Oscar II Podcasts
-
Florence Stephens var en lycklig liten flicka i en förtrollad värld. Som vuxen saknade hon ungdomstidens fester och umgänge, och då hon försökte återskapa det livet så blev hon grundligt lurad…
Källor:
Boken Florence Stephens förlorade värld av Per Samuelsson och Lena Eberwall
Del 1/2. Skandalen på Huseby - Kungahusets återkomst 1 april 2021 - P4 Dokumentär | Sveriges Radio
https://www.husebybruk.se
George Stephens (riksarkivet.se)
Födde upp fina SWB-hästar – men omyndigförklarades och förlorade allt – Ridenews
Oscar II (riksarkivet.se)
Svensk historia - Hans Högman (hhogman.se)
Prisomräknaren (scb.se)
Växelprotest – när du inte får betalt | Kronofogden
Brev om Huseby fortsatt hemliga – Sundsvalls Tidning
Florence Elisabeth Stephens, www.skbl.se/sv/artikel/FlorenceElisabethStephens, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Erik Wångmar), hämtad 2023-04-20.
Support till showen http://supporter.acast.com/historiska-brott.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Han blev kung mot alla odds och stod mitt i händelsernas centrum när Sverige gick från fattigt jordbrukssamhälle till en begynnande modern stat. Dagens avsnitt handlar om Oscar II som från slutet av 1800-talet var Sveriges kung och som gett namn åt den så kallade oskarianska eran. Gäst är journalisten och historikern Herman Lindqvist som skrivit den första renodlade biografin över Oscar II. Vi diskuterar den sexuella dubbelmoral som präglade Sverige under den här tiden, kungens sorg över upplösningen av unionen med Norge och hans besatthet av det nationalromantiska.
Herman Lindqvists bok om Oscar II: https://www.adlibris.com/se/bok/oscar-ii-den-konungsligaste-av-alla-kungar-9789100188849
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: [email protected]
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Unionsupplösningen år 1905 mellan Sverige och Norge genomfördes fredligt trots att det fanns grupper som förespråkade att unionen skulle hållas samman med våld. En viss bitterheten på den svenska sidan handlade mer om hur norrmännen frigjort sig än självständigheten i sig.
Den åldrande svenska monarken Oscar II, som pratade norska, tog mycket illa vid sig av hur norrmännen frigjorde sig från unionen, som skapades av hans farfar Karl XIV Johan 1814 som kompensation för det förlorade Finland.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola om unionen mellan Sverige och Norge som varade i nästan ett sekel.
Unionen mellan Norge och Sverige fick aldrig den betydelse om Karl XIV Johan hoppades på när han med stormakternas godkännande tog Norge från Danmark i sluttampen av Napoleonkrigen. Norrmännen hade redan skapat en egen grundlag den 17 maj 1814 när Sverige med vapenmakt tvingade Norge att gå i union med Sverige i det som är Sveriges senaste krig.
Unionen var en personalunion där Norge och Sverige fortsatte som två länder med egna lagar och gränser, men samma kung. Men ganska snart kom det att börja gnissla i relationerna mellan norrmännen och svenskarna. En rad politiska kriser kom att leda fram till att det norska parlamentet ensidigt sade upp unionen den 7 juni 1905, något som svenskarna inte accepterade. Men efter utdragna förhandlingar i Karlstad kunde länderna skiljas åt utan våld.
Lyssna också på Napoleons marskalk som räddade Sverige.
Bild: Folksamling vid Rosendals slott med anledning av Unionskrisen 1905 för att visa sitt stöd för den svenska kungen Oscar II. FOTOGRAF: Okänd. BILDNUMMER: Fa 50736 Stadsmuseet i Stockholm.
Musik: ”Folkevise” av Edvard Grieg, inspelad av Constantin Stephan, piano, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Från Järntorget till Linnéplatsen stäcker dig den magnifika Linnégatan. Den får sitt namn och sin sträckning i slutet av 1800-talet, men det finns givetvis en historia om området innan dess.
Vill du lyssna på hela avsnittet så behöver du bli patron.
Litteratur:
Carl Rudolf Fredbergs "Det gamla Göteborg" (1921)
"Oscar II:s äventyr på Linnégatan"
"Kvarteret Hornblåsaren"
"Möllerska plantaget"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.