Marie Sandgren Podcasts
-
LANTBRUKARE, 54 respektive 53 år. Födda i Stockholm, bosatta på Österlen. Debuterar som Sommarvärdar.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Lantbrukarna Marie och Gustav Mandelmann berättar om sina livsomvälvande upplevelser, som ledde dem fram till varandra och småningom till det självhushållande livet på gården Djupadal.
Åtta år gammal tappar Marie Mandelmann greppet om sin fyraåriga lillasysters hand, hon ser hur hon springer och hur hon studsar framför en bil. ”Jag springer in till mamma och pappa: ’Ring ambulans!’ Sen gömmer jag mig bakom ett piano, det känns som en evighet. Efter någon timme får jag veta att min lillasyster Susanne är död.” Marie berättar i programmet hur den här händelsen har påverkat och präglat hela hennes liv.
När Gustav tar vid berättar han om sin judiska bakgrund som hans far hållit hemlig för honom. Det var först när Gustav stod på tröskeln för att flytta hemifrån som hans pappa plötsligt sa: ”Idag Gustav, men bara just idag ska du få fråga allt du vill om mig och min bakgrund – men sedan kommer jag att för alltid lägga locket på igen.”
Med de svar han får åker Gustav sedan till Israel och hittar sin släkt och en man som är en blåkopia av hans far, hans farbror. ”Alltså pappa varför hade du varit tyst som muren om allt detta fina?” frågar Gustav sig i programmet.
Småningom träffar Gustav och Marie varandra och efter bara två veckor förlovar de sig. Sedan tar de oss med på den långa och rätt krokiga väg som ledde dem fram till Djupadal på Österlen i Skåne.
Producent: Marie Sandgren
-
FÖRFATTARE, RADIOPRATARE, KOMIKER. Kalle Lind berättar att han har Eslöv i blodomloppet och att han hyser ett ohälsosamt intresse för detaljer, i synnerhet rörande svensk nöjeshistoria.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Han kallar sig ”diversearbetare i kulturbranschen med särskild inriktning på det bortglömda, det perifera samt män med skägg”.
Humor handlar inte om skämt. Humor handlar om överlevnad hävdar han. Redan vid tolv års ålder började han skriva en biografi om Hasseåtage. Efter mycket research skickade han manuset två år senare till Tage Danielssons änka Märta-Stina, som refuserade texten.
Kalle berättar om en av sina bästa vänner i livet som var en tandlös sextioårig man som hade för vana att smyga ut om nätterna och hänga kaffekoppar högst upp i björkarna på institutionen där han bodde. Han använde ”en lång pinne” och stora doser tålamod. Fanns inte kaffekoppar tog han bestick.
Obs! Angående musiken i programmetI musiklistan nedan så saknas en låt som spelades i programmet. Mellan CORNELIS & TRILLE: "TANGO I NIZZA" och Lena Nyman: "Ett bloss för moster Lille", så spelades NIPPE SVENSK: "TIDEN". Här kan ni lyssna på den (YouTube) och Här kan ni lyssna på den (Spotify)
Om Kalle LindDiversearbetare i kulturbranschen. En i redaktionen bakom P3:s Hej domstol! Skrev manus till 2008 års julkalendrar i radio och teve. Krönikör i Sydsvenskan, ETC och Faktum. Skriver på Expressens kultursida. Morgonpratare i P4 Malmöhus. På spåret-finalist i år. Driver podden Snedtänkt och bloggen En man med ett skägg. I bokproduktionen finns barnböcker, satirböcker, humorhistoria, litteraturhistoria, essäer om Cornelis Vreeswijk samt förra årets Skånsk-svensk ordbok. Gjort tevedokumentären Jul för nybörjare om en avhoppare från Jehovas vittnen.
Hedersmedborgare i Eslöv.
Producent: Marie Sandgren