MoMa Podcasts
-
För konstnären Karin Mamma Andersson är Carl Fredrik Hills konst något mycket särskilt: "Frågar man mig sätter jag Hill högst, han är helt klart den viktigaste i den svenska konsthistorien".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
CARL FREDRIK HILL – EN AV SVERIGES FRÄMSTA LANDSKAPSMÅLARECarl Fredrik Hill (1849-1911) föddes i Lund. Hans tecknartalang upptäcktes tidigt och trots motstånd från fadern, började han på Konstakademien i Stockholm. Hans landskapsmåleri uppmärksammades och Hill var själv helt övertygad om att han skulle bli en hyllad konstnär. 1873 reste han till Paris och fick bland annat med ett verk på Salongen, dåtidens främsta konstutställning. Men något större genombrott blev det inte, Hill blev alltmer paranoid, ansåg sig motarbetad och övergav landskapsmåleriet för mer symboliska fantasivärldar. 1878 drabbades Hill av ett psykiskt sammanbrott och togs in på mentalsjukhus. Efter fem år på olika sjukhus blev han hämtad för att bo med sin mor och syster Hedda i Lund. Under hela sjukdomstiden gjorde han tusentals teckningar och skrev texter som bevarats till eftervärlden och han anses bland annat ha förebådat expressionismen. Carl Fredrik Hill dog 1911 och hans konst började ställas ut strax därefter. I dag räknas han till en av Sveriges mest framstående konstnärer.
KARIN MAMMA ANDERSSON GREPS AV HILLS KONST FÖR FÖRSTA GÅNGEN FÖR 30 ÅR SEDANKarin Mamma Andersson är en av Sveriges internationellt mest erkända konstnärer och hennes konst finns på bland annat Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum Nasjonalmuseet i Oslo och MoMA i New York. Separatutställningen "Humdrum days" visades på Louisiana 2021 och det var en unik händelse – ingen annan nu levande svensk konstnär hade tidigare haft en separatutställning på det danska museet och det slog väl ut, kritikerna var genomgående mycket positiva. Mamma Andersson har också representerat Sverige på Venedigbiennalen 2003 och var en av sju konstnärer som medverkade som co-curatorer på 33:e São Paolo Biennalen 2018. Mamma Andersson har bland annat ägnat sig åt landskapsmåleri och just konstnären Carl Fredrik Hill är i fokus på en utställning tillsammans med Tal R på Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg hösten 2022.
I avsnittet medverkar också Pedro Westerdahl, konstexpert och konsthistoriker.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Berättelsen om en av väldens mest kända performancekonstnärer som i konstens namn utsatt sig för svåra prövningar och smärta. Om passion och konst på liv och död.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Hon har överlämnat sig och sin kropp helt i publikens händer på ett galleri i Italien, vandrat Kinesiska muren för att göra slut, skrubbat ruttnande skelettdelar och skrikit tills hon svimmat.
Den serbiska performancekonstnären Marina Abramović har sedan 70-talet levt efter devisen "konsten framför allt" och fascinerat publik över hela världen.
Här är berättelsen om hennes kärva uppväxt, ikoniska konstverk, kärlekssorg, mot- och framgångar.
I avsnittet medverkar Lena Essling, intendent på Moderna museet och Nanna Olasdotter Hallberg, kulturreporter på P3.
Klippen är hämtade från Vice Tv, Louisiana Channel, Ted talk, Moderna museet, The artist is present, MoMa, Sex and the city och Sveriges Radio.
I vår research har vi också haft nytta av Marina Abramovićs självbiografi "Gå genom väggar".
Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022 och publicerades 28 mars 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson