Nyheter Idag Podcasts
-
Paolo åker ut till Bålsta för att träffa Chang Frick, grundare av Nyheter Idag, Kärnkraftsbolaget och del av podcasten Sista måltiden.
Den här podden produceras av Non Grata Media AB och ges ut av tidningen Nongrata. Ansvarig utgivare är Jannik Svensson.
http://www.nongrata.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina har 3 miljoner ukrainare flytt landet. Det är den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget. Allra flest, runt 2 miljoner, har flytt till Polen. Till Sverige kommer runt 4 000 per dag och fram till sommaren förväntas över 200 000 komma. Det kan av allt att döma bli en ännu större flyktingkris än 2015, och ett ännu större mottagande för Sveriges del.
Chang Frick, chefredaktör på nättidningen Nyheter idag, var nyligen nere vid ukrainska gränsen mot Polen. Väl där hjälpte han med buss 25 flyktingar till Sverige. Han fixade ett ställe för dem att bo och håller kontakt med dem. Han är av åsikten att det inte finns någon gräns för hur många ukrainska flyktingar Sverige kan ta emot. Men det har ändå blivit debatt.
På Twitter kritiserades han av Mustafa Panshiri – föreläsare, författare och tidigare polis – som menade att Frick hade ett sätt att resonera på som slängde andra flyktingar under bussen:
Finns det någon skillnad mellan ukrainska flyktingar och andra, tidigare migrantströmmar? En sak som skiljer det är att alla partier, även de mest migrationskritiska, är positiva till att ta emot ukrainska flyktingar. Handlar denna generositet om att ukrainare uppfattas vara mer lika svenskar – vita och europeiska? Eller handlar det om att Ukraina är ett demokratiskt land som attackeras av den fiende som vi svenskar också fruktar mest? Att det vi ser utspela sig är vår värsta mardröm?
Vi pratar även om kritiken mot Chang Frick, om att han sålt bilder till Ruptly, dotterbolag till ryska RT, som är statskontrollerat.
Om detta och annat handlar dagens avsnitt, som publiceras lite tidigare för aktualitetens skull.
* Jens Liljestrand om Chang Frick och Putin. (Expressen 9/3)
* Hynek Pallas om Chang Frick, med flera (GP 14/3).
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Oskar och Madelene diskuterar inflytandet den kontroversielle chefredaktören på Nyheter Idag, Chang Frick, har över svensk media. Madelene intervjuar även forskaren Elza Dunkels om Facebookvisselblåsare och Squid Game-lekar. Dessutom: Skandiamannenloppet, ostbågshållning och vinförsäljning mot corona.
-
Metro blir allt djupare indragna i en ideologisk härva och dess nya ägare väcker frågor kring tidningens oberoende. Vad för konsekvenser får Qvibergs intervju med Nyheter Idag - och varför gör han som han gör?
Ett Spotify för tidningsvärlden har länge efterfrågats men konceptet är inte helt främmande, utan har tidigare testats i olika utföranden. Mediepodden går igenom facit och fördelarna och nackdelarna med modellen - och har dessutom talat med de svenska tidningar som ligger längst fram i startgroparna.
Partner till podden är Mediedagarna.