Matilda Eriksson Podcasts
-
Ulf Kristerssons statssekreterare lämnar efter avslöjandet om tjuvfiske av ål.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har varit i blåsväder sedan det avslöjats att han tjuvfiskat ål och även ljugit för polisen om detta.
På sin Facebooksida meddelade Nilsson på torsdagen att han lämnar sin post i regeringskansliet.
”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar”, skriver PM Nilsson.
Var ålhärvan verkligen så komprometterande att han var tvungen att lämna Kristersson? Och hur tungt är tappet för statsministern?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Fler hemliga dokument på vift. Nu anklagas presidenten för mörkläggning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Härvan med Joe Bidens hemliga dokument växer. Nu har dokument hittats i garaget i hans hem i Delaware. Hur skadar detta honom politiskt?
Delstatskongressen i Missouri har beslutat att införa en mer restriktiv klädkod för kongressens kvinnor. Vi pratar med Susanne Ljung på Stil i P1 om beslutet och synen på klädsel inom amerikansk politik.
George Santos vägrar att ge uppRepublikanen George Santos är under hård press inifrån det egna partiet. Efter en lång rad avslöjanden om lögner haglar kraven på hans avgång - men själv vägrar Santos att ge vika.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Susanne Ljung, programledare Stil i P1.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
I det sista avsnittet av P1:s Mellanösternpodd berättar våra korrespondenter och profiler varför de älskar Mellanöstern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1:s Mellanösternpodd har vi diskuterat allt från makthungriga diktatorer, våld mot demonstranter till rafflande skandaler i regionens kungahus. Ofta präglas mediebilden av Mellanöstern av konflikter, krig och osämja. Men i det sista avsnittet av podden beskriver våra gäster vad det är som gör att de ändå aldrig upphör att älska Mellanöstern. Hör om musik, mat och möten som gör regionen omöjlig att inte tycka om.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, korrespondenter i Mellanöstern, och Revend Shexo, reporter på Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
I det sista avsnittet av P1:s Mellanösternpodd berättar våra korrespondenter och profiler varför de älskar Mellanöstern. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I P1:s Mellanösternpodd har vi diskuterat allt från makthungriga diktatorer, våld mot demonstranter till rafflande skandaler i regionens kungahus. Ofta präglas mediebilden av Mellanöstern av konflikter, krig och osämja. Men i det sista avsnittet av podden beskriver våra gäster vad det är som gör att de ändå aldrig upphör att älska Mellanöstern. Hör om musik, mat och möten som gör regionen omöjlig att inte tycka om.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, korrespondenter i Mellanöstern, och Revend Shexo, reporter på EkotProgramledare: Olle WibergProducent: Katja MagnussonTekniker: Matilda Eriksson
-
Centerpartiet ska välja ny ledare men frågan är om någon kan fylla Lööfs skor. Vi ställer också Mari Forssblad mot väggen och kräver svar i #fittgate.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I nya SVT-dokumentären säger någon i Vänsterpartiets topp "jävla fittor" om Socialdemokraterna. Nu undrar alla vem det var som sa det och om dokumentärmakaren Mari Forssblad är redo att avslöja det.
Annie Lööfs stora skuggaCenterpartiet har valt tre kandidater till partiledarposten som nu turnerar land och rike runt i sann demokratisk andra: Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist. Oavsett vem det blir har hen stora frågor att fylla efter Annie Lööf - är det en omöjlig uppgift?
Sverige mest hyllade ledareFredrik Furtenbach har också med sig nya spännande siffror på vem svenska folket älskar mest - Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson. Vi passar samtidigt på att reda ut vilka ledare som varit mest och minst omtyckta genom åren.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Ryska attacker riktas mot elnätet och annan ukrainsk infrastruktur. Hör hur Putin använder mörker och kyla som vapen mot civila i Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysslands nya våg av missilattacker mot Ukraina har slagit hårt mot landets redan utsatta infrastruktur. Stora delar av elnätet har slagits ut, människor sitter i mörker och kyla. Nu måste ukrainarna rusta sig inför en lång och kall vinter. Men samtidigt som mål i Ukraina angrips så säger kommentatorer i rysk propaganda-tv att Ryssland är tvingat till att bomba den ukrainska infrastrukturen.
Ryssland försöker pressa Ukraina till förhandlingarEn teori är att de hårda angreppen mot Ukraina beror på att den ryska ledningen vill tvinga Ukraina till förhandlingsbordet. Men ukrainska politiker har hittills sagt att det nu är helt fel läge för förhandlingar och att de inte tänker ge upp någon del av landet i utbyte mot el och värme.
Hör våra korrespondenter om hur länge de tror att Ukraina och dess civila orkar stå emot den ryska pressen.
Medverkande: Lubna El-Shanti, korrespondent i Ukraina, Johanna Melén, tidigare Rysslandskorrespondent och Stefan Ingvarsson, centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutetProgramledare: Fredrik Wadström
Producenter: Marina Nilsson Malmström och Katja Magnusson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
I Godmorgon, världen denna vecka: Vad vill socialdemokraterna göra i opposition? Om ryssar som flyr till Turkiet och slöjprotesterna i Iran. Samtal om tillståndet i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ryssar flyr till Turkiet efter mobiliseringsbeskedEfter beskedet om delvis mobilisering i Ryssland sålde flygbiljetterna från Moskva till andra länder slut blixtsnabbt.
Ira Lobanovskaja, en ung ryska som bor i Istanbul, har startat en tjänst på nätet och i sociala medier som hjälper människor som vill lämna Ryssland.
Innan Putins tal om mobilisering hjälpte organisationen i Istanbul 40,000 människor. Två dagar efter talet var det ytterligare 100,000 som fick hjälp.
Sverigedemokraterna vann slaget om landsbygdsväljarnaI årets val har fler riksdagspartier än vanligt vurmat för väljarna utanför storstäderna.
Men när valresultatet var klart visade det sig att det återigen var Sverigedemokraterna som vann kampen om väljarna utanför storstäderna.
Socialdemokraterna förbereder sig för att bli oppositionspartiSocialdemokraterna måste nu förbereda sig på en tid i opposition.
På regeringskansliet i Stockholm packar avgående justitieminisiter Morgan Johansson sin flyttlådor för vidare transport till riksdagen. Han gjorde samma resa 2006, när Göran Persson regering fick lämna över till den första Alliansregeringen. Men läget nu är annorlunda än då, säger Johansson.
Hela innehållet i programmet:
Timme ett:
Kriget i Ukraina går i in i ny fas
Istanbul tillflyktsort för Putin-kritiska unga ryssar
Slaget om landsbygdsväljarna
Tre röster om kyla
Göran Rosenbergs krönika
Panelen
Timme två:Socialdemokraterna i opposition
Public Service
Slöjprotesterna i Iran
Val i Italien
Läget i landet - två böcker om Sverige av idag
Kåseri av Pamela Jaskoviak
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Matilda Eriksson -
I Godmorgon världen denna vecka: Ukrainas president Zelensky håller presskonferens i Kievs tunnelbana, Marine Le Pen drar unga väljare i franska Nice, danskarnas syn på Rasmus Paludan och kravallerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Le Pen utmanar MacronTvå kandidater med helt skilda visioner om framtiden kämpar mot varandra i Frankrikes presidentval idag. Marine Le Pen vill ta över makten från president Emanuel Macron, men ligger efter i opinionsmätningarna. Vår reporter träffar hennes unga väljare i sydfranska Nice.
Zelensky tackar för omvärldens stödDjupt ner i Kievs tunnelbana mötte Ukrainas president Vladimir Zelensky på lördagen utländska journalister. Ekots Caroline Kernen och Richard Myrenberg var på plats. Tunnelbanesystemet i Ukrainas huvudstad var under flera veckor en tillflyktsort för huvudstadens befolkning under det ryska anfallet.
Paludan politisk fördetting i DanmarkDen främlingsfientlige danske politikern Rasmus Paludan, vars möten och koranbränningar startade upplopp i flera svenska städer, har tidigare försökt komma in i danska folketinget. Hans politiska karriär i Danmark har gått i stå men nu har han sagt att han vill ställa upp i det svenska riksdagsvalet. Peter Suppli Benson, Nordenkorrespondent på danska tidningen Berlingske, berättar om hur danskarna ser på Palundan och på upploppen i Sverige.
Hela innehållet i programmet:Timme ett
Ekots utsända på plats utanför en vallokal i Paris
Möt Marine Le Pens unga väljare i södra Frankrike
Den franska "valtystnaden" utmanas
Danska reaktioner på upploppen i flera svenska städer
"Ramadansåpor" – en enorm industri i Egypten
Krönika av Helena Granström
Panelen
Timme två
Två månader sedan Rysslands invasionskrig mot Ukraina inleddes – vår utsända har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj
Public service
Reportageserien "Vem bryr sig" – om stress i arbetslivet
Kulturpanel om gängvåld i fiktion och verklighet
Kåseri av Mark Levengood
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Ellinor Eriksson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme ett
Hemska bilder i Kiewförorten Bucha. Hur används civila i krig. Samtal med Rysslandskorrespondent Maria Persson Lövgren och militärhistorikern Fredrik Eriksson.
De ukrainska flyktingarna vill hem så fort som möjligt - hur går det ihop med integration?
Darja i Sibirien har kritiserad kriget - riskerar att stängas av från universitetet
Åland - ett lätt byte?
Ulrika Knutson om krig och pacifism.
Panelen: Anna Dahlberg, Expressen, Jonna Sima, Aftonbladet, Olov Abrahamsson, NSD
Timme två
Valdag i Ungern, vår utsända är på plats.
Vem bryr sig? Ny serie om de bortglömda valfrågorna: långtidsarbetslösheten
Public Service om mutor och dans
Snart val i Frankrike
Kulturpanelen om bilden av kriget
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Programledare: Jesper Lindau
Producenter: Luise Steinberger och Ellinor Eriksson
Tekniker: Matilda Eriksson -
Ukrainas president höll ett historiskt tal för de svenska politikerna. Vad var hans budskap och hur påverkar det Sveriges relation till kriget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett historiskt talPå dagen fyra veckor efter Rysslands attack talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för de svenska riksdagsledamöterna. Han lät meddela att Ukraina just nu utstår hårt lidande, men att man är resolut i sitt motstånd och att man behöver hjälp från omvärlden - där han anser att även Sverige kan bidra med mer.
Stor enighet i riksdagenZelenskyjs tal sker kort efter Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons besök på Natoövningen Cold Response i Nordnorge. Vad säger den uppvisade enigheten mellan statsministern och oppositionsledaren om den situation som nu råder? Och kan en gammal konflikt om kärnvapen bubbla upp inom Socialdemokraterna?
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Ewa Stenberg, inrikespolitisk kommentator på Dagens Nyheter.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
hör också krönika av Helena Granström, Panelen om veckans inrikespolitik, satir med Public Service och kåseri av Mark Levengood.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme ett:
Vaccinpass i kollektivtrafiken
Spansk vårdskuld
Sanningar i intervjuer
Nya rekord i fjällen
Krönika av Helena Granström
Panel
Timme två
Rättsprocess mot Memorial i Ryssland
Svansjön på Kungliga Operan
Public Service
Protester mot hedersförtryck i Irak
Älgar i stan
Kåseri med Mark Levengood
Programledare Jesper Lindau
Producent Maja Lagercrantz
Tekniker Matilda Eriksson -
Hör också krönika av Göran Rosenberg, Panelen om veckans inrikespolitik, satir med Public Service och kåseri av Helena von Zweigbergk
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vaccinpass och ny oro för smittspridning. Folkhälsomyndighetens GD Karin Tegmark Wisell.
Liberalernas taktik för att klara riksdagsspärren
Flyktingläget vid Europas gränser
Porträtt av Alexandr Lukasjenko
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen med Heidi Avellan, Sydsvenskan, Anna Dahlberg, Expressen, och Anders Lindberg, Aftonbladet.
Han räknar de döda i Tigray
Satir med Public Service
Covid tar nytt grepp, så är läget runt världen
Pandemin och den svenska strategin, författarna Gina Gustavsson och Johan Anderberg
Kyrkans ursäkt till samerna, hur tas den emot?
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Matilda Eriksson -
Om den mjuka maktkampen där Mellanösterns stater tävlar genom drama, musik och sport. Hör om turkiska och israeliska TV-succéer och varför oljeshejker köar för att köpa europeiska fotbollsklubbar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag är Turkiet världens näst största producent av TV-drama, där berättelser om sultaner, kärlekskaos och maktstrider sprids över världen. Genom TV-serier som "Det magnifika århundradet/Muhteşem Yüzyıl" exporterar Turkiet sin version av historien. Från Israel kommer serien Shtisel som handlar om ultraortodoxa judars liv i Jerusalem.
Soft Power genom fotbollsklubbarVi beskriver också varför stenrika oljeländer vill äga europeiska fotbollslag och hur Lionel Messi blivit en del av Saudiarabiens propagandaspel. Hör dessutom hur hårtransplantationer stärkt Turkiets rykte så att flygbolaget till och med fått smeknamnet "Turkish Hairlines". En berättelse om hur stater i Mellanöstern inte bara tävlar ekonomiskt och militärt utan också genom drama, musik och sport, så kallad Soft Power eller mjuk makt.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström, Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondenter. Amr Bitar Ekots arabiska grupp.
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Matilda Eriksson
-
Om den mjuka maktkampen där Mellanösterns stater tävlar genom drama, musik och sport. Hör om turkiska och israeliska TV-succéer och varför oljeshejker köar för att köpa europeiska fotbollsklubbar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Idag är Turkiet världens näst största producent av TV-drama, där berättelser om sultaner, kärlekskaos och maktstrider sprids över världen. Genom TV-serier som "Det magnifika århundradet/Muhteşem Yüzyıl" exporterar Turkiet sin version av historien. Från Israel kommer serien Shtisel som handlar om ultraortodoxa judars liv i Jerusalem. Soft Power genom fotbollsklubbar Vi beskriver också varför stenrika oljeländer vill äga europeiska fotbollslag och hur Lionel Messi blivit en del av Saudiarabiens propagandaspel. Hör dessutom hur hårtransplantationer stärkt Turkiets rykte så att flygbolaget till och med fått smeknamnet "Turkish Hairlines". En berättelse om hur stater i Mellanöstern inte bara tävlar ekonomiskt och militärt utan också genom drama, musik och sport, så kallad Soft Power eller mjuk makt. Medverkande: Johan Mathias Sommarström, Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondenter. Amr Bitar Ekots arabiska grupp. Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Katja Magnusson Tekniker: Matilda Eriksson
-
Frankrike rasar mot USA efter ubåtsaffären och Bidens syn på sina allierade ifrågasätts. Vi pratar också om situationen vid södra gränsen och Trumps hårda grepp om sitt parti.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, New York-korrespondent och Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
USApodden
[email protected] - Visa fler