PM Nilsson Podcasts
-
Ulf Kristerssons statssekreterare lämnar efter avslöjandet om tjuvfiske av ål.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har varit i blåsväder sedan det avslöjats att han tjuvfiskat ål och även ljugit för polisen om detta.
På sin Facebooksida meddelade Nilsson på torsdagen att han lämnar sin post i regeringskansliet.
”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar”, skriver PM Nilsson.
Var ålhärvan verkligen så komprometterande att han var tvungen att lämna Kristersson? Och hur tungt är tappet för statsministern?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, David Druid och Linnea Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson avgår och lämnar sitt jobb efter avslöjandet om hans olagliga ålfiske. Men varför gör han det nu och vad får det här för betydelse för Kristersson?
Sen snackar vi om en AI-robot som grejjade en juridiktenta på universitetsnivå. Däremot var den långt ifrån bäst i klassen. Vissa universitet har lite panik över att man kan fuska med hjälp av den, medan andra menar att den snarare kan vara ett bra verktyg.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter den så kallade ålskandalen har nu även en utredning om artskyddsbrott inletts av polisens nationella operativa avdelning, NOA. Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson togs på bar gärning med 11 kilo ål i lasten, men ljög om saken för både myndighet och polis.
Sen snackar vi lite Natoprocess och koranbränning, för nu säger Rasmus Paludan att det inte var hans idé att bränna koranen utanför ambassaden. Så vems idé var det, och vad menar egentligen Ulf Kristersson när han uppmanar folk att besinna sig?
-
Veckans avsnitt är fullpackat. Vi pratar Rasmus Paludans senaste koranbränning som ser ut att sätta käppar i hjulet för Sveriges Nato-ansökan. Men också Ulf Kristerssons plötsliga empati för muslimer och episka fjäskeri för Erdogan. Vi snackar även om statssekreteraren PM Nilssons ålfiske och ljug för myndigheterna samt en påhittad transkontrovers som flera medier köpte och spred vidare. Enjoy! Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Linnea Rönnqvist pratar om uppståndelsen kring statssekreterare PM Nilssons olagliga ålfiske. Kalle Berg berättar om domarna mot de två bröder som stått åtalade för grovt spioneri, en av dem fick lagens strängaste straff — livstidsfängelse. Vi hinner också med lite om åtalet mot skådespelaren Alec Baldwin, en rejäl sågning av en ny humorserie och hockeyilska mot nya sponsorer. Och så kommer vinnaren av vår Musikhjälpentävling Henrik Rosén och quizzar mot Linnea.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Det är lätt hänt att tro att Socialdemokraterna är något annat än de är. Slavmentaliteten breder ut sig kring deras maktinnehav." Så skrev PM Nilsson i Dagens industri i januari i år. Finns det en borgerlig slavmentalitet gentemot socialdemokratin? Och har socialdemokraterna ett försprång eftersom de suttit vid makten i så många mandatperioder?
I veckans avsnitt diskuteras det borgerliga maktskiftet - och om det innebär att man gör upp med sin identitet som den ständiga oppositionen. Det handlar om kommandohöjderna, unga väljare som drar högerut, huruvida det är nödvändigt med regelbundna maktskiften - och om en ny borgerlig generation verkligen är mindre rädd för socialdemokraterna.
Gäster är Adam Danieli, jurist och medarbetare på Timbro, och Linnea Dubois, ordförande för Fria moderata studentförbundet. Programledare är Amanda Broberg.
-
Vad krävs för att alla ska vara fysiskt aktiva minst en timme om dagen? Borde träning och daglig rörelse bli en medborglig plikt? Vi samtalar med Per Nilsson, rektor på GIH, regeringens utredare och nationella samordnare i den kommitté som har till uppgift att främja fysisk aktivitet bland Sveriges invånare. Vi ringer också upp PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, som skrivit ephi-essän Motionsplikt?
Programledare: Marie Söderqvist, folkhälsoansvarig på Environment and Public Health Institute. -
Frida Wallnor och PM Nilsson pratar om avsiktsförklaringen med Turkiet, vad som nu väntar den svenska Nato-processen och vilken roll Sverige bör ta som medlem.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frida Wallnor och PM Nilsson pratar om avsiktsförklaringen med Turkiet, vad som nu väntar den svenska Nato-processen och vilken roll Sverige bör ta som medlem.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frida Wallnor och PM Nilsson pratar om avsiktsförklaringen med Turkiet, vad som nu väntar den svenska Nato-processen och vilken roll Sverige bör ta som medlem. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Detta är en inläsning av en essä från EPHI.
Trots att daglig fysisk aktivitet troligen är något av de bästa man kan göra för att hålla sig frisk anses det vara något som man får sköta om helt och hållet efter eget huvud. Det gäller såväl vuxna som barn och pensionärer. Är det verkligen rimligt att det ska vara så?
I vår essäserie TEMA HÄLSA hävdar Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson att liberalismen är ett bra skrivbordsunderlägg och en grundsten för varje lyckat samhälle men en ofta misslyckad utgångspunkt i folkhälsoarbetet.
Läs essän på https://ephi.se/publikationer/motionsplikt/ -
I Tyskland utmanar de Gröna makten. Och dom verkar ha vunnit över näringslivet. Med en växande tilltro till grön teknologi och hotet från klimatförändringarna sätts miljöpartierna på prov.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: PM Nilsson, ledarskribent på Dagens Industri, Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för miljöpartiet, Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Ulrika Bergqvist
-
Budgeten för 2021 rymmer ofinansierade åtaganden på över 100 miljarder kronor. Men det är svårt att se någon övergripande tanke, säger PM Nilsson. Det saknas en tydlig coronaprofil och folk verkar helt enkelt inte bry sig om den. Fokus hos allmänheten ligger på helt andra frågor, inte minst brottsligheten. Ändå är det just rättsväsendet som blir lottlöst när miljarderna fördelas. PM Nilsson är politisk redaktör i Dagens industri. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
Miljöpartiet startades som ett alternativ till de etablerade partierna, men är numera en del av etablissemanget. PM Nilsson, politisk redaktör i Dagens industri, skriver i antologin ”Miljöpartiets idéer” att de är en borgerlig rörelse. Men hur kan ett parti som idag sitter i regering med Socialdemokraterna beskrivas som borgerligt? Om detta samtalar han med programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke.