Maria Podcasts
-
I det här efterlängtade titelavsnittet pratar Emma och Sandra om fördelar och nackdelar med att äta moderkaka.
Vad säger forskningen? Finns det forskning på ämnet?
De lär sig också att det inte är en gammal tradition, utan en nyare trend. Mycket tack vare Maria Borda. Kolla in hennes Instagram för att läsa mer om placentofagi (att äta moderkakan).
www.instagram.com/mariaborda.se
Emma tipsar också om sin förlossningsförberedande kurs - Trygg att föda!
En kurs för dig som vill känner dig orolig och vill ha verktyg för att skapa mer trygghet inför förlossningen.
www.helamoderskapet.se/tryggattfoda
Har du frågor?
Maila oss på [email protected]
Emma Åslin Stårsta, mammacoach & doula (Umeå)
Hela Moderskapet
www.helamoderskapet.se
@helamoderskapet
Sandra Eriksson, doula och moderskapsfotograf
@goldenhourbysandra
Vill du läsa mer?
https://chicagoplacenta.com/faq-chicago-placenta-encapsulation/
https://placentarisks.org/milk-supply/how-placenta-ingestion-lowers-milk-supply/?fbclid=PAAab_EMD6_ktksAccf-88XHtHQKZeFk9dKwHIFOf7Si0VnADW2mwNOIaxvIM
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0143400416300959?fbclid=PAAabP2tnlO67Mhd5lQoDScXBq93-3PSGPnVX4UOEJ3QNQaOX5Ad17Hq2rQvk
https://forlossningsguiden.se/potent-placenta/ -
I detta avsnitt informerar vi om det bedömningsstöd - eller metodstöd som vi numera benämner det, som CVE har tagit fram för att stötta socialtjänsten vid utredning av oro för våldsbejakande extremism.
Medverkande är Maria von Bredow utredare på CVE, Emma Holmgren rådgivare på CVE, Lenita Törning utredare på CVE. -
Forskning visar att det var anställda som tog in covid-19 på äldreboendena i Sverige i första vågen. Än så länge har inte alla sårbara äldre fått en tredje dos - vad innebär det nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är unika siffror som presenteras eftersom forskare i Sverige har möjlighet att på individnivå se exakt vad som hände inom äldreomsorgen våren 2020.
Hör om hur smittspridningen påverkades av antalet kontakter som personal hade utanför äldreboendena. Det berättar professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet Peter Nilsson.
Det spelade inte någon roll någon roll om äldreboendena drevs i privat eller offentlig regi, men avgörande var hur hög personalomsättningen var berättar docent i statskunskap Rasmus Broms om sina forskningsrön.
Maria Eriksdotter, professor i geriatrik vid Karolinska institutet, kommenterar den nya forskningen kring smittspridningen inom äldreboenden, SÄBO, som presenteras i coronakommissionens delbetänkande idag. Nu är hon oroad för att smittspridningen får fäste igen.
Programledare: Annika Östman
[email protected]Producent: Jonna Westin
[email protected] -
Lisa Haeger möter Maria Bodin ochdiskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det förgodsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång,alger och småkrabbor?
Maria Bodin är projektledare förforskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.
https://www.gu.se/forskning/scary-seafood
App: Livet i havet (fri att ladda ner påappställen)
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Runt lunch- och fikabord pratas ofta om bra och dålig mat. Men vad stämmer och vad är bara trender? Jessica Norrbom och Maria Ahlsén vill hjälpa oss vara friska baserat på forskning, utan flum.
De har gedigen bakgrund inom molekylärbiologi (Jessica Norrbom) och biokemi (Maria Ahlsén) och har det senaste decenniet studerat och forskat om fysiologi på Karolinska Institutet. De har också utbildat sig inom personlig träning och kostrådgivning.
De ville bemöta myter Efter att ha hört allt för många märkliga påståenden och läst allt för många uppskruvade löpsedlar om mat som de inte tyckte stämde kände de att det var dags att bemöta myter och missförstånd. Det blev en bok som heter Frisk utan flum som har fått stor uppmärksamhet. Den har även resulterat i en del ilska och arga kommentarer eftersom det här med vad vi äter kan väcka väldigt starka känslor.
Många är rädda utan anledning Jessica och Maria vill bemöta det som de beskriver som myter, till exempel att vi är försurade, att socker är ett gift, att gluten och kolhydrater är farligt. Och så vidare. I sin bok och när de föreläser hänvisar de till rådande forskning och menar att många av oss går runt och är rädda för att äta fel utan anledning. Diskussioner om vad vi äter blir ofta snedvridna för att vi stirrar oss blinda på någon enskild beståndsdel i maten istället för att se hela sammanhang.
Rör på dig och ät mycket grönsaker och frukt Maria och Jessica vill lyfta fram att för hälsans skull behöver vi framför allt bryta stillasittandet och röra på oss några gånger i timmen. Det är bra om vi tränar oss svettiga några gånger i veckan. Vad gäller kost så vet vi att det är bra att äta varierat med mycket grönsaker och frukt, gärna 500 gram om dagen, och att hålla igen på rött kött och charkprodukter. Svårare än så är det inte.
Det viktigaste är att börja där man är. Allt räknas. Tro aldrig att det inte är "någon idé" om du inte når upp till diverse rekommendationer. Alla förändringar i positiv riktning gör dig gott!
Vår samarbetspartner Twitch Health vill gärna lyfta hur viktigt är att satsa strategiskt på hälsa. Långsiktigt och med fokus målstyrt strategiskt arbete. Då ökar chansen att få effekter. Med nulägesanalys och ett kunnigt och engagerat genomförande är Twitch Health en fantastisk partner i det här arbetet. Läs mer här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.