Mahler Podcasts
-
Mahler var verkligen inte blygsam när det kom till sin musik. Hans andra symfoni, Uppståndelsesymfonin, kräver 120 musiker, ska innefatta ALLT och svara på frågor som har livet någon mening?. Håll i er!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johans rekommenderade inspelning blev den från 1988 med Leonard Bernstein, New York-filharmonikerna, Westminster Choir, Christa Ludwig och Barbara Hendricks. Skivan gavs ut på Deutsche Grammophon.
-
"Wouldn't you just die without Mahler?" Sara har i ett försök att bilda sig mer kring ämnet klassisk musik tagit sig an boken Den andra musiken av Nicolas Ringskog Ferrada Noli. En schism uppstår mellan deltagarna när kammarmusik kommer på tal, men krisen avvärjs när de återigen försonas i Bergman. Sara bjuder även på två filmtips och en episkt pinsam anekdot från en konsert i Domkyrkan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Om jag i framstegets tid lärt mig att underskatta livet måste jag ju ha överskattat pressen". Karl Kraus var en skriftställare, intellektuell kättare och tidskriftsmakare som från slutet av 1800-talet och fram till 1936, då han dog, utgav tidskriften Die Fackel. Föremålen för hans sarkasmer och vivisektioner var framförallt militarismen, pressen, psykoanalysen, nationalismen och sin tids hyckleri runt prostitutionen. Hans frispråkighet och gå-mot-strömmen-filosofi skaffade honom många sedermera berömda anhängare, filosofen Wittgenstein, arkitekten Loos, kompositörer som Mahler och Schönberg, konstnärer som Klint och Kokoschka, författare som Canetti. Och ännu mer framgångsrik var Kraus när det gällde att skaffa sig fiender. I dagens K1 försöker Göran Sommardal med hjälp av bl.a. Gabriella Håkansson och Håkan Lindgren att använda Karl Kraus som österrikisk fackla i det svenska ljuset. Uppläsare: Anders A. Rosendahl, EwaMaria Björkström-Roos, Lena Endre.
Karl Kraus var en skriftställare, intellektuell kättare ochtidskriftsmakare som från slutet av 1800-talet och fram till 1936, då han dog, utgav tidskriften Die Fackel. Föremålen för hans sarkasmer och vivisektioner var framförallt militarismen, pressen, psykoanalysen,nationalismen och sin tids hyckleri runt prostitutionen. Hans frispråkighet och gå-mot-strömmen-filosofi skaffade honom många sedermera berömda anhängare, filosofen Wittgenstein, arkitekten Loos, kompositörer som Mahler och Schönberg, konstnärer som Klimt och Kokoschka, författare som Canetti. Och ännu mer framgångsrik var Kraus när det gällde att skaffa sig fiender. I dagens K1 försöker Göran Sommardal med hjälp av bl.a. Gabriella Håkansson och Håkan Lindgren att använda Karl Kraus som österrikisk fackla i det svenska ljuset.Uppläsare: Anders A. Rosendahl, EwaMaria Björkström-Roos, LenaEndre.