Marika Ericson Podcasts
-
Dagens krig förs inte bara på marken utan också i cyberrymden. Där kan även svenskar bli cyberkrigare i Ukrainas armé. Men det kan utsätta både dom själva och Sverige för allvarliga risker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våra samhällen blir allt mer uppkopplade och sårbara för attacker och det här märks inte minst i det pågående kriget. Det här ställer också nya krav på Sveriges försvar.
Medverkande: Fredrik Börjesson, it-säkerhetsstrateg för den militära säkerhetstjänsten MUST, Patrik Ahlgren, chef för cyberförsvarssektionen vid Försvarshögkvarterets ledningsstab, Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Marika Ericson, chef på centrum för operativ juridik och folkrätt på Försvarshögskolan.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Reporter: Per Vallgårda
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: SR, MSNBC, "AnonymousTVyoutube"
-
I svensk lag står det att vi alla är skyldiga att hjälpa till med totalförsvaret i händelse av krig. Men vad innebär det egentligen? Programledare: Daniel Alling. Bisittare: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vår första sändning i Nordegren & Epstein efter Rysslands anfall mot Ukraina reflekterar Louise Epstein och Daniel Alling över hur världen förändrats sedan förra veckan, och vad krisen innebär för oss - som människor och som nation.
Vad förväntas vi göra i händelse av höjd beredskap?Daniel Alling har jobbat på Ekot hela helgen, där precis allt har allt handlat om kriget i Ukraina. Och mycket har hänt nu, på kort tid. Världen som vi levde i i förra veckan finns inte längre. Förändringarna går så snabbt att beslut kan bli illa underbyggda. Vad är riskerna med det? Vi ställer frågan till Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Kriget handlar om mer än Ukraina, säger försvarsministern, det handlar om vår frihet och demokrati. I svensk lag står det att vi alla är skyldiga att hjälpa till med totalförsvaret i händelse av krig. Men vad innebär det egentligen? Marika Ericson, jurist på Försvarshögskolan och expert på totalförsvarslagstiftning, benar ut vad vi förväntas göra i händelse av höjd beredskap.
Vad händer med oss i kriser?Inombords då, vad händer med oss i kriser? Jonna Bornemark, professor i filosofi vid centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola, berättar hur krisen tvingar oss att ta ställning till grundläggande filosofiska frågor.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Julius Bäckman
-
Den 24 februari 2022 gick Ryssland in i Ukraina och kriget var ett faktum. Kriget hade föregåtts av cyberattacker och desinformation. Ställer vår moderna tids krigsföring nya etiska frågor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Säkerhetsläget i Europa har inte varit så här spänt sedan andra världskriget och krigs- och försvarsfrågor står högst upp på agendan. Bilder från krigets Ukraina visar på krigets brutala konsekvenser. Idag ser vapnen också annorlunda ut: Drönare kan styras som i dataspel, det pågår desinformation och hackerattacker och det talas om hybridkrig.
Det här programmet spelades in veckan före Rysslands invasion av Ukraina och där ställde vi frågor som:
Vad är krig idag? Och när är det krig? Behövs det nya definitioner? Ställs nya etiska frågor, ihop med den eviga: Hur kan det ens vara rätt att döda i krig när det är fel att mörda i fred? Och hur kan man se på pacifismen - en skadlig dagdröm eller nödvändig motkraft?Medverkande i programmet är: Peter Haldén, docent i statsvetenskap och lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Johanna Ohlsson, doktor i etik vid Uppsala universitet och Marika Ericson, chef för centrum för operativ juridik och folkrätt vid Försvarshögskolan.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl