NATO Podcasts
-
Viktor Norén kommer förbi Halv Tre med Lotta Bromé och är uppfylld av musikalisk glädje. Alexandra Rapaport är aktuell med ny säsong av Morden i Sandhamn och avslöjar att hon använde sin mobiltelefon så mycket att hon inte behöver en dator.
Finland blir medlemmar i NATO och Ioane gör traditionella tatueringar med hjälp av träredskap.
Varmt välkommen till Halv Tre med Lotta Bromé på Mix Megapol. -
In Sweden it was not especially uncommon to hear the phrase “moral superpower” as a descriptor of Sweden on the international stage. But when push comes to shove it is Lithuania that time and time again has proven to be Europe’s true moral super power.
In this english language edition of Säkerhetsrådet, Katarina Tracz invites two chairmen of the Lithuanian Foreign Affairs and Defense Committees Zygimantas Pavilionis and Laurynas Kasciunas to discuss, among other things, the war in Ukraine, Sweden’s process of NATO accession and Europe’s relationship to China.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Årets sista poddavsnitt bjuder på ett riktigt julmustigt samtal. Det blir en tillbakablick på året som gått, Erica och Alfons djupdyker i HI:s utträde ur regeringen, och lanserar en nyhet gällande riksdagsvalet i april.
Bl.a. detta nämns i avsnittet:
Nordpolen - Korvatunturi - Coca Cola - tomten - Haddon Sundblom - Föglö - Juan Perón - Evita Perón - Alicia Vikander - Drottning Elizabeth II - vattentjänstlagen - avfallslagen - djurskyddslagen - klimatlagen - Veronica Thörnroos - Stormskärs Maja - Simon Holmström - pandemin - Ukraina - Nordiska ministerrådet - NATO - storskalig havsbaserad vindkraft - De gröna - demilitarisering - riksdagsvalet - lagtings- och kommunalvalet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När försvaret växer och Sverige blir ett Nato-land kommer två procent av BNP i försvarsbudget inte att räcka, menar ÖB Micael Bydén. Men hur mycket pengar som behövs avgörs av politikernas ambitioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Försvaret kommer att genomgå stora förändringar när Sverige bli en av 32 allierade i försvarsalliansen Nato. ÖB har i sina råd till regeringen skrivit att han vill att det nordiska samarbetet ska utvecklas och stärkas, och att Norden ska hänga ihop som ett försvarsområde i Nato, med gemensam ledning där Sverige kan leda de marina operationerna Östersjön. Svenska försvaret kan också bidra med soldater och stridsflyg i Baltikum, och bland annat patrullera luftrummet.
– Vi kan Östersjön, vi kan Östersjön på ytan och under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön. Och det här är en del där vi också har fått en rad frågor, vi vet att det finns kanske både önskemål och en inriktning att vi ska ta det här. Det här är ett område där vi skulle kunna visa handlingskraft och luta oss fram i ett tidigt skede och ta det ansvaret som en fullvärdig medlem, säger Micael Bydén.
Två procent av BNP inte tillräckligtFörsvarets budget har stadigt vuxit under senare år. Efter Rysslands storskaliga invasion i Ukraina i februari beslutade riksdagen att försvarsbudgeten ska höjas till två procent av BNP. Från årets budget på 75 miljarder kan det motsvara runt 120-130 miljarder kronor, beroende på hur BNP utvecklas. Före sommaren sade ÖB att försvaret inte skulle kunna komma upp i de beloppen förrän 2028.
Men i samband med att ÖB presenterade sina militära råd om hur Försvarsmakten bör utvecklas fram till 2035 till regeringen så framkom att försvaret kommer att komma upp i två procent av BNP redan 2026 – men inte för att upprustningen går snabbare nu utan för att stigande priser och räntor gör att pengarna går åt snabbare. Och på sikt kommer försvaret alltså behöva mer än två procent säger ÖB.
– Kravet på oss ökar ytterligare, vi ska investera i infrastruktur, vi ska bli fler människor, vi ska ersätta system och upphandla nya system och så vidare. Jag har också tydligt indikerat i det här underlaget att med stor sannolikhet kommer det behövas mer än två procent av BNP i nästa försvarsbeslut eller på lite längre sikt, säger Micael Bydén.
Hur stor andel av BNP kan det handla om?
– Svårt för mig att uttrycka, först och främst ska vi gå mot de ramar som nu är satta och de två procenten.
Men ni måste väl ge den informationen till politikerna?
– Svaret är mer än två procent av BNP, det är det jag indikerar nu, men det är beroende på vilken ambition... det är politiken som bestämmer vad vi ska göra och vad ambitionerna är.
Svårt klara rekryteringenEn av de största utmaningarna i försvarets upprustning blir att rekrytera tillräckligt med personal. Antalet anställda ska växa från dagens 70 000 personer till 120 000 år 2035. Svårigheten blir inte bara om att anställa ny personal, utan också att behålla den befintliga. Idag finns ett stort missnöje med lönerna för den militära personalen, som enligt facken har halkat efter under flera år.
ÖB Micael Bydén, är gäst i Ekots lördagsintervju.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Kommentar: Mats Eriksson, politikreporter på Ekot
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Monica Bergmark -
Vår kvinna i Washington D.C.
Karin Olofsdotter är sedan 2017 Sveriges ambassadör i USA och hon både bor och verkar i House of Sweden som ligger vackert vid Potomac-floden i hjärtat av stadsdelen Georgetown i Washington D.C.
Vad tycker Karin om amerikanerna och amerikansk politik? Och vad är hennes uppgift nu när Sverige är på väg att gå med i NATO? Karin, som har familj och två barn, har haft flera posteringar runt om i världen och hon har bl.a. varit ambassadör i Ungern samt tjänstgjort vid ambassaden i Moskva, NATO-delegationen och EU-representationen i Bryssel.
Vi samtalar om livet som karriärdiplomat, skolor och familjeliv, Karins uppväxt hemma i Halland och så hennes relation till SWEA förstås.
Karins Twitterkonto: @SWEambUSA
Ambassaden i Washington D.C.s sociala mediekonton:
Twitter: https://twitter.com/SwedeninUSA
Facebook: https://www.facebook.com/swedeninusa
Instagram: https://www.instagram.com/swedeninusa
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/swedeninusa
YouTube: https://www.youtube.com/swedeninusa
House of Sweden på Facebook: https://www.facebook.com/houseofsweden
SWEA Washington D.C.: https://washingtondc.swea.org/
SWEAs 40-årsjubileum i Washington: https://washingtondc.swea.org/swea-40-ar/
SWEA-poddens team i detta avsnitt:
Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm) och Anna Frick (SWEA Washington DC)
Redigering: Anna Bril (SWEA Stockholm)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
-
This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit jonasnilsson.substack.com
Som det ser ut just nu så är det bara en tidsfråga innan vi och Finland är fullvärdiga medlemmar av NATO. Jag är verkligen ingen NATO-anhängare, utan ser NATO bara som ett i mängden av globalisternas alla tentakler för att strypa ut koncept som självständiga nationer från minnet, vilket är anledningen till att jag är sympatiskt inställd till att makt fö…
-
Vad blir Sveriges roll medan vi väntar på medlemskap i försvarsalliansen Nato? Och vad ska get-yoga vara bra för?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Resultatet av förhandlingarnaEfter fyra timmars förhandlingar mellan finske presidenten Sauli Niinistö, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och statsminister Magdalena Andersson har de blivit överens. Turkiet välkomnar Sverige i Nato, men våra länder ska skapa en ny mekanism för samarbete mot terrorism. Och redan idag kräver Turkiet att 33 personer utlämnas från Sverige och Finland. Vad innebär de här kraven? Och vad är nästa steg i processen mot ett svenskt medlemsskap? Ann-Sofie Dahl, svensk docent i internationell politik, som forskat och skrivit böcker om Nato, summerar läget.
Trumps vredesutbrottEtt nyckelvittne har trätt fram i de amerikanska kongressförhören om stormningen av Kapitolium. Kongressen skulle egentligen haft sommarlov, men de har fortsatt förhören för att höra Cassidy Hutchinson, tidigare medarbetare i Vita Huset. Hon målar upp en bild av en president som kastar tallrikar i väggen när han inte får som han vill. Hur påverkas Republikanernas framtid av det här vittnesmålet?
Geten som yoga-partnerVi fördjupar oss i fenomenet get-yoga. Varför vill man ha djur som bajsar på mattan och klättrar på ens rygg när man gör yoga? Och vad är det med just getterna som gör dem lämpliga i sammanhanget? Vi frågar Malin Tyrén Bakken, lärare och initiativtagare till get-yoga.
Och så ska vi få ett till boktips från Thomas, den här gången med en massa härligt skvaller om svensk kulturelit.
Dessutom: Galamaten som statsministern missade.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
7. Vad gjorde Lindsey Graham i Ukraina år 2016 och vad lovade han det Ukrainska folket. Hur kommer det sig att varken EU, NATO, USA eller UK håller sina löften gentemot Ukraina eller Ryssland? Varför har Minskavtalet, Budapest Memorandumet brutits och överenskommelsen gällande NATOs expansion inte efterlevts.
Är Ukraina ett suveränt land ens?
Tack för ert stöd och bidrag på swish: +46763055789
Vid förfrågningar kontakta mig på: [email protected]
-
Min favoritskribent, Niklas Ekdal, gästar podden! Ska Sverige gå med i NATO? Hur kommer det gå i riksdagsvalet i höst? Vilken är Kinas roll i det pågående kriget i Ukraina? Och vi samtalar om självmordsförsöket och hur ECT-behandlingen hjälpte honom tillbaka till livet.
Vad tycker du?
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
www.silverdrakeförlag.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Katherine Zimmerman och David Druid spånar fram ganska oseriösa förslag på hur Sverige kan lösa knuten med Turkiet och den svenska ansökan om medlemskap i NATO.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör flera avsnitt av podden här
-
De ekonomiska problemen fortsätter för flygbolaget SAS. Är det värt att rädda? Dessutom: attackerande kråkor och bidragsfiffel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAS framtid
Hur viktigt är det för den skandinaviska identiteten att ha ett eget flygbolag? Gäster: Christer Åström, journalist och expert på flygbranschen och Kristian Åström, ekonomikommentator på Sveriges Radio.Kråkor vs människor
Lokaltidningen Mitt i rapporterar att flera personer blivit attackerade av kråkor i en park på Södermalm i Stockholm. Var kommer beteendet ifrån, och bör kråkorna skjutas av eller är det människorna som borde välja en annan promenadväg? Gäst: Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms universitet.Dessutom: Vem kommer att få skulden om Sverige inte får gå med i NATO?Och blir Uppdrag gransknings avslöjanden ikväll om riksdagsledamöter och bostadsersättningar en valbomb?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
In the final episode of this Live Show season, Ismar is joined by Elliot, Paco, and Emma to discuss the recent developments with Sweden and Finland's NATO membership, and to give their final thoughts before wrapping up the show.
Host: Ismar Didic; Guests: Elliot Gunnell, Paco Cobos Cabral, Emma Rohmann
*This episode was recorded on the 18th of May 2022 and is a partly edited version of a live radio show. At the live shows, we play songs during the break, but due to copyright infringement, the songs have been edited out.* -
Turkiets president Tayyip Erdogan hotar att säga nej till Sveriges Natoansökan eftersom han hävdar att Sverige stöttar kurdiska terrorgrupper. Hör varför Erdogan ser kurdiska miliser som terrorister.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sen 1984 har den kurdiska PKK-gerillan fört en väpnad kamp i Turkiet för större självstyre och ökade rättigheter för kurder, en konflikt som lett till tiotusentals dödsoffer. Gerillans ledare Abdullah Öcalan sitter fängslad på ön Imrali utanför Istanbul i Turkiet sen han greps av den turkiska säkerhetstjänsten och fördes till Turkiet år 1999. Sverige, Turkiet, USA och EU klassar PKK-gerillan som terrorister. Däremot har Sverige och Turkiet olika syn på den väpnade kurdiska milisen YPG som varit en av de mest effektiva väpnade grupperna i striderna mot terrorrörelsen IS i Syrien. Enligt Sverige och försvarsalliansen Nato har YPG varit en viktig partner i kampen mot IS-terrorister, men Turkiet anser att också YPG bör klassas som en terrorgrupp.
Västs militära stöd till kurdiska miliserI Syrien har den internationella koalitionen mot terrorgruppen IS gett flygunderstöd till den väpnade gruppen SDF, en allians av bland annat kurdiska, arabiska och assyrisk/syrianska grupper. Den starkaste stridande gruppen inom alliansen är kurdiska YPG. USA:s försvarsmakt har samarbetat nära med YPG i Syrien och har inte klassat dem som terrorister. Detta har redan tidigare upprört Turkiets president Erdogan som sätter likhetstecken mellan PKK och YPG och anser att de alla ska ses som terrorister. Efter att Finland och Sverige sökt medlemskap i Nato så har splittringen inom alliansen blivit allt tydligare. Hör varför Turkiets president Erdogan anser att Sverige borde klassa fler kurdiska grupper som terrorister och om den kurdiska kampens historia.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Revend Shexo reporter på Ekot och Katja Magnusson, tidigare Mellanösternkorrespondent
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Maria Stillberg
-
Turkiets president Tayyip Erdogan hotar att säga nej till Sveriges Natoansökan eftersom han hävdar att Sverige stöttar kurdiska terrorgrupper. Hör varför Erdogan ser kurdiska miliser som terrorister. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sen 1984 har den kurdiska PKK-gerillan fört en väpnad kamp i Turkiet för större självstyre och ökade rättigheter för kurder, en konflikt som lett till tiotusentals dödsoffer. Gerillans ledare Abdullah Öcalan sitter fängslad på ön Imrali utanför Istanbul i Turkiet sen han greps av den turkiska säkerhetstjänsten och fördes till Turkiet år 1999. Sverige, Turkiet, USA och EU klassar PKK-gerillan som terrorister. Däremot har Sverige och Turkiet olika syn på den väpnade kurdiska milisen YPG som varit en av de mest effektiva väpnade grupperna i striderna mot terrorrörelsen IS i Syrien. Enligt Sverige och försvarsalliansen Nato har YPG varit en viktig partner i kampen mot IS-terrorister, men Turkiet anser att också YPG bör klassas som en terrorgrupp.Västs militära stöd till kurdiska miliserI Syrien har den internationella koalitionen mot terrorgruppen IS gett flygunderstöd till den väpnade gruppen SDF, en allians av bland annat kurdiska, arabiska och assyrisk/syrianska grupper. Den starkaste stridande gruppen inom alliansen är kurdiska YPG. USA:s försvarsmakt har samarbetat nära med YPG i Syrien och har inte klassat dem som terrorister. Detta har redan tidigare upprört Turkiets president Erdogan som sätter likhetstecken mellan PKK och YPG och anser att de alla ska ses som terrorister. Efter att Finland och Sverige sökt medlemskap i Nato så har splittringen inom alliansen blivit allt tydligare. Hör varför Turkiets president Erdogan anser att Sverige borde klassa fler kurdiska grupper som terrorister och om den kurdiska kampens historia.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Revend Shexo reporter på Ekot och Katja Magnusson, tidigare MellanösternkorrespondentProgramledare: Olle WibergProducent: Katja MagnussonTekniker: Maria Stillberg
-
Hej! Det är mycket som händer nu. Putins krig i Ukraina har fått stora konsekvenser för världen, inklusive för Sverige. För första gången på över 200 år är Sverige på väg att bryta sin militära alliansfrihet för att gå med i NATO. Jag har därför gjort ett avsnitt om detta.
Jag skrev först en artikel, och den kan du läsa om du blir patron! När jag pratar så läser jag inte exakt som det står i artikeln. Jag pratar mer fritt för att det ska bli naturlig talad svenska. Det är lättare att förstå och även viktigare att lära sig :)
Det här avsnittet kommer jag också att ladda upp på YouTube i videoformat!
--------------------
Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron - det kostar bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!
På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som vill nå en avancerad nivå i svenska.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
--------------------
If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron - it's only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!
On my website you can also find information about the course Strong Swedish! The course for you who want to reach an advanced level in Swedish.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
-------------------
Ett smakprov (sample) av artikeln:
(Tänk på att jag inte läser exakt efter vad jag har skrivit i artikeln)
Det här avsnittet handlar om NATO och att Sverige är på väg att bryta 200 (två hundra) år av neutralitet, och bli medlem i en militär allians.
Jag vill först bara säga att jag absolut inte är någon expert på området, utan jag är bara en vanlig person som försöker följa utvecklingen och informera mig så gott jag kan.
Så först och främst, vad är NATO?
Namnet NATO står för North Atlantic Treaty Organization. Det är en militär försvarsallians. Det betyder att alla länder som är medlemmar i NATO ska försvara varandra militärt. Alltså, om ett land i NATO blir angripet ska de andra länderna i NATO komma och försvara det landet.
NATO bildades år 1949 (nitton-hundra-fyrtio-nio) i början av kalla kriget. Det var ett svar på Sovjetunionen och deras aggressiva politik i östra Europa. USA ville att länderna i Väst skulle kunna försvara sig om Sovjetunionen anföll något av dem.
Länderna som har varit med i NATO från början är: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island.
...för att läsa hela artikeln tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!
- Visa fler