Magnus Hagevi Podcasts
-
Hur rimligt är det att en politisk vilde kan ha makt att fälla en regering? Det demokratiska dilemmat politiska vildar är svårlöst men kanske är det system vi har det bästa möjliga?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Politiska vildar kan de facto rubba valresultat, och vildarna i kommunfullmäktige, regionstyrelser och riksdagen blir allt fler. Det beror bland annat på dålig personkännedom kring kandidaterna, både från partier och väljare, menar Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap. Men dilemmat är svårlöst, konstaterar David Karlsson, professor i offentlig förvaltning. Ledamöterna är ju valda både som personer och som representanter för sitt politiska parti. Och landets mest inflytelserika vilde hittills, Amineh Kakabaveh, försvarar att hon suttit kvar i riksdagen mandatperioden ut.
Medverkande: Amineh Kakabaveh, politisk vilde i riksdagen, tidigare Vänsterpartiet; David Karlsson, professor offentlig förvaltning Förvaltningshögskolan Göteborg; Magnus Hagevi, professor statsvetenskap Linnéuniversitetet Växjö.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
De svenska partierna får över en miljard från skattebetalarna varje år. Det motsvarar ungefär 150 kronor från varje svensk röstberättigad. Få vill bli politiker och nu höjs arvodena för att locka fler.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Hanna Malmodin
Gäster och röster i programmet:
Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap, Linnéuniversitet
Johanna Jeansson, verksamhetsansvarig, Kunskapsverket
Karin Lutz, kommunikationsstrateg, Säkerhetspolisen
Anette Bergholm, enhetschef Kammarkollegiet
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
Mikael Larsson, säkerhetsansvarig, Moderaterna
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Tim Kellerman
[email protected] -
Ett intressant avsnitt med statsvetaren och skribenten Magnus Hagevi om tankar kring anti-demokratiseringstrenden vi ser och kyrkans svar.