Lucas Brar Podcasts
-
Författaren Aase Berg är aktuell med sin senaste roman "En uppblåst liten fittas memoarer", en slags biografi om den fiktiva, helt kompromisslösa Aase Berg med orubblig självkänsla. Kristofer Folkhammar har utkommit med boken "Är det barnen, baby?" En närgången berättelse om föräldraskap, kärlek, vänskap och bögliv.
Aase Berg debuterade som 30-åring med diktsamlingen ”Hos Rådjur”. Sedan dess har hon prisats både som författare och som litteraturkritiker och det stora genombrottet kom med romanen ”Haggan” 2019. I sin senaste roman ”En uppblåst liten fittas memoarer” (Albert Bonniers Förlag), är bokens huvudperson den fiktiva, norsk-svenska Aase Berg med orubbligt stark självkänsla.
Kristofer Folkhammar är författare och kritiker och uppmärksammades stort 2015 med romanen ”Magisterlekarna”, som även filmatiserats. Nu är han aktuell med sitt femte skönlitterära verk ”Är det barnen, baby?” (Natur & Kultur). En bok om föräldraskap, vänskap, kärlek, bögliv och mycket mer.
Judith Kiros är poet och journalist och doktorand i litteratur från Karlstad Universitet. Hon debuterade 2019 med boken ”O”, en hybrid av poesi och essä med utgångspunkt i Shakespeares pjäs ”Othello”.
Från 1 september 2021
Jingel: Lucas Brar -
Göran Greider släppte hösten 2020 sin första roman "Hon vars hjärta var mitt", om kärlekshistorien mellan poeten Dan Andersson från finnmarken och studentskan Märta Larsson från Östermalm. Agneta Pleijel utkom samtidigt med sin senaste roman "Dubbelporträttet", sex fiktiva samtal mellan deckardrottningen Agatha Christie och den store expressionisten Oskar Kokoschka.
Agneta Pleijel är flerfaldigt prisbelönt och har sedan debuten 1970 verkat både som romanförfattare, poet och dramatiker. I senaste boken ”Dubbelporträttet” (Nordstedts) har hon skapat en fiktiv dialog mellan deckardrottningen Agatha Christie och expressionisten Oskar Kokoschka som möttes vid sex längre sittningar inför Christies 80-årsdag.
Göran Greider är författare, politisk debattör och chefredaktör på Dala-Demokraten. Han har utkommit med en rad diktsamlingar, debatt- och essäböcker. 2020 utkom hans första roman, ”Hon vars hjärta var som mitt” (Ordfront förlag), en dokumentärroman om ett stormigt kärleksförhållande mellan den fattige finnmarkspoeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Östermalm. Hösten 2021 utkommer Göran Greider med ”Barndomsbrunnen”. En historia om sjukdom och minne i brutna rader och om vad som sker i psyket när en människa drabbas av sjukdom.
Ida Linde debuterade 2006 med den prosalyriska ”Maskinflickans testamente”. För romanen ”Norrut åker man för att dö” (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste roman är den kritikerhyllade ”Mördarens mamma” (2018).
Från 24 augusti 2021
Jingel: Lucas Brar -
Douglas Stuart romandebuterade med "Shuggie Bain" 2020 och prisades samma år med prestigefyllda Booker Prize. "Shuggie Bain" är den delvis självbiografiska, gripande berättelsen om klass, brustna drömmar och kärleken mellan en son och hans missbrukande mor.
Douglas Stuart är född i Glasgow, Skottland och sedan länge bosatt i New York där han arbetat som kläddesigner. Han utbildade sig vid Royal Academy of Art men började först sent i livet att skriva. "Shuggie Bain" är en storslagen debut, mottagen med kritikerhyllningar från hela världen.
Björn af Kleen är reporter på DN och författare. Han var korrespondent i Washington DC 2017-2020. Boken "Amerikaner" samlar porträtt och reportage från Trumps tid vid makten. I höst utkommer hans debutverk "Jorden de ärvde", om den svenska adelns överlevnadsstrategier, i nyutgåva.
I samarbete med Albert Bonniers Förlag.
Från 23 augusti 2021
Jingel: Lucas Brar -
Läsning av Karin Smirnoff och musik av Lucas Brar.
Karin Smirnoff, född 1964, är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: "Jag for ner till bror". Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, "Vi for upp med mor", utkom våren 2019. 2020 är Karin Smirnoff aktuell med den sista romanen i trilogin: "Sen for jag hem".
Karin Smirnoff läser ur sin nya roman "Sen for jag hem".
Om "Sen for jag hem":
Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr. Med sina två första böcker om janakippo, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.
Lucas Brars musik kännetecknas framförallt av sitt säregna uttryck, där han suddar ut gränserna mellan jazz, klassisk och popmusik. Med en virtuos klassisk teknik kombinerar han rytmer och harmonik från jazzvärlden i sina arrangemang och egna kompositioner. Han ger uppskattade konserter runt om i Europa, och hans videor på Youtube har setts av miljontals människor. Han började sin bana i den klassiska världen, där han studerade för Mats Bergström på Musikhögskolan i Stockholm. År 2009 erhöll han det prestigefyllda Rosenborg-Gehrmans musikstipendium.
Från 24 oktober 2020
Jingel: Lucas Brar -
Läsning av Jerker Virdborg och musik av Anders Lagerqvist och Mats Widlund.
Jerker Virdborg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Efter debuten med novellsamlingen "Landhöjning två centimeter per natt" 2001 utkom året därpå romanen "Svart krabba" som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris. Han har därefter bland annat publicerat romanerna "Försvinnarna" (2005), "Staden och lågorna" (2012) och "Sommaren, syster" (2017). Han skriver dessutom litteraturkrönikor i Dagens Nyheter och är konstnärlig ledare för en litterär scen i Röda rummet på Berns.
Jerker Virdborg läser sin nyskrivna novell, "Jaguaren".
Om "Jaguaren":
En man finner en lapp under vindrutetorkaren: Någon har råkat skada hans antika sportbil. Men hur han än letar så kan han inte hitta några skador. Den gåtfulla lappen blir början på en kedja svårförklarliga händelser som för mannen allt närmare en avgörande gräns.
"Jaguaren" är en berättelse om hur verkligheten sakta löses upp i kanterna tills kontrollen går förlorad. Men någonstans i det oöverblickbara glimmar också ett litet ljus.
Anders Lagerqvist, violin, är ständigt aktuell tillsammans med många av Sveriges förnämsta musiker och skådespelare i program med klassisk kammarmusik och poesi. Sedan 2012 är Anders konstnärlig ledare för den banbrytande konsertserien Musik på Udden på prins Eugens Waldemarsudde där musik och text samspelar med utställningarna på museet. Hans koncept har lett till konserter i Holland, Israel, Frankrike och 2020 även i USA och England.
Mats Widlund, piano, en av Sveriges mest firade pianister som regelbundet framträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Mats är tillsammans med flöjtisten Tobias Carron konstnärlig ledare för Kammarmusikfestivalen i Sandviken sedan mer än 25 år. Han är dessutom konstnärlig ledare för Trelleborgs internationella pianofestival sedan 2005. Mats Widlund är professor vid Kungliga Musikhögskolans avdelning på Edsbergs slott.
Verk som framförs:
Bela Bartok ur sonat för soloviolin "melodia"
John Cage "Six melodies för violin and keyboard" sats lll
Morton Feldman "piece for violin and piano"
György Kurtag ur "signs,games and messages" för soloviolin "John Cage in memoriam"
Bela Bartok: ur solosonat för violin
Martin Hederos "Katja" i arrangemang för violin och piano
Felix Mendelssohn "sweet remembrance" från "lieder ohne worte" op. 19 nr.1
Från 24 oktober 2020
Jingel: Lucas Brar -
Alex Schulman och Nina Wähä i samtal med Ingrid Elam.
I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.
Gabriel García Márquez "Hundra år av ensamhet" från 1967 är en av 1900-talets mest betydelsefulla romaner. Den banade väg för den latinamerikanska romanboomen och definierade den magiska realismen. Litteraturhistorien hade sett annorlunda ut om inte García Márquez hade stängt in sig i sitt hem för att skriva sitt magnum opus.
Nu, när det gått 50 år sedan "Hundra år av ensamhet" först kom ut på svenska, har Lina Wolff gjort en ny översättning. Klassikersalongen har bjudit in författarna Alex Schulman och Nina Wähä för att tillsammans med samtalsledaren Ingrid Elam diskutera vad som gör Hundra år av ensamhet till ett mästerverk.
Från 21 september 2020
Jingel: Lucas Brar -
Niklas Natt och Dag är född 1979 i Stockholm, där han också är uppvuxen, bosatt och sysselsatt som skribent. Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt, förlorade huvudstaden till Kristian Tyrann och tvingades i landsflykt efter att ha krävt Jean Baptiste Bernadottes abdikation.
Klas Östergren debuterade 1975 med romanen "Attila", och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsens samtidsdramer - som samlats i två volymer - samt författare till film- och tv-manus, bland dem "Gustav III:s äktenskap", "Offer och gärningsmän" och "Soldater i månsken", de två senare i regi av Tomas Alfredson.
Mats Almegård är kulturjournalist med inriktning på litteratur och musik. Han är programledare för SR:s "Elektroniskt i P2" och gav 2019 ut boken "Vad är grejen med ny konstmusik? En handbok för nyfikna".
I samarbete med förlagen Forum och Polaris.
Från 5 oktober 2020
Jingel: Lucas Brar