Mai-Lis Hellenius Podcasts
-
Missa inte det bästa ur vår succépodd!
I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar:
Del 1:
Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor, berättar hur avgörande vår livsstil är för hälsan:
*80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.
*Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.
Lisa Nilsson, artist, möter vi i ett starkt och personligt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför hon inte är rädd att stå på scenen längre.
Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi är utsedda till årets folkbildare och krossar här några av våra vanligaste hälsomyter. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?
Anna Maria Corazza Bildt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, berättar om sitt engagemang för flyktingar från kriget i Ukraina “ Barn och kvinnor är de största offren i krig”.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.
Så kan deras samarbete sammanfattas - Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor.
I podden “Alexandra- nära ditt hjärta" berättar de hur avgörande vår livsstil är för hälsan:
*80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.
*Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.
Det blir en lärorik timme när Alexandra Charles samtalar med Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.
Tillsammans har Miia och Mai-Lis skrivit boken “Hjärnhälsa - på dina fem fingrar” och det är slående hur mycket vi själva kan göra för att både må bättre och minska risken för demens.
-Vi har underskattat livsstilens betydelse för vår hälsa, säger Mai-Lis Hellénius.
Miia Kivipelto som är professor inom alzheimer och klinisk geriatrik, förklarar att det aldrig är för tidigt att förebygga minnesproblem eller demens.
-Vi vet att processen som leder till alzheimer kan börja 20-30 år innan vi kan göra en diagnos, säger hon.
Samtidig är det heller aldrig för sent att göra något, påpekar hon. I studier visar det sig att den så kallade FINGER-metoden hade stor effekt på de med lindrig alzheimer.
FINGER-studien, som Miia Kivipelto leder, är den första studien i hela världen visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Detta genom att åtgärda flera delar samtidigt. De fem delarna ( lika många som en handens fingrar!) är:
*fysisk aktivitet
*hälsosam balanserad kost
*hjärngymnastik
*social aktivitet
*ta hand om alla riskfaktorer för hjärtat
-Vi har fått fantastiska resultat av FINGER-studien, berättar Miia Kivipelto. Kroniska sjukdomar minskade med 60 procent och risken att hamna på sjukhus minskade 20 procent. Det ger också stora hälsoekonomiska effekter såklart, och 45 olika länder är redan med i studien.
Att Mai-Lis och Miia skrivit en bok tillsammans är ingen slump.
-Hjärt- och kärlsjukdomar och minnesproblem hänger ihop, säger Mai-Lis Hellénius. Att förändra våra vanor har stor effekt både på vanliga hälsan och hjärnhälsan.
Och det bästa är att det inte behöver var några stora förändringar. Att ändra flera vanor lite grann ger dessutom en mångdubblerad hälsoeffekt.
-Varje steg för hälsan har betydelse. Som att välja växtbaserat fett på sin smörgås till exempel, säger Mai-Lis Hellénius som tycker att vi ibland stirrar för mycket på vågen i Sverige.
- Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande, säger Mai-Lis.
Ett exempel på hur stor betydelse en liten förändring har, visar Mai-Lis Hellénius berättelse om mannen som på Mai-Lis uppmaning provade att istället för ta hissen till tredje våningen till sin bostad, valde trapporna.
- På sex veckor hade han normaliserat sitt blodsocker med den lilla förändringen.
-Det fungerar sjävklart lika bra på kvinnor också! lägger Alexandra Charles till.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En professor med spring i benen, som är expert på hur vi kan leva mer hälsosamt.
Det är veckans gäst i podden "Alexandra - nära ditt hjärta", där livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius bjuder på kloka må bra-råd, och piggproteiner.
-Släng vågen och skaffa ett måttband, tipsar hon om.
Det blir en hel del knäböj i studion är 1,6 och 2,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och kocken Alexandra Zazzi, möter Mai-Lis Hellénius. Det är en professor som lever som hon lär, i 44 år har hon till varit gympaledare varje torsdag. Annars är trappor hennes bästa vardagsknep för att få motion.
-Det är perfekt. Dessutom brukar jag ta ett varv i trappan när jag är sur eller trött. Det hjälper! Att alltid ta trappan, att prioritera sömn och återhämtning, att inte vara rädd för vare sig kolhydrater eller fett, att välja grovt bröd istället för vitt och olja istället för smör, och att minnas att alkohol är en kalorifälla, är en bra början.
-Men det bästa är att det aldrig är för sent att börja tänka på sin hälsa. Kroppen reagerar snabbt om du byter livsstil, och den har en fantastisk förmåga att återhämta sig, säger Mai-Lis Hellénius. Det är också viktigt att tänka på var fettet sitter. Du kan vara en smal person, men ändå ha farligt bukfett.
-Det är därför jag brukar uppmana alla att slänga vågen och skaffa ett måttband istället!
De generella råden lyder: Över 88 cm runt midjan för kvinnor och över 102 cm för män- då räknas det som bukfetma.
Att vara igång och inte fastna i stillasittande kan vara svårt för många med kontorsjobb. Men då är det dags för "Kiruna-knepet" minst en gång i timmen:
-10 ordentliga knäböj, det ger en omedelbar effekt och tusentals piggproteiner börjar strömma ut i kroppen. Ställ en äggklocka, så du inte glömmer att ta paus, säger Mai-Lis Hellénius.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Charles och Zazzi – livsstilspodden för kvinnor och hälsa
Charles och Zazzi är en lärorik, passionerad och lekfull podcast tillsammans med Alexandra Charles och Alexandra Zazzi som samtalar med spännande kvinnor mitt i livet. Det blir dubbelt upp Alexandra med samtal kring livet, karriären, kärleken, maten och konsten att uppnå hälsa på vägen.
Dagens gäst är livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius.
En podcast by 1,6 – för Kvinnor & Hälsa.
-
Hör utdrag från vårt frukostseminarium med Skandia om hälsa som ledningsfråga. Skandias hälsostrateg, HR-chef med flera berättar om varför de valde att satsa på hälsa, vilket motstånd som fanns internt, hur det övervanns och vilka vinster det har gett.
Skandias hälsoarbete för sina kunder är prisbelönt. Men när det drog igång 2002 var det inte helt klart att man skulle få göra satsningen på sjukförsäkringar. Den affären gick back och blev då en styrelsefråga.
Slutsatsen blev att man valde att satsa sig ur situationen. Något som har lönat sig stort för både Skandia själva och deras kunder.
I avsnittet berättar Skandias hälsostrateg Kristina Hagström om pilotprojektet som födde förslaget hos deras kunder om att Skandia skulle arbeta med hälsofrågorna för att stötta dem. De startade en hälsosluss och ett arbete med en hälsokedja, stöttade med insatser och skapade en framgångsrik affärsmodell med strategiska hälsoinsatser som investeringsmodell.
HR-chef Marie Ågren berättar att Skandia har lärt sig vikten av att ha ett "varför" som är sprunget inifrån snarare än från trender och omvärldsbevakning. De jobbar i tre led - reaktivt, förebyggande och proaktivt där man som organisation är drivande i det förebyggande men vill se det som att man erbjuder en hälsopalett till medarbetarna.
I avsnittet får vi också höra Samuel Kiros, hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet och livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius från Karolinska Institutet, båda samarbetspartner i det här stora hälsoarbetet, om vad arbetsgivare kan göra, stort som smått, för att gynna hälsan på arbetsplatserna.
Läs mer om Skandias hälsoarbete och vad de erbjuder sina kunder här.
Vår samarbetspartner Twitch Health kan bistå med stöd vare sig det behövs på strategiskt eller operativ nivå. De levererar tjänster inom såväl massage som träning till många organisationer.
Gör att vi minns bättre Ökar självkänslan Minskar risk för ångest och depression Gör att vi sover bättre Gör oss mer kreativa Gör arbetsplatsen mer attraktivHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur leder man ett hälsoarbete så bra så att man belönas med priset som Årets hälsofrämjande chef? Torbjörn Eriksson, vd på Tenant & Partner, berättar.
2016 utsågs Torbjörn Eriksson på Tenant & Partner till årets hälsofrämjande chef. Hos dem handlar hälsa om flera dimensioner, inte bara den fysiska, och det tror han var en av anledningarna till att de fick priset.
Tillitsfulla relationer
Han pratar om fysisk, mental och social hälsa och menar att tillitsfulla relationer är en grundbult för att människor ska trivas.
Han menar också att om hälsa råder i organisationen så känner man det i mötet med andra människor och i kulturen. Det märks inte minst i teamen, som blir effektiva och kan fokusera på uppgiften istället för på politik.
Visionen och hälsan hör ihop
Torbjörn pratar om den vision som företaget följer och som genomsyrar både arbete mot kunder och internt. "Det finns bara ett varför", som han själv säger.
Han återkommer till att hälsoarbetet hos Tenant o Partner inte är separerat från verksamheten, det genomsyrar allt och mäts inte separat.
3 viktiga frågor
På frågan om hur man blir bäst på hälsa svarar Torbjörn Eriksson att varje verksamhet behöver besvara tre frågor för att bli hållbar:
Hur kan man driva sin verksamheten på ett lönsamt sätt och samtidigt bidra till en bättre värld? Hur kan ledningen skapa en kultur som gör att människor i allt väsentligt drivs av sina inre drivkrafter? Hur kan medarbetarna leva efter sina egna värderingar och samtidigt bidra till organisationens syfte.När och om de här frågorna är besvarade, då tjänar alla parter mer, såväl inom organisationen som utanför och medarbetarna mår bra.
Vår samarbetspartner Skandia stödjer ett flertal intressanta forskningsprojekt i samverkan med ledande universitet. Syftet är att utveckla lösningar som positivt påverkar sjukdomar, gagnar Skandias kunder och ger ökad friskhet och trygghet i samhället.
Tre vi vill lyfta är:
En frisk generation som drivs av Professor Mai-Lis Hellenius på KI – där man tittat på hur familjer kan skapa en mer hälsosam livsstil genom att röra på sig. Forskning där man har ögat som verktyg för att studera/behandla diabetes sjukdom. Leds av Professor Per-Olof Berggren på KI. En pilot med Sophiahemmet tillsammans med två andra försäkringsbolag, ett projekt som rör funktionsmedicin för sköldkörtelproblematik och som handlar om att inte bara titta på den ställda diagnosen utan se mer på helheten kring individen. Läs mer härVår samarbetspartner Twitch Health har ett stort engagemang för fysisk aktivitet och gärna på arbetsplatsen. I ett blogginlägg sammanfattar de fördelarna med att prioritera fysisk aktivitet för dina anställda. Det:
Förbättrar förmågan att hantera stress Hjälper oss att lära oss saker snabbare Gör att vi minns bättre Ökar självkänslan Minskar risk för ångest och depression Gör att vi sover bättre Gör oss mer kreativa Gör arbetsplatsen mer attraktivHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.