Magnus Petersson Podcasts
-
I det här avsnittet ska vi besöka en arkeologisk utgrävning. Det är den sedan länge kända stenåldersboplatsen Pysslingebacken som ligger nästan så långt sydost du kan komma i Sverige, och Blekinge.
Under en vecka har arkeologerna grävt efter nya puzzelbitar på jakt efter en helare bild av hur de så kallade gropkeramiska folken levde och verkade i södra Sverige.
Jag träffar arkeolog Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge som berättar mer om platsen och om de folk som för närmare 4500 år sedan levde och bodde här.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
I detta avsnitt beger vi oss till slutet av 1500-talet.
Vi besöker Blekinges mesta sommaridyll - tidigare danskstaden Kristianopel - i nordöstra Blekinge.
Tillsammans med Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge promenerar vi längs huvudgatan från parkeringen vid kyrkan bort till byns förlaga, Avaskär. Magnus tar oss tillbaka till tiden före Kristianopels födelse men berättar också om stadens dramatiska start med skövling och bräder. Och däremellan en massa småprat om allt möjligt...
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
Hur kan man tänka nytt inom bygg- och hantverksbranschen? Går det att utmana de stora jättarna? Och hur går man till väga för att starta eget som anställd? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt.
Günther får besök i studion av Daniel Lindgren, medgrundare av företaget Dryft. Han började sin karriär som målare men tröttnade på att branschen aldrig insåg värdet av människorna. 2020 grundade han, tillsammans med Johannes Ivarsson och Magnus Petersson, Dryft där han idag är ansvarig för kultur, kommunikation och samhällsfrågor.
Vilka förtjänster finns när byggbranschen blir digital? Och hur skapar man sammanhållning när man rekryterar nya medarbetare varje vecka? I detta avsnitt får du svar. Lyssna nu! -
I det här avsnittet tar vi oss åter tillbaka till Hästhallen i östra Blekinge. Länets största figurristningshäll med sina 240 figurer. Där träffar vi Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge som är i full fart med att måla i figurerna på hällen.
Men vi får också besök av ett par fransmän och så pratar vi kulturmiljölagen.
Detta avsnitt görs i samarbete med och bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
-
Brömsebäcken ringlar sig genom Bröms i nordöstra Blekinge. En bäck med riksintresse för uppgiften den haft som gränsmarkering under många hundra år.
I det här avsnittet besöker vi Bröms, men framför allt Brömsehus, och de rester som finns kvar av den medeltida försvarsborg som en gång låg där (1360-1436).
Visste ni att Gustav Vasas besök Bröms? Vi pratar om det och om gränsstenarna som delat två länder och naturligtvis ta vi oss en titt på fredsstenen, ni vet, "Freden i Brömsebro" 1645...
Detta gör vi i söpregn tillsammans med antikvarie Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge.
Detta avsnitt produceras i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge