Nils Håkanson Podcasts
-
Vi ber på förhand om ursäkt för eventuella tekniska fadäser. Vi har försökt rätta till vårt inspelningsmisstag och tror att det nu ska vara lyssningsbart. Vi har läst massor av kvinnliga författare, så på den punkten är allt precis som vanligt! God lyssning!
Böcker vi pratar mycket om:
Allt förgäves av Walter Kempowski
Systrarna av Anna Jörgensdotter
Mot paradiset av Hanya Yanagihara
Detaljerna av Ia Genberg
Papperspalatset av Miranda Cowley Heller
Kvinnomanualen av Anna Björklund
Böcker vi nämner:
Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Dolda gudar av Nils Håkanson
-
Sergej Lebedevs senaste roman heter "Debutant" och handlar om ett påhittat ryskt nervgift med verklig förlaga. Fredrik Wadström har besökt författaren i Tyskland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det var med debutboken "Vid glömskans rand" som Sergej Lebedev fick sitt stora internationella genombrott, en roman om ondskefulla hemligheter med djupa rötter i Stalintiden. I Lebedevs nya roman "Debutant", den femte på ryska, handlar det om ett extremt farligt gift som framställts i sovjetiska laboratorier och som nu används mot ryska avhoppare och regimkritiker.
Fredrik Wadström åkte till Potsdam i Tyskland där Lebedev bor sedan några år tillbaka för att höra historien om en roman som blivit än mer aktuell efter verkliga giftattentat mot ryska oppositionella.
Uppläsare: Ulph Nyström
Reporter och producent: Fredrik Wadström
Programledare: Marie Lundström
"Debutant" är översatt till svenska av Nils Håkanson.
Musiken är hämtad från soundtracket till filmen "Tinker, tailor, soldier, spy" från 2011.
Ordinarie säsong av Lundströms Bokradio startar lördag 19 februari 2022.
-
Augustpriset har gått av stapeln och vi gratulerar:
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand,
Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur,
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur!
Littpodden är lite sen på kakan men vi skickar ändå ut ett avsnitt tillägnat vilka av alla de nominerade som vi hejade lite extra på.
Utöver det bjuder vi på lite Strindberg-rants och saftig info kring vad Augustpriset är.
Vad är det för resa Emma ska på? Varför tycker Elin det är så kul?
Böckerna som nämns i avsnittet är:
När vi var samer, Mats Jonsson, Galago
Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.
Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.
Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.
Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.
Övriga nominerade som nämns är även:
Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget
(referens: https://www.augustpriset.se/augustpriset-genom-aren/nominerade-2021)
Häng på när Littpodden försöker bena ut detta prestigefyllda pris!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
RFÖ-podden möter Nils Håkanson, vars översättningshistoriska bok Dolda gudar har rönt stor uppmärksamhet och skapat brett intresse för ämnet. Vad som menas med existentiell översättning och hur stor roll översättaren spelar i verket är några av de frågor vi försöker reda ut. Samt inte minst varför vi behöver litteraturens dolda gudar.