Mats Svensson Podcasts
-
16-åriga Malin Lindström kliver på bussen. Sedan försvinner hon. När Malin till slut hittas mördad saknas tillräckliga bevis. I ett kvarts sekel väntar familjen och polisen på svar.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Den 23 november 1996 kör Håkan Lindström sin lillasyster Malin till busstationen i Örnsköldsvik. Det blir det sista han ser av henne. Vittnen har sett Malin gå längs Bruksvägen i Husum, vid sidan av en ung man. Men till en början är det ingen som kan eller vill namnge honom. Han ska senare åtalas, men frias.
När Malin hittats död läggs hennes jeans i en frys på NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping. På jeansen finns en liten spermafläck som teknikerna inte kan analysera. I ett kvarts sekel väntar familjen och polisen på att tekniken ska utvecklas så DNA:t ska kunna avslöja mördaren. Fallet ger upphov till osannolika juridiska frågor: är det tillåtet att tvångstopsa någon som redan blivit friad i domstol?
Håkan Lindborn, Malins storebror.
Rune Lindström, Malins pappa.
Karl-Erik Olofsson, fd. polis i Husum.
Leif Sundin, polis i Örnsköldsvik.
Oisín Cantwell, nyhetskrönikör på Aftonbladet.
Ulf Holst, försvarsadvokat.
Mats Svensson, överåklagare.
Ola Ehrenberg, kalla fall-polis.
Marie Allen, rättsgenetikprofessor.
En dokumentär av: Linnéa Hjortstam.
Producent: Lasse Truedson / Tredje statsmakten.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
Publicerad: 2022.
-
31 maj 2021. Mordet på Malin 1996 har fått en ny vändning. Normalt preskriberas inte mord i Sverige, men det finns ett undantag. Allt talade för att DNA-profilen var oanvändbar. En lång juridisk process med överraskande vändningar har däremot gjort fallet aktuellt igen. Hur tungt är bevisläget egentligen?
Hasse Aro intervjuar åklagare Mats Svensson om de oväntade och helt avgörande vändningarna i fallet.
Lyssna på Fallen jag aldrig glömmer innan alla andra - på Podplay på torsdagar!