Mikael Feldbaum Podcasts
-
Att Theodor Engström mördade en tjänsteman som representerade det offentliga Sverige är inte överraskande. Tvärtom är det en del av en trend där hoten mot tjänstemän frodas tillsammans med konspirationsteorier, menar forskaren Andreas Önnerfors.
Nytt avsnitt av Arbete och fritid med Britta Lejon, ST, Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden och gästen Andreas Önnerfors. -
Regeringen borde nu satsa på välfärden istället för att kompensera för elkostnader. Det menar Karin Pilsäter, TCO, som också berättar om hur en budget blir till och hur det funkar i regeringskansliet.
Varför blev Johan Pehrson arbetsmarknadsminister? Vad innebär det att miljödepartementet ingår i näringsdepartementet? Och hur tajt är Tidö-laget? Karin Pilsäter guidar till vad som är troligt och möjligt för den nya regeringen utifrån sin bakgrund som statssekreterare, ekonomisk-politisk talesperson och erfarenhet av finansutskottet och näringsutskottet.
Välkommen till ett nytt avsnitt av Arbetsvärldens podd Arbete och fritid. Programledare är Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum. -
HÄR HAR DU DIN ARBETSMARKNADSMINISTER, ULF KRISTERSSON! I ett nytt avsnitt av #Jobblistan spekulerar Arbetets Yonna Waltersson och Arbetsvärldens Mikael Feldbaum om vem som får ta hand om jobbfrågorna i Sveriges nya regering. Lyssna även på podden här:
-
Sverige lever kvar i förväntningarna som skapades av ett högskattesamhälle. Trots att vi sänkt skatterna och leveransen blir därefter. Det säger Daniel Lind, utredningschef på Arena Idé som gästar Arbete och fritid.
I nya avsnittet av Arbete och fritid talar vi om hur svensk produktivitet kan utvecklas. Daniel Lind leder Produktivitetskommissionen, ett initiativ av facken inom industrin. Han menar att svensk produktivitet gynnas av en kombination av bättre arbetsmiljö och stärkta förutsättningar för näringslivet i både fysisk infrastruktur och utbildning och välfärd. Sverige måste haka på det skifte som skett i den internationella debatten där välfärd och jämlik utbildning ses som stärkande av konkurrenskraften. 100 miljarder i offentliga investeringar per år skulle ta Sveriges konkurrenskraft framåt, menar Daniel Lind som arbetat som ekonom på flera fackföreningar. Han ger också fyra tips till den nya regeringen. Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, leder samtalet. -
Hög lön eller god arbetsmiljö? Och är riksdagen mer som tv-serien West Wing eller House of Cards? Arbetsvärlden ställer partiernas arbetsmarknadspolitiska talespersoner mot väggen och får svar på tuffa dilemman.
Hör seminariet som spelades in inför publik under Almedalsveckan 2022 och modererades av Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum.
Deltagare: Patrik Åkesson (KD), Anna Johansson (S), Alireza Akhondi (C), Ciczie Weidby (V), Magnus Persson (SD) Roger Haddad (L), Janine Alm Ericson (MP) och Mats Green (M). -
Varför säljer kommuner äldreboenden och skolbyggnader till privata bolag? Per Lindvall, ekonomiskribent, och Britta Lejon, ordförande ST, reder ut kommunernas drivkrafter tillsammans med Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, direkt från Almedalen.
Kan Ulf Kristersson någonsin få ett svar på sin fråga om vem i hela världen som är ansvarig för köerna på Arlanda? När är det rimligt att politikerna kallar in privat kapital och när bör de ha kvar sitt styrande och inflytande? Borde staten äga bolag och vad ska den ha dem till? Och kan samhällsbyggarbolagen gå i konkurs när ekonomin vänder?
Arbete och fritid spelas den här gången in direkt från Almedalen. -
Socialdemokraterna har genom åren kritiserat vinster i skolans värld. Men de har inte prioriterat att förändra systemet. Det har förvånat Karin Grundberg Wolodarski i arbetet med boken Experimentet.
Författaren och journalisten Karin Grundberg Wolodarski, som skrivit boken Experimentet, gästar podden. Hon har kartlagt de politiska processer som lett fram till dagens världsunika system. Hon har också mött skolentreprenörer som ofta brunnit för att skapa skolor som de själva velat gå i. Och pratat med forskarna om vad skolmarknaden lett till för effekter.
Vi pratar om argumenten för och emot marknadsskolan, varför det blev som det blev och vilka politiska argument som stått emot varandra. Medverkar gör också Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
Universitet och högskolor måste utveckla sina kursutbud när omställningsstudiestödet blir verklighet vid årsskiftet. Försvaret av public service och demokratin står också högt på agendan. Men TCO kommer inte att agera emot en regeringsbildning med stöd av SD. Det säger ordförande Therese Svanström i podden Arbete och fritid.
Vidareutbildning, trygghetssystemen och arbetsmiljön, det är TCO:s prioriteringar när centralorganisationen intensifierar sitt påverkansarbete inför valet. Utgiftshöjningen till försvaret ska inte få påverka kvaliteten på välfärden, menar man också.
TCO lutar åt ett balansmål istället för överskottsmål i det finanspolitiska ramverket. Och den skattereform som organisationen föreslår behöver utredas mer, menar Therese Svanström.
Och så ger vi plats för några aprilskämt från facken.
Intervjuar gör Mikael Feldbaum, Arbetsvärldens chefredaktör. -
Den stora oligarkjakten - Yonna Waltersson och Mikael Feldbaum är tillbaka med nytt avsnitt av Jobblistan.
-
Vilket problem är egentligen moderna frihandelsavtal lösningen på? Det frågar sig utredaren Rikard Allvin som skrivit boken ”Frihandelns fångar” (Ordfront).
Investeringsskyddet i moderna frihandelsavtal riskerar att låsa fast länder i privatiserade marknader. Nya frihandelsavtal är idag mestadels onödiga och riskerar att göra mer skada än nytta. Det anser utredaren och den tidigare miljöpartistiskt sakkunniga i EU-parlamentet Rikard Allvin.
I veckans avsnitt även om hur kriget i Ukraina kan få konsekvenser för handeln med diktaturer. Medverkar gör förutom Rikard Allvin, Britta Lejon, ordförande ST och Mikael Feldbaum, chefredaktör Arbetsvärlden. -
Coronakuppen - Yonna Waltersson och Mikael Feldbaum tillbaka med nytt avsnitt av Jobblistan.
-
Var går gränsen för när politiken ska kompensera oss för höjda priser? Det undrar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl som gästar podden för att diskutera den ökade inflationen och avtalsrörelsen.
Inflationen brukar öka på väg ut ur en kris, men sedan sjunka. Det har vi sett förut, så dagens utveckling med ökad inflation är inte unik, menar Katarina Lundahl.
Fackets uppgift är långsiktigt hållbara reallöneökningar, menar Katarina Lundahl som inte ser inflationen som avgörande inför höstens avtalsrörelse. De som kritiserar industrimärket har ofta inga alternativa realistiska lösningar, säger hon vidare.
Britta Lejon ser siffersatta avtal som viktigt i avtalsrörelsen för att inte ge bort makten över lönebildningen till arbetsgivarna.
Vi diskuterar också hur olika förväntningarna på inflationen kan se ut i olika grupper. Man är sin egen varukorg närmast, noterar Katarina Lundahl. Kaffepriserna har definitivt ökat, noterar Britta Lejon som glömde ta med sig en kaffe in i studion.
Slutligen: är det stor statskonst att ge kompensation när elpriserna ökar? Och kan man kräva kompensation för det höjda priset på hallonglass?
Medverkar gör Katarina Lundahl, Unionen, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
Inget parti kommer att våga gå emot V-S-MP-förslaget om att höja pensionerna med upp till tusen kronor. Om de skulle det, så kommer höstens val att gå till historien som tusenkronorsvalet. Det spår Forenas samhällspolitiska chef Håkan Svärdman.
Alla partier är överens om att pensionerna behöver öka. Men inte om hur. I veckans avsnitt av Arbete och fritid reder vi ut vad som förlamar Pensionsgruppen från att realisera just det alla säger sig vilja åstadkomma: höjda pensioner. Till vår hjälp har vi Håkan Svärdman på Forena och Britta Lejon på Fackförbundet ST. Leder samtalet gör Mikael Feldbaum, Arbetsvärldens chefredaktör. -
Jag blir utmattad av den fördummande debatten om kärnkraft, säger Mikael Odenberg i den här valspecialen av podden Arbete och fritid. Han har också svårt att förstå varför det är Moderaternas uppgift att utbilda Sverigedemokraternas äntringsstyrka i att bli regeringsunderlag. Dessutom om vad sjukvårdsdebatten handlade om på 1970-talet, samt ett avslöjande av Britta Lejon om att Göran Persson brukade spå valutgången efter sommarvädret.
Och så påverkas arbetsmarknad och trygghetssystemen av valutgången. Dessutom slår panelen fast att Liberalerna klarar spärren, i alla fall på tvärt-om-språket!
Medverkar gör Mikael Odenberg, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
Den svenska modellen bygger på förhandlingar på arbetsplatsen. Idag blir de allt mer ovanliga och klubbarna glesas ut. Jonas Nordling, chefredaktör på Dagens arena, undersöker varför i boken ”Den svagaste länken”.
Facken blir alltmer toppstyrda när den lokala organisationen försvagas. Det är Journalistförbundets tidigare ordförande Jonas Nordlings tes. Andreas Beckert från TCO menar att vi måste hitta nya hjälpmedel för att underlätta att vara förtroendevald. Och är det altruism, egennytta eller problemlösande som ska stå i centrum när frågan ställs om du vill bli förtroendevald för facket? Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, leder samtalet. - Visa fler