Mark Klamberg Podcasts
-
Både Sverige och Danmark misstänker att läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 beror på troligt sabotage. Hör professor i folkrätt, Mark Klamberg, om vad vi vet i nuläget.
Medverkande: Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och Ekots tidigare reporter Erik Ridderstolpe som följt bygget av gasledningarna Nord Stream 1 och 2.
Programledare: Elias Wahlberg
Sändes i P1-morgon 28 september.
-
Vad finns att säga om Rysslands invasion av Ukraina ur ett historiskt och säkerhetspolitiskt perspektiv? Är kriget ett tydligt exempel på anfallskrig enligt folkrätten? Och är det möjligt att ställa ansvariga till svars i internationella domstolar?
Poddavsnittet tar också upp vad EU:s massflyktsdirektiv innebär för människor som flyr från Ukraina till Sverige.
Medverkar gör Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet och Viktoria Nyström, advokat med inriktning på asyl- och migrationsrätt.Podden modereras av journalisten Willy Silberstein.
www.advokatsamfundet.se -
Mark Klamberg, professor i folkrätt gästar P3 krim för att prata om den senaste händelseutvecklingen i Ukraina. Vilka lagar gäller och vad innebär Sveriges nya lag om aggressionsbrott?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tidigt torsdag morgon blev Ukraina invaderat av Ryssland. Stora delar av omvärlden har fördömt agressionen. Men vilka internationella lagar gäller vid ett krigsutbrott, vilka konsekvenser kan angreppet få för Ryssland på lång sikt och vilka mer specifikt kan åtalas för brott?
- Teoretisk kan man ställa personer till svars som genomför ett krig. Men det kommer bara ske om man kan gripa och rent fysiskt ställa de här personerna inför rätta. Men just nu är det orealistiskt, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Intervjun med Mark Klamberg gjordes under torsdag förmiddag.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor AhldénMedverkande:
Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon, Whatsapp & Signal: 0734-61 29 15
-
Europadomstolen fäller Sverige för brister i FRA-lagen. Lagen som ger Försvarets radioanstalt rätt till långtgående avlyssning av internettrafik skapade het debatt när den infördes.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många debattörer varnade för att enskildas integritet skulle komma att kränkas. En av dessa var professorn i folkrätt, Mark Klamberg. Hur ser han på lagen idag? Och hur påverkas engagemanget i frågan av att oron i omvärlden har ökat?
Men först: Polisens internationella operation Trojan Shield har gjort succé. Kan den påverka den politiska debatten i Sverige? Här får man bara använda hemlig dataavlyssning om det gäller brott som kan ge minst två års fängelse. Är det dags att ändra lagen?
Thomas öppnar så smått upp för att han kan komma att byta åsikt om Sveriges EM-låt. Men bara om laget krossar motståndet. Har spelarna en så viktig roll i samhället att de borde ha fått vaccin i förväg? Louise hävdar att djävulen bor i detaljerna och att den bylsiga ryggsäck som ingår i EM-dräkten borde ersättas av en elegant sportportfölj.
Det drar ihop sig till festival i Cannes och en av Louises favoritregissörer, franska Mia Hansen-Løve har chans att vinna Guldpalmen. Filmen, Bergman Island, är inspelad på Fårö och har flera svenskar i rollerna - bland annat Sveriges Radios tidigare vd Kerstin Brunnberg.
Kulturjournalisten Nina Asarnoj berättar om Mia Hansen-Løves sätt att ta sig an livsfrågor med glimt i ögat och filosofisk vinkel. Och så hör vi Kerstin Brunnberg berätta att skådespeleriet var det svåraste hon gjort och hur samarbetet med regissören fungerade.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman
-
Mark Klamberg, Xoncha Nouri och Bitte Hammargren talar om övergreppen och folkmordet på yezidier i Irak och Syrien och hur förövarna kan dömas. Vilka är möjligheterna och hindren kring en Internationell tribunal? Kan IS dömas i Syrien eller Irak eller återstår enbart att driva rättsprocesser i förövarnas hemländer? Det här är den andra av tre fristående poddar som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS). Podden är inspelad i maj 2020.
Medverkande: Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet; Xoncha Nouri, analytiker vid Center mot våldsbejakande extremism; Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Samtalsledare: Annika Ström Melin, fristående journalist.