Lundh Podcasts
-
Fotbollsjournalisten, författaren och frågesportheta Olof Lundh tillsammans med Lasse Granqvist på plats i Qatar. Om reportrar som bojkottar VM på grund av bristande mänskliga rättigheter och om FIFA-presidentens aggressiva tal. På planen svarade Saudiarabien för VM-historiens största sensation mot Messis Argentina. Tommy Åström: ”Nya offsidetekniken kommer ge fler skrällar där storlag förlorar.” Tidernas Hockeygala med kärlek till och från Börje Salming, som vi aldrig kommer glömma. Och så kärleksbombas tidernas tränare i svensk ishockey, Tommy Sandlin, med hjälp av dottern Lena som berättar om hur familjen Sandlin hjälptes åt med laguttagningarna vid middagsbordet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att leverera post under 1800-talet kunde stundtals vara mycket farligt vilket postiljon Gjersvall den 9 november 1891 brutalt fick uppleva då han överfölls och mördades under en postleverans. Händelsen kallades för "Postmordet i Norrala" och blev vida omtalat i pressen.I avsnittet får vi också höra om "Överfallet vid Varvabacken", "Postrånet vid Gnbupsbäcken" samt Kalabaliken vid Anders Långs". Texten till avsnittet är hämtad ur boken "Arvet" av L.L. Lundh.
Kommande berättarkvällar:
5 okt kl. 19 Smältgummor, giftmord och farliga väsen i Ovanåker - berättarkväll byagården Runemo.Pris 110 kr per person.
6 okt kl. 18:30 Trolldom, rövare och farliga väsen - berättarkväll vid Dalbogården, Näsviken. Pris 100 kr per person.
19 okt kl. 19 Krigströtta karoliner, trollkunniga skogsfinnar och farliga väsen - berättarkväll i Stocksbo, Färila.100 kr per person
Vill du boka Historier från Hälsingland för en berättarkväll eller ett event? [email protected] eller ring 0739937451
Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors Inläsare: Robert Fors och Fredrik Bäck
Vill du stödja vårt arbete med podden? SWISH 1235672431
OBS! Boken "Gåtfulla Hälsingland" är försenad och släpps i november. Mer info på vår hemsida. Vi vill än en gång be om ursäkt för att ni får vänta.
Följ gärna vår nya podcast Historier från Dalarna som du hittar där poddar finns.
-
En 25-årig blir skjuten till döds vid en hållplats i Märsta. En misstänkt grips flera månader senare. Han döms för mord i tingsrätten men frias i hovrätten på samma bevisning. Snart ska fallet prövas i Högsta domstolen. Frågan är, var beviskraven för höga i hovrätten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spår från både offer och misstänkt på en grön jacka, DNA från den misstänkte på tomhylsor som hittats på brottsplatsen och en mobil som tillhörde den misstänkte kopplades upp i området kring brottsplatsen vid tidpunkten för mordet.
Det var några av bevisen som räckte till fällande dom för mordet i Märsta i tingsrätten, men inte räckte hela vägen i hovrätten. Det fick riksåklagaren Petra Lundh att överklaga ärendet till Högsta domstolen.
– Utifrån det som framgår av domarna och det jag kan se så anser jag naturligtvis att det skulle bli en fällande dom på det som fanns i det fallet, säger Lundh till I lagens namn.
Vi har träffat poliser som arbetar på fältet, föräldrar vars barn har mördats i gängkonflikterna, samt andra utredare och åklagare som alla tycker att beviskraven i domstolarna har höjts eller är för höga. Samtidigt håller de med om att beviskraven behöver vara höga, så var går gränsen?
I lagens namn har också träffat hovrättspresidenten i Svea hovrätt, Anders Perklev.
– Det är svårt att generellt kritisera det här. För att i den här kritiken finns det nog en önskan om att man ska sänka beviskraven och det tror jag inte är en god idé i en rättstat. Att möta brottsligheten på det sättet.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Jill Eriksson.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
I dagens avsnitt gästar Olof Lundh podden och pratar med Amanda och Sebastian om läget i Sveriges trupp, EM-inledningen plus mycket mer. God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt gästar Olof Lundh podden och pratar med Amanda och Sebastian om läget i Sveriges trupp, EM-inledningen plus mycket mer. God lyssning! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi pratar om vad vi har läst om senast samt presenterar oss själva och konceptet med podden! Länk till när vi pratade om 2021 års bästa böcker i podden GOTY
Vi river igång med vår alldeles egna bokklubb! Till nästa gång så kommer vi läsa boken Drakar av Johan Egerkrans. Häng med vettja! Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook!
I avsnittet pratar vi om böckerna: På västfronten intet nytt - Erich Maria Remarque, Something Wicked This Way Comes - Ray Bradbury, Den som dödade helvetets änglar - Jan Guillou, Kärlek i Kolerans tid - Gabriel García Marquéz, Halva malmö består av killar som dumpat mig - Amanda Romare, Sporten och livet enligt Lundh - Olof Lundh, Adrenalina - Zlatan Ibrahimovic, Herr Arnes penningar/Körkarlen - Selma Lagerlöf, The Faithful and the Fallen series - John Gwynne, Wyrd Sisters- Terry Pratchett, Vinnarna - Fredrik Backman & A Song for a New Day - Sarah Pinsker.
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads
Här hittar ni Malmö biblioteks scifi/fantasy-bokklubb: Bokcirkel "A Master of Djinn"
-
När Lyon nyligen slog Häcken i Champions League var det en comeback som väckte uppmärksamhet. Norskan Ada Hegerberg hoppade in och spelade match efter över 20 månader utan fotboll på grund av skador. Efter insatsen grät den 26-åriga norskan vilket speglade hur tufft det varit. När jag intervjuade henne i våras berättade supernorskan om skadehelvetet, om ett Lyon som utmanas och bytte tränare, om betydelsen av Lotta Schelin när Hegerberg kom till den franska klubben, om vikten av att jaga målrekord och utmärkelser och om stoltheten att få ta hem Ballon d’Or till Norge. Dessutom talade norskan om dokumentären ”My name is Ada Hegerberg”, om vägen fram som fotbollsspelare, om att det var hon och systern som pressade föräldrarna till träning, om priset hon fått betala för att hon stått upp för sina rättigheter, om vikten av att tjäna pengar, om de stora skiftena i fotboll för damer, om att fotbollsförbunden i Skandinavien inte ska tro att de är jämställda och om att hon saknar att spela för landslaget och inte uteslöt en comeback.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Premier League är det bara fyra engelska tränare sedan Roy Hodgson gått i pension och en av dem fick fart på karriären i Sverige.
Graham Potter har efter en sväng i Swansea nu hand om Brighton som startat säsongen starkt med en rad segrar.
Det är fem år sedan jag intervjuade Potter som då tagit Östersunds FK från division 2 till allsvenskan och det fanns inte en tanke att ändra på klubbens spelidé. Han berättade om hur han tröttnade på fotbollen långt ner i det engelska seriesystemet och därför slutade som spelare och gick en annan väg som tog honom till Sverige. Potter var rätt hård kring engelsk talangutveckling och var då även tveksam till chanserna att han skulle få ett tränarjobb i hemlandet England.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kanske är Joakim Persson årets tränare igen? Han är på väg att ordna nytt allsvenskt kontrakt för Varbergs Bois för andra säsongen i rad. Detta efter att ha tagit upp klubben i allsvenskan. Trots mycket begränsade resurser.
När jag intervjuade Persson i februari 2020 talade han om sitt sätt att jobba som tränare, om att fynda på spelarmarknaden, om vilken fotboll han vill spela, om att etablera klubben på elitnivå och om förebilden Jürgen Klopp.
Dessutom pratade Persson om vad han lärt under tränarkarriären i mindre klubbar, om att svensk fotboll också är korrupt, om vad frispråkigheten kostat honom, om den fostrande tiden i Malmö FF, om panikångesten i Blåvitt och om varför han och Marcus Lantz garvade åt landslagsuttagningarna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För tio år sedan köpte Malmö FF loss Häckens skyttekung Mathias Ranégie i en affär som då var en av de dyraste mellan två allsvenska klubbar. Ett år senare nådde han Udinese och landslaget.
När jag våren 2018 träffade Mathias Ranégie för en poddintervju hade han anslutit till Djurgården och talade om suget att åter spela inför den allsvenska publiken men även om de röriga åren utomlands, om kaoset i Millwall, om de bisarra pengarna i Kina och om att han var glad att han inte började tjäna stora pengar som ung. Ranégie var även öppen om strulet som förföljt honom genom karriären, om den tuffa kulturkrocken i Blåvitt, om det lustiga i att han bara behövde göra ett mål i serie A för att komma med i landslaget, om varför karriären i Blågult tog stopp och om när Lionel Messi dissade honom.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För 20 år sedan tog Sven-Göran Eriksson över det engelska landslaget och tog dem till tre kvartsfinaler. Han är utan tvekan den främste svenske tränaren som verkat i närmare 40 år och lett både klubbar och landslag i en rad länder.
Hösten 2019 fick Eriksson Svenska Fotbollförbundets och Fotbollskanalens hederspris och då träffades vi utanför Torsby i Värmland för en poddintervju. Tränarlegendaren talade om karriärens höjdpunkter som triumfen i Uefa-cupen med Blåvitt, en rad titlar med Lazio och Benfica samt när han ledde Englands landslag men även om hur det är att längta efter att träna ett lag, om hur han stillar abstinensen genom att hjälpa Torsby och hur kärleken till fotbollen lever vidare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Numera är Kim Källström expert på TV4 och C More och vi är kollegor i samband med landskamper, mästerskap och internationell fotboll. Men den tidigare mittfältaren har en lång och framgångsrik karriär bakom sig som spelare och hösten 2016 träffades vi för en poddintervju, vilket visade sig vara precis i slutet av hans utlandskarriär.
Det blev en lång intervju som då delades upp i två delar, men här kommer den i ett sjok och i intervjun talade Källström om att vara ung och lovande, om vad som gör att man lyckas, om klubbskiften, om tiden i landslaget, Lyon, Ryssland, Arsenal och Schweiz. Samt om reaktioner på allt från hans sommarprat till när han talade under flyktingkrisen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
OS-fotbollen i Tokyo går in i slutspelet och Pia Sundhage som tagit två OS-guld med USA och ett OS-silver med Sverige leder nu Brasiliens landslag.
Den svenska fotbollsikonen har en lång karriär bakom sig som både spelare och tränare och när jag träffade henne för en poddintervju i juni 2017 var hon på väg in i sitt sista mästerskap som svensk förbundskapten.
Hon talade då om bristen på rappa och kreativa spelare i Sverige, om att det tränas för lite i svensk fotboll och om att svensk damfotboll tappar internationellt. Sundhage berättade även om ilskan över de allsvenska tränarnas feghet i kritiken mot henn, om ångern över att hon vek sig efter kritiken mot Mia Törnblom, om hur VM-fiaskot 2015 tog på henne men även om att hon är för lika lön för lika arbete när det handlar om SvFF:s mästerskapsbonusar, om att damfotbollen misslyckats med att dra publik efter framgångsrika mästerskap och om att hon vill se fler spelare med utländsk bakgrund på damsidan i svensk fotboll.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
OS-fotbollen är i full gång i Tokyo och efter VM-bronset 2019 är Sverige representerat. Senast Sveriges damer spelade OS blev det silver och stor hjälte i Rio de Janeiro 2016 var Lisa Dahlkvist som slog den sista och avgörande straffen mot USA i semifinalen.
Hösten 2016 träffade jag mittfältaren för en poddintervju. Lisa Dahlkvist mindes gärna tillbaka till OS-bragden och berättade att det var en ren slump att hon slog den sista straffen, att hon tyckte att Hope Solos psykning var okej och om hur hon upplevde turerna kring när hon blev benämnd som Sven ”Dala” Dahlkvists dotter. Hon talade även om att hon egentligen hade tänkt lägga av i landslaget efter VM 2015 då Pia Sundhage inte satsade på henne men även om hierarkin under tiden i Paris SG, om alla hennes klubbyten och om turerna i konkursboet Tyresö FF.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alexander Isak är den senaste fotbollsstjärnan som berättat om att han utvecklats tack vare hjälp från den tidigare Hammarby-spelaren Petter Andersson. Andra är Kristoffer Olsson, Anel Ahmedhodzic och Jesper Karlström.
Våren 2017 sökte Petter Andersson upp mig och berättade om sina tankar att hjälpa spelare när han själv tvingats sluta och i december 2017 gjorde jag en poddintervju med honom om det nya klivet, men även om karriären som spelare.
Han talade om misstagen som förhindrade honom från att gå hela vägen, om alla skador som höll honom borta i fem år och om sorgen över att tvingas lägga av. Dessutom berättade Andersson om de tuffa tagen i Groningen, om pressen att spela trots att det inte kändes bra, om det hårda avskedet där han bröt samman samt om svårigheten att hantera succén som ung i Hammarby, om hur han läste fansforum i jakt på bekräftelse, om den jobbiga pressen att bli utlandsproffs och om machokulturen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler