Merkel Podcasts
-
Den relativt okända socialdemokraten Olaf Scholz tar över rodret i Tyskland, en av världens största ekonomier och en av Europas och EU:s absolut tyngsta hörnstenar. Han gör det dessutom efter sexton år av kristdemokratiskt styre med Angela Merkel som varit en av de viktigaste ledarna i europeisk politik på många år.
Det som många frågar sig är hur det nya Tyskland blir, och vilken roll det kommer att spela i världspolitiken - klarar man av att vara samma stabila punkt i Europa som landet ändå varit under Merkel?
Det här funderar Thomas Silén och Johnny Sjöblom, Svenska Yles medarbetare i Tyskland på i dagens Nyhetspodd. -
hör också krönika av Katarina Barrling, Panelen om veckans inrikespolitik, satir med Public Service och kåseri av Emil Jensen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme ett:
Oro efter superspridarjulbordet i Oslo
Vaccin en svår fråga för långtidscovid-patienter
Rysk upptrappning vid Ukrainas gräns
Bosnien sjuder av oro efter ny folkmordslagstiftning
Krönika av Katarina Barrling
Panelen med Daniel Swedin, Maria Ludvigsson och Stig-Björn Ljunggren
Timme två:
Merkel tar farväl: så styrde hon i Europa via sms
Uppställningen inför franska presidentvalet färdig
Satir med Public Service
Konkurrens och framtidstro när norra Sverige bygger ut industrin
Den svåra anhörigrollen skildras i kulturen
Kåseri av Emil Jensen
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Tim Kellerman -
Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler i 16 år och fört landet genom otaliga kriser, men nu ska socialdemokraten Olaf Scholz ta över. Följ med på en tidsresa genom epoken Merkel.
-
I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd får Daniel Dahlén och Jonas Bladh besök av landskapsregeringens ministerråd i Bryssel, Anton Nilsson. Det blir ett samtal om EU efter Merkel, framtiden för unionen, varför EU vill bestämma över skog i Saltvik och så ställer vi frågan om Biden är bättre eller sämre än Trump ur ett europeiskt perspektiv.
-
När Merkel omfamnar och kindpussar Macron exploderar twitter av känslor. Samtidigt störs Merkels avskedsturné av ett litet gnissel i de tyska regeringsförhandlingarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Caroline Salzinger, Sveriges Radios korrespondent i Berlin och Susanne Palme Sveriges Radios EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
Angela Merkels tilltänkta efterträdare Armin Laschet orsakade sitt parti Kristdemokraterna den största valförlusten i mannaminne. Nu får Tyskland troligen en socialdemokratisk förbundskansler som heter Olaf Scholz och som beskrivs som en slags "Merkel 2.0".
Svenska Yles Tysklandsmedarbetare Johnny Sjöblom förklarar det nya politiska läget i Tyskland, i Nyhetspodden med Carin Göthelid.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producenter Jonna Nupponen och Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
2,8 miljoner tyska väljare får rösta för första gången, och för många av dem är klimatet den absolut viktigaste valfrågan. Men samtidigt finns en oro för vem som klarar att fylla Angela Merkels skor.
-
En av Europas och världens allra mäktigaste politiker lämnar snart sitt uppdrag. Förbundskansler Angela Merkel avgår efter 16 år vid makten. Hon har tagit Tyskland genom kriser och hon har också varit en av de mest tongivande ledarna i EU. I Nyhetspodden berättar förra tysklandskorrespondenten Dan Ekholm också om Merkels mera okända sidor, i samtal med Carin Göthelid.
-
Valet i Tyskland närmar sig. Den 26 september går tyskarna till val. Och det verkar bli en nagelbitare av guds nåde. Det är också ett val som urskiljer sig från tidigare val i Tyskland på många sätt, eftersom Merkel inte längre figurerar, och där partier troligtvis kommer behöva bilda breda koalitioner för att kunna regera. För svensk del är detta ett högintressant val. Vem kommer ta hem valet?
I Sverige övervägs det kontroversiella vaccinationspasset, som skapat sådan upprorsstämning i Frankrike. Kan det bli verklighet och fungera i Sverige?
Arbetslöshetsförsäkringen kan i framtiden bli facklig. Vad kommer det innebära för oss arbetande?
Dessa frågor ska vi försöka besvara idag. Vi presenterar också våran minisatsning ”veckans budgetnyhet”. Ett sätt att ta tempen på regeringen lyckas blidka sina vänner.
HÖR AV DIG TILL OSS
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube :https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Webbsida: Andra kammaren (podbean.com)
Mejl: [email protected]
-
Om två veckor går EU:s största medlemsstat Tyskland till val. Valet markerar slutet på en epok då Angela Merkel slutar som förbundskansler. Opinionsläget är ovisst och troligen följer komplicerade koalitionsförhandlingar efter valet. Tyskland har en central roll i Europa och EU-samarbetet. I detta avsnitt pratar Annika Ström Melin och Göran von Sydow med den mycket erfarne journalisten Rolf Gustavsson om hur tysk europapolitik utvecklats under efterkrigstiden. Nästa kansler blir den nionde under efterkrigstiden. Sex av de tidigare ämbetsinnehavarna presenteras och deras viktigaste europapolitiska avtryck analyseras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter 16 år med Merkel, vem är favorit att ta över? Och Polen trilskas med EU, om inskränkningar mot rättsväsendet, media och HBQT-personer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Caroline Salzinger Tysklandskorrespondent, Susanne Palme EU-kommentator och Lubna El-Shanti Östersjökorrespondent.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Lena Bejerot
-
Hon har haft ledartröjan för Europas viktigaste lag i 16 år. Borträknad men aldrig bortspelad. Vad har format de tyska kristdemokraternas Angela Merkel och hur har hon lyckats behålla makten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fem radiokorrespondenter har kommit och gått i Berlin, det här är deras berättelse om pastorsdottern från Östtyskland som blev världens mäktigaste kvinna.
Medverkande: Kristian Åström, Per Erenius, Daniel Alling, Daniela Marquardt, Caroline Salzinger.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Ulrika Bergqvist
-
Ronie Berggren om det senaste i USA: Angela Merkel besöker USA; George W. Bush påminner om den tyska anti-amerikanismen innan Merkel; Larry Elder kandiderar till guvernör i Kalifornien; Chuck Schumer föreslår legalisering av marijuana; Bidens barnbidrag skickas ut; Anthony Blinken bjuder in FN för att granska rasism i USA; Stora protester på Kuba; Biden fördömer kommunism.
------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Pandemin ramar in det tyska valåret som startat med vaccindebatt och restriktioner. I veckan ges ett första svar i spelet om vem som ska leda Europas största ekonomi när Angela Merkel lämnar scenen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Susanne Palme, Caroline Salzinger, Daniela Marquardt.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Ulrika Bergqvist
Tekniker: Marie Persson
Europapodden
[email protected] -
Diplomat och välkänd svensk-italiensk fredsmäklare med uppdrag att försöka mäkla fred i Syrien. Om möten med människor och händelser som satt avtryck i världspolitiken.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
En doktor för länder- Det var vid gröna linjen, gränsen som delar Cypern i två delar. En liten pojke hade gått över gränsen. Han var åtta, nio år. Han spelade fotboll med sina vänner. Jag hörde ett litet ljud: POFF. Toppdiplomaten Staffan de Mistura berättar i sitt Sommar att han var 19 år när han bevittnade den här händelsen som kom att förändra hans liv för alltid.
- Efter Cypern bestämde jag mig. Jag ville stoppa att barn dödas av en sniper, en prickskytt. Jag ville använda min ilska, på ett konstruktivt sätt. Försöka hitta fredliga lösningar. Jag ville bli en doktor för länder.Staffan de Mistura berättar om möten med olika världsledare. Han tar oss med till ett toppmöte om Syrien strax innan han slutade som FN:s speciella sändebud där, 2018:
Om Staffan de Mistura
- Jag landar i Istanbul och åker till det vackra palatset med utsikt över Bosporen. Jag får vänta en stund innan jag släpps in. Mötet hålls i en salong utan fönster. Det är bara några personer i rummet, fyra små delegationer, samlade runt fyra bord. Erdogan, Putin, Merkel och Macron.
Staffan de Mistura berättar att Putin vänder sig till honom och säger: ”Jag vet VARFÖR ni är så otålig. Det är för att ni gifte er för tre månader sedan. I Sverige. Och en FÖRÄLSKAD man…är en otålig man”. - Putin observerar mig. Det här är en effektiv taktik. Man tar reda på så mycket man kan om sin motpart. Och använder det för att få honom ur balans. Staffan de Mistura berättar att Merkel säger ”Gratulerar!” och Macron säger: ”Fantastiskt! Kärlek i den här åldern!” - Genom att flytta fokus, och prata om mitt privatliv…så försöker Putin undergräva mina argument, säger Staffan de Mistura som i programmet berättar hur han vände det till sin fördel.Diplomat, 73 år. Född i Stockholm, uppväxt i Italien, bosatt i Bryssel. Debuterar som Sommarvärd.
Har arbetat drygt 40 år inom FN och medlat i ett 20-tal konflikthärdar världen runt, som exempelvis Afghanistan, Irak, Somalia och Sudan. Senast med det svåra uppdraget att försöka mäkla fred i Syrien, som FN:s särskilda sändebud fram till 2018. Talar sju språk, bland annat arabiska.
Varit biträdande utrikesminister i Italien, ordförande i Europeiska fredsinstitutet, generaldirektör för Världsnaturfonden i Italien och intendent på Villa San Michele på Capri.
Utnämndes till Årets svensk i världen 2016.Jag vill ta med lyssnarna på en resa till verkliga händelser som satt avtryck i världspolitiken de senaste 40 åren. Till möten med världsledare som Putin, med helgon som Moder Teresa och EU-ledare som Merkel och Macron. Och möten med vanliga och speciella människor som gjort skillnad för andra.
Producent: Ginna Lindberg - Visa fler