt ägda gruvbolaget LKABs undersöker möjligheterna att öppna ytterligare en gruva.
Men det som vissa ser som en lyckträff och en försäkring om en ljusare framtid, innebär för andra ett hot.
"Stad i ljus" en sång med många betydelser
– Det här skulle kapa samebyn i två delar. Vi kommer inte kunna bedriva traditionell renskötsel, säger Karin Kvarfordt Niia som tillhör Gabna sameby.Den över 30 år gamla låten “Stad i ljus” har fått en speciell mening i samband med pågående handbolls-VM i Sverige.
Låten har nu blivit en slags inofficiell nationalsång när hela publiken stämmer in i allsång inför Sveriges matcher. Genom åren har “Stad i ljus” hittat in i många olika rum och funnit ny mening.
Timme ett:
Konflikten om Natosamtalen
Ilska mot Sverige i Turkiet
Stad i Ljus
Samerna och den nya metallfyndigheten i Kiruna
Krönika Nina Wormbs
Panelen
Timme två:
Lyssnande partiledare
Satir med Public Service
Ukraina i väntan på stridsvagnarna från väst
Så samlas bevis på krigsbrott in
Vikten av att förstå en text
Oron i Mellanöstern
Kåseri Pamela Jaskoviak
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Victor Ubeira -
I Godmorgon, världen denna vecka: Vad vill socialdemokraterna göra i opposition? Om ryssar som flyr till Turkiet och slöjprotesterna i Iran. Samtal om tillståndet i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ryssar flyr till Turkiet efter mobiliseringsbeskedEfter beskedet om delvis mobilisering i Ryssland sålde flygbiljetterna från Moskva till andra länder slut blixtsnabbt.
Ira Lobanovskaja, en ung ryska som bor i Istanbul, har startat en tjänst på nätet och i sociala medier som hjälper människor som vill lämna Ryssland.
Innan Putins tal om mobilisering hjälpte organisationen i Istanbul 40,000 människor. Två dagar efter talet var det ytterligare 100,000 som fick hjälp.
Sverigedemokraterna vann slaget om landsbygdsväljarnaI årets val har fler riksdagspartier än vanligt vurmat för väljarna utanför storstäderna.
Men när valresultatet var klart visade det sig att det återigen var Sverigedemokraterna som vann kampen om väljarna utanför storstäderna.
Socialdemokraterna förbereder sig för att bli oppositionspartiSocialdemokraterna måste nu förbereda sig på en tid i opposition.
På regeringskansliet i Stockholm packar avgående justitieminisiter Morgan Johansson sin flyttlådor för vidare transport till riksdagen. Han gjorde samma resa 2006, när Göran Persson regering fick lämna över till den första Alliansregeringen. Men läget nu är annorlunda än då, säger Johansson.
Hela innehållet i programmet:
Timme ett:
Kriget i Ukraina går i in i ny fas
Istanbul tillflyktsort för Putin-kritiska unga ryssar
Slaget om landsbygdsväljarna
Tre röster om kyla
Göran Rosenbergs krönika
Panelen
Timme två:Socialdemokraterna i opposition
Public Service
Slöjprotesterna i Iran
Val i Italien
Läget i landet - två böcker om Sverige av idag
Kåseri av Pamela Jaskoviak
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Matilda Eriksson -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SD större än M
I flera opinionsmätningar har SD gått om M. Om det skulle bli valresultatet, vad betyder det för politiken framåt, exempelvis när det handlar om att bilda en framtida regering? Samtal med statsvetare Jan Teorell.
Försvinnanden som maktutövning
I Mexiko greps nyligen statsåklagaren för oegentligheter kring handläggning av försvinnandet av 43 studenter år 2014. Den nya presidenten har lovat att rensa upp i ett land där försvinnanden har varit vanliga.
Vem bestämmer över fjälljakten?
Efter HD-domen som gav Girjas sameby rätt att bestämma över fjälljakten i sitt område är frågan nu: vem ska bestämma över resten. Ämnet har blivit hett i valrörelsen. Men handlar det egentligen om politik, eller snarare juridik?
Hela programinnehållet:
Timme 1
SD större än M - vad betyder det för politiken framåt?
Allt fokus på partiledarna - varför?
Försvinnanden i Mexiko
Fågelinfluensan härjar i Frankrike
Krönika Göran Rosenberg
Panelen
Timme 2
Fjälljakten - politik eller juridik?
Hat och hot mot Annie Lööf
Satir med Utkantssverige
Behövs fler soldater när Sverige går med i Nato?
Nya flyg till månen
Kåseri Pamela Jaskoviak
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Stina Fagerberg -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kriget i Ukraina sett från Afrikas horisontUnder veckan har både Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Frankrikes president Emmanuel Macron besökt länder i Afrika. Kontinenten har drabbats hårt av störningar i spannmålsleveranser efter Rysslands invasion av Ukraina. Vi fördjupar oss i hur livsmedelskrisen drabbar den afrikanska kontinenten och hur Ryssland samtidigt försöker vinna inflytande där.
Spridningen av apkoppor ökarVärldshälsoorganisationen WHO klassar numera utbrottet av apkoppor som ett globalt hälsonödläge, och i flera länder, däribland Sverige, har smittan hittills framför allt fått drabbat gruppen MSM – män som har sex med män. En orsak till det är att män i den gruppen generellt har fler nya sexpartners än andra. Vår reporter Jack Lantz ställer sig frågan: Hur kommer det sig?
Mediemogulen Murdoch har tröttat på TrumpGenom en skandalkantad presidentperiod hade Donald Trump hela tiden ett visst stöd från tidningsmannen Rupert Murdoch. Nu verkar dock skilsmässan vara ett faktum. Amerikanska public servicebolaget NPRs mediekommentator berättar för oss om vad det här innebär.
Mer i programmet:
Timme ett
Vår utsända i Pretoria, Mona Ismail Jama, om Lavrov och Macrons respektive besök på den afrikanska kontinenten under veckan som gick
Allt fler bedömare tror att en global lågkonjunktur kryper allt närmare – hur beredda är svenskarna på tuffare tider?
Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Caroline Salzinger avslutar sitt uppdrag med att svara på frågan många svenskar ställer när hon säger att hon bor i Berlin
Mediemogulen Murdoch har fått nog av USA:s tidigare president Donald Trump
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen med Carolin Dahlman, Nathan Hamelberg och Lovisa Arvidsson
Timme två
Virussjukdomen apkoppor har främst fått spridning bland män som har sex med män – varför?
Sameradions reporter Tobias Poggats om Sapmi Pride, som är på turné på flera platser i Sápmi
Satir med Utkantssverige
Spänningarna ökar på nytt i "världens sista delade huvudstad" Nicosia på Cypern
Kulturpanel om skogens roll i svensk konst och litteratur, mot bakgrund av sommarens många skogsbränder runt om i Europa
Kåseri med Pamela Jaskoviak
Programledare: Pekka Kenttälä
Producent: Ellinor Eriksson
Tekniker: Adam Alvin
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stenig väg kvar in i NatoNato-ansökan är påskriven, medlemskapskontraktet likaså, men än återstår godkännandet som alla Nato-medlemmar måste ge. Vad kan nu gå fel på den vägen? Hur kommer Turkiet att bete sig? Vad har USA lovat? Anna Wieslander, Nordeuropachef på tankesmedjan Atlantic council, och Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, reder ut.
Vigselförrättare saknasGiftassugen i sommar? Det kan bli svårt, eftersom det bara finns hälften så många vigselförrättare som behovet. Hur hanterar kommunerna detta och hur bra fungerar egentligen myndighetsutövningen i Sverige?
Hela programmet i överblick
Timme ett:
Partiledarutfrågning i Almedalen med Magdalena Andersson, S; utfrågare Mikael Sjödell
Vigselförrättare saknas i bröllopsboomen
Bataclanrättegången
Krönika Göran Rosenberg
Panelen
Timme två
Nato-ansökan inte i hamn än
Satir med Utkantssverige
Husbåtarna i Kairo ska rivas
Läget i Ukraina - samtal med korrespondent på plats
Hemlöshetsentreprenörer i San Francisco
Kåseri Pamela Jaskoviak
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Yasmine El Rafie
Tekniker: Martin Seipel -
I Godmorgon världen denna vecka även om drottning Elisabeth 70 år på tronen, om vem som drar nytta av politiska storevent som Järvaveckan och om #Swedengate. Panelen, Public Service och krönika av Göran Rosenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatmötet är över - vilka åtgärder behövs och hur tar vi beslut?FNs stora klimatmöte med dignitärer från hela världen är avslutad i Stockholm. Ambitionen att nå klimatmål har bekräftats, läget är akut. Men vad mer exakt behöver vi göra nu? Samtal med Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och reportage om vilka faktorer som driver privatpersoners beslut att investera exempelvis i solpaneler.
Kärlek i hästhagen – betäckning är en stor industriDe flesta föl tillkommer genom inseminering. Den fria kärleken frodas sällan i hästhagar - även om det fortfarande förekommer. Vår reporter har besökt en seminstation och en gård, med fri hästförökning.
Swedengate – vad kan kulturkrockar leda till?Halva världen har de senaste veckorna diskuterat var barn i Sverige äter sin middag. Vad beror det på att sederna är så olika, och är olikheterna anledning att bråka? Kulturpanelsamtal med kulturjournalisten Jack Werner, matskribenten Lotta Lundgren och författaren Zara Kjellner.I
Innehåll i veckans program:
Timme 1
Samtal om nödvändiga klimatåtgärder med korrespondent Marie-Louise Kristola och Johan Rockström
Vilka faktorer påverkar miljöbeslut?
Röster om drottning Elisabeth 70 år på tronen
Kärlek i hästhagen
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme 2
Vem gynnas av stora politikevents som Järvaveckan?
Public Service
Vilka vapen behöver Ukraina?
Ukrainare som försvinner i ryska händer
Swedengate – är det värt att bråka om kultur?
Krönika av Pamela Jaskoviak
Programledare: Pia Fridén
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Heinz Wennin -
I Godmorgon världen dessutom panelen, krönika med Göran Rosenberg, Public Service och kåseri av Pamela Jaskoviak.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1:
Rapport från dagens presidentval i Frankrike
Verdun - efter över hundra år har krigets sår ännu inte läkt
Partiledarbyte i Liberalerna, hör nya partiledare Johan Pehrson
Konsensus eller debatt, vad är viktigast när Nato-frågan ska avgöras?
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme 2:
Invånarna återvänder till Kievs sönderbombade förstäder
Kriget i Ukraina - vad händer just nu?
Flyktingar söker sig till Brasilien, men landet vill inte fördöma kriget
Public Service
Valfrågor i skuggan - om tillståndsprocesser som går i stå
Kåseri av Pamela Jaskoviak
Programledare: Pia Fridén
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Tim Kellerman