Martin Engborg Podcasts
-
Andlig spis blir det under en judisk sedermåltid, en blandning av rit och personliga samtal kring begreppen frihet och slaveri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Seder betyder ordning och hela ritualen finns nedskriven i skriften Haggadan, den kan ta många timmar och blandar berättelse, sång och personliga upplevelser under måltiden. Vi fick vara med hemma hos Annebelle Gyllenspetz med gästerna Benjamin Gerber, Elisabeth Fogel och Göran Hermasson i Göteborg. Det blir en förkortad måltid, i verkligheten kan de ta 4-5 timmar under en eller ibland två kvällar i påsktid. Berättelsen som kvällen utgår ifrån är den i Andra Mosebok, Exodus, om Farao, slaveriet och slutligen uttåget ur Egypten.
Under måltiden finns ofta också plats för de närvarande att berätta om personliga aspekter av slaveri och plågor. I vår vänkrets går vi bordet runt och de som vill berättar om vad det gångna året innehållit i form av utmaningar, svårigheter och hur man lyckats ta sig ur det. Det kan vara jobbiga relationer, problem på jobbet eller berättelser om frihet från något man länge velat släppa taget om.
Annebelle Gyllenspetz
Ritualen är gammal med den görs på olika vis beroende pa varifrån i världen man kommer. Maten kan också uppdateras till vår tid och tankarna kring miljö och djurhållning. Hos Annebelle äts i denna måltid enbart kött från vilda djur.
TextHaggada
Annebelle Gyllenspetz, programledare och värd
Benjamin Gerber
Elisabeth Fogel
Göran HermanssonProducent Neta Norrmo
Ljudteknik Ken Olsson
Slutmix Martin Engborg
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Ibland tar gud plats hos oss på jorden, den tanken finns i många religioner och då firar man.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om mat, att äta och förhålla sig till det vi äter handlar en serie program från Livsåskådning i P1. Det här programmet är ett nyfiket besök på Hare Krishnas tempel i Göteborg, en hinduistisk rörelse där mat spelar en stor roll. Kring en offermåltid håller vi personliga samtal om matens andliga betydelse.
Den här Uppenbarelsefesten är för en av guden Krishnas personligheter, lord Nityananda som han kallas. Nitti betyder evig och randu lycka. Födelsedag eller hans uppenbarelsedag hos församlingen i den materiella världen och genom honom ett möte med Krishna.
MedverkandeHär i Göteborg finns både manliga och kvinnliga präster, medverkade i programmet gjorde bramanen och braminen Mekala och Martya Jita De tilltalas med sina själsliga namn som de får vid invigningscermonin, när man har hittat sin guru.
Bhaktaanders som är munk i Göteborg
Församlingsmedlemmen Ujjwala Kisoli
Kocken Istvan och kökskollegan Brishdi
Musiker var Sita Rani devi Dasi, Martya Jita Prabhu, Surrendranatha Prabhu och Bhakta Anders.Ljudmix Martin Engborg, Munck
Producent Neta Norrmo
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Andlig spis på det buddistiska templet Zengården ute på landsbygden i Arbogatrakten. Kring en rituell måltid hålls personliga samtal om buddism och mat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns många olika inriktningar inom buddismen och de har olika högtider. Ofta handlar de om Buddhas liv, firandet av hans födelse, hans undervisning, hans upplysning och lokala traditioner.
Buddister firar också gärna fullmånen, vilket det är inatt. Det sägs att det var fullmåne när Buddha föddes, när han blev upplyst och när han dog.
I programmet följer vi en ceremoniell måltid som den dagligen ser ut. Att laga mat och att äta den är meditationsövningar på Zengården.
Vi ska ta ned vår mystiska upplevelse på jorden, handskas med den konkreta verkligheten. Diska, ta hand om barn, leva i en god samklang med andra.
Så säger den buddistiske läraren eller roshi Sante Poromaa . För nästan 30 år sen var han med om att anlägga detta tempel ute på landsbygden utanför det lilla samhället Finnåker.
Musik
Här lever några munkar hela tiden medan ett stort antal besökare kommer för kortare och längre meditationsperioder, retreats. Hela tillvaron, vardagslivet, är en meditiationsövning när man bor här. Dagen är indelad i frukosttider, städningstider, matlagningstider, måltider och allt annat som behövs utöver den klassiska stillasittande meditationen. Det betyder att arbete görs under tystnad om man inte behöver fråga eller instruera.Kodo Drumming/Reliable Source music
Medverkande
Hae/Heartbeat Drummers of Japan
O´Daiko/Heartbeat Drummers of JapanSante Poromaa-roshi, lärare
Darman Ödman, munk
Toby Hardgrove, på retreatProducent Neta Norrmo.
Ljudmix Martin Engborg
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio
[email protected] -
Andlig spis är ämnet när vi lagar muslimsk mat denna tredje dagen av Eid Al-Adha, Offerfesten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I det stora arbetsköket i Rosengård, Malmö, möter vi Zeina och Fatme från Libanon och Mona och Layla från Irak som berättar om mat, minnen och denna muslimska så viktiga fest.
Eid Al-Adha, Offerfesten avslutar den den traditionella vallfärden en månad efter Ramadan och Eid al-fitr. Dessa är de två stora muslimska högtiderna under året. Vallfärden och Offerfesten bygger på bibelns berättelse om Ibrahim, man sägs vandra i hans spår och man slaktar ett lamm, som ett offer istället för det av sonen. Köttet ska gärna delas till de som inte har.
I Koranen finns mycket skrivet om mat, ätande och bordskick.Om du fyller din mage bedövas tanken, vishetens röst förstummas, och lemmarna förmår inte utföra lydnadshandlingar.
Man ska inte frossa, inte lämna rester eller kasta mat, inte kasta i sig maten är fler vardagsregler ur Koranen som diskuteras i programmet.
Kvinnokooperativet Yalla-trappan I Rosengård, Malmö, är ett arbetsintegrerande socialt företag som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Yalla Trappans målsättning är att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden genom arbetslivsintroduktion i bland annat resataurang och catering från det egna köket.
MusikAllahu Akbar med Ildar Sati
MedverkandeFatme Ibrahim
Mona Mahdi
Layla Al Helfi
Zeina DoulaniProducent Neta Norrmo
Ljudmix Martin Engborg
Produktionsbolaget Munck
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected]