Lyxfällan Podcasts

  • Hon är den tuffa coachen som är jobbigt rak, men hon är också varm och har full förståelse för processen att gå från en ekonomisk katastrof till uppstyrd prussiluska. Magdalena Kowalczyk är programledare på legendariska TV-programmet Lyxfällan. Dessutom har hon en stark träningsprofil – vilket passar alldeles utmärkt i kombo med ekonomi när det ska peppas och utvecklas. Häng med på ett härligt ärligt avsnitt om hur man styr upp sin ekonomi med allt från budget, sparande, investeringar och beteende.


    Hur gör man en bra budget?

    – Det är ofta enkelt att veta hur ens inkomster ser ut – vad man har i lön, studielån eller bidrag. Det är lätt att hålla reda på. Vad man sen behöver göra är att skaffa sig en överblick över sina fasta kostnader. Vad behöver gå ut för att jag ska kunna äta, sova, leva varje månad. Titta på dina tre senaste månader, vad har du spenderat pengar på. Glöm inte småkostnaderna! När man ställt samman detta så är det dags att bestämma hur pengarna ska fördelas. Dessutom ska man avsätta en fast pott till sparande. Dels ett långsiktigt sparande och dels en shit hits the fan-buffert du alltid kan ta av, om kidsen behöver galonisar eller om bilen går sönder. Man ska aldrig behöva låna till det, säger Magdalena Kowalczyk. 


    – Det är många som frågar “hur ska jag sluta nalla på kontot och låta bli att spräcka budget” Svaret är enkelt: Skärp dig. Väx upp! Jag tycker det är larv att vuxna människor inte kan ta ansvar för sitt eget beteende vad gäller att köpa godis. Du väljer själv. 


    Vilka är bovarna i budgeten?

    – Det är som att man sabbar en diet för att man dricker apelsinjuice eller latte varje dag. Det är kalorier du inte märker. På samma sätt är det småsaker som kaffe, chips etc, det kostar. Och du kanske knappt märker summorna som du drar med kortet eller svishar. 


    Bolån behöver man ju ofta, hur kan man tänka med lån i övrigt? 

    – Det är enkelt. Låt bli. En bostad är en investering, precis som en utbildning. Konsumtionslån och avbetalning i övrigt tycker jag att man ska hålla sig ifrån. Ofta om man tar reda på vad ett lån kostar inser man vad mycket dyrare det blir. 


    Om man har noll koll på sin ekonomi, var hittar man ekonomi och var hittar man motivation?

    – Motivationen är enkel. Du är vuxen – att stå på egna ben är det allra viktigaste för att kunna stå rakryggad. Att ha koll på ekonomin är grunden. Skaffa dig koll på vilka pengar som kommer in och vilka som går ut. Sitt med papper och penna. Är det tråkigt? Sitt med en kompis! Det är värt respekt att ha koll på sina pengar. Handla inte på kredit!


    Om man har koll på ekonomin, hur går man upp till nästa nivå?

    – Investera! Om något är okänt och läskigt, skapa ett ISK och köp en indexfond. Den följer marknadsutvecklingen. Eftersom vi har nollränta på sparkonton kommer du få bättre utveckling på sikt. När du kommer in i det kanske du blir mer intresserad och kan köpa mer nischade fonder. Lek finansvalp light! säger Magdalena Kowalczyk.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Pengar och privatekonomi är något som angår varenda en och något som vi alla måste förhålla oss till. Men alla klarar inte av det. Och även om många fixar att betala in hyran och räkningarna i tid, så skapar det ibland en hel del oro och ångest. Men varför är det så? Och kan man vara ekonomisk analfabet?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    – Ekonomisk analfabetism utgår i från att man upplever att man har svårt att betala sina räkningar varje månad, att man saknar grundläggande kunskaper, t.ex att man inte kan räkna, att man inte sparar och att man inte vet vad en fond är.

    Det säger Charlotta Bay, lärare och forskare i företagsekonomi, som just nu forskar om hur människor förhåller sig till pensionen och det orangea kuvertet.

    –  Jag tror att det finns en allmän uppfattning att ekonomi är något rationellt, något som man använder huvudet till, att man tänker fram ekonomi. Men pratar man med människor så märker man att det rör upp känslor som ilska, frustration, ångest, likgiltighet, eller glädje och lugn. Tydligt är att ekonomi nästan alltid framkallar känslor. Det är inte bara rationellt och intellektuellt utan i allra högsta grad emotionellt.

    Gäster i programmet är: Charlotta Bay, lärare och forskare i företagsekonomi, Patrik Wincent, beroendeterapeut och programledare för Lyxfällan och David Waskuri,  psykolog, specialist inom psykologisk behandling och psykoterapi, psykoterapeut vid Sveapsykologerna.

    Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

    Producent Alice Lööf.