Olesya Bezsmertna Podcasts
-
När kriget i Ukraina bryter ut håller 36-åriga Olesya Bezsmertna på att skriva en bok om vårblommor. Men bomberna, skräcken och döden förändrar allt. Trots det vill hon inte lämna landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Olesya Bezsmertna, 36, är växtforskare och lärare på ett universitet i Kiev. Hon bor i förorten Vyshneve i sydvästra Kiev och bestämmer sig tidigt för att hon inte vill lämna Kiev trots kriget. Hon anmäler sig som volontär på frivilligcenter och får till uppgift att leverera medicin, mat och utrustning både till sjukhus och militärer vid fronten.
Personlig berättelse från krigets första 50 dagarLena Nordlund jobbar på Sveriges Radios vetenskapsredaktion och får kontakt med Oleysa under krigets första dagar. De bestämmer att Lena ska få följa Oleysa under krigets första 50 dagar. Fram träder en berättelse via videosamtal om Oleysa Bezsmertnas vardag mitt i ett krig. Hon har sett saker som hon aldrig trodde hon skulle behöva se, i sin stad på 2000-talet.
– Jag är biolog så jag kanske klarar det bättre än andra, säger hon. Jag tål att se blod.
Programmet är gjort i april 2022.
Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp -
Biologiforskarna Oleh Prylutskyi och Alona Prylutska flydde västerut från Charkiv. Resan tog sju dagar och hela vägen fick de hjälp av sitt nätverk av forskarkolleger. Även nu bor de hos en forskarvän i staden Halytj, med katten Sima och dottern Lesya, och en familj till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Plötsligt behövde de sina forskarkolleger på ett helt nytt sätt – för att hitta någonstans och övernatta. Men nätverken av kolleger i andra länder har också kunnat hjälpa till för att få in mediciner till exempel.
Alona Prylutska är zoolog och förestår ett rehabiliteringscentrum för fladdermöss i Charkiv, det största i Östeuropa. Innan kriget började blev hon nominerad till ett internationellt miljöpris för det arbetet. Men på krigets första dag släppte de ut alla fladdermöss eftersom de insåg att de inte skulle kunna ta hand om dem.
Oleh Prylutskyi forskar om biologisk mångfald och nu när han är i säkerhet försöker han rädda data om 500 000 ukrainska arter som finns på en server i Charkiv.
Ingen av dem vi pratat med vill lämna Ukraina, så länge det finns någon nytta de kan göra.
Medverkande: Alona Prylutska, zoolog, Charkiv; Oleh Prylutski, biolog, Charkiv; Olesya Bezsmertna, biolog, Kiev; Andryi Novikov, biolog, Lviv.
Reporter: Lena Nordlund
[email protected]
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Växtforskaren Olesya Bezsmertna hör explosioner från hemmet i Kiev. Andriy Novikov är i Lviv och försöker rädda samlingarna på Naturhistoriska museet. Men hur har det gått för kollegan Oleh Prylutskyi som flydde Charkiv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom om Ukrainakrigets fortsatta globala verkningar: Ryssland står för en stor del av världsmarknaden när det gäller kritiska metaller som vanadin och skandium. Och i Ukraina finns hälften av världens produktion av neon, bland annat en stor anläggning i Mariupol. Neonlasrar behövs för framställning av mikrochip. Det kan ställa till stora problem när lagret tar slut, kanske redan i april.
I podden hörs: Camilla Widebeck, Sara Sällström och Lena Nordlund från Vetenskapsredaktionen, SR. Ulrika Björkstén, SR:s Vetenskapskommentator.
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Olesya Bezsmertna och Andriy Novikov är forskare på varsitt håll i Ukraina. Båda har bestämt sig för att stanna i landet. Innan kriget började samarbetade de om en flora för allmänheten om Ukrainas vårblommor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den kommer så klart inte ut nu, men de ägnar sig åt att skriva texter till den ibland, bara för att fly kriget en stund.
Hör kriget hemifrånOlesya Bezsmertna är i Kiev och hon hör anfall och explosioner från sitt hem. Hon lagar mat åt soldater och försöker ge dem lite avbrott med leenden och vanligt småprat. Andriy Novikov är i det stabilare Lviv, och ägnar sig nu åt att försöka rädda de ovärderliga samlingarna på Naturhistoriska museet där han arbetar och forskar.
Lena Nordlund
[email protected]