Lisa Haeger Podcasts
-
I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst, något som kopplar en till familjen, minnen, hemlandet, sin kultur. Matarvspoddens Lisa Haeger möter två forskare som på olika sätt arbetar med och kan relatera till matens kulturarv i tider av sorg och kris. Astrid von Rosen är konstvetaren och kulturarvsforskaren som använt sig av matlagning och matens kulturarv i sin egen sorgebearbetning. Elisabeth Punzi är psykolog och forskar om hur kulturarv i olika former kan bidra till hälsa och välbefinnande. Tillsammans samtalar de om matlagning, recept, sorgebearbetning och tillhörighet.
MedverkandeAstrid von Rosen, forskare vid Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Elisabeth Punzi, psykolog och forskare, Institutionen för socialt arbete, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
-
Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält, samhällsdebatt och livsmedelspolitik i matkrisens spår med historikerna Erik Hallberg och Lars Nyström, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet. Är svält en del av det svenska matarvet? Vilka följder fick svältåren för individen och samhället i slutet av 1700-talet och framåt? Finns det några lärdomar vi kan aktualisera i samtiden?
Medverkande
Lars Nyström, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Erik Hallberg, universitetslektor i historia, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
Producent: Jenny Högström Berntson, Göteborgs universitet
Ljudtekniker: Mikael Werliin, Medieteknik, Göteborgs universitet
-
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie Schmidt och Liselotte Öhrling, arkeologer och museipedagoger vid Lödöse museum, djupdyker vi i recept från medeltiden, från udda rätter och sötsaker till vad som återfinns på julbord idag.
Medverkande:
Marie Schmidt, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
Liselotte Öhrling, arkeolog och museipedagog, Lödöse museum
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
-
Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Vad kan vi lära om mat och förberedelser i orostider från kristider i historien? Matarvspodden gästar Bokmässan och möter Maria Persson, doktor i arkeologi och kulturarvsforskare, och Elias Mellander doktor i etnologi och konsumtionsforskare, båda vid Göteborgs universitet. Tillsammans med moderator Lisa Haeger diskuterar de överlevnad, matarv, falska rätter, prepping och krisberedskap
-
I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och författaren Anna H Lundahl. Vi ser närmare på trender, mat som identitet och attityder till vegetarianism och veganism. Vi pratar hållbarhet och mat som statusmarkör och avslutar med tips från det gröna köket.
DeltagareAnna H Lundahl, författare till boken Min farmor var vegan
Anita Synnestvedt, arkeolog och redaktör för boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
-
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss på lösningar för förvaring av mat förr och nu. Vi lotsas genom lämningar i kulturlandskapet, hemmen och museimagasinen. Och vi möter en brokig men ack så spännande historia där vi återigen ser att vi behöver vår historiekunskap för att ta oss vidare till en mer hållbar framtid!
Deltagare:
Christine Caux Gustavsson, antikvarie, Mölndals stadsmuseum
Carina Carlsson, antikvarie, Förvaltningen för kulturutveckling, Göteborg
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
-
Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.
Deltagare
Erik Lundberg, Centrum för turism, Göteborgs universitet
Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator -
I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med Matarvspoddens Lisa Haeger ger de sig in på det kanske svenskaste av alla matrelaterade traditioner. Vad är egentligen så speciellt med svenskt fika? Och kan man kalla det för kulturarv?
Deltagare
Susanna Rolfsdotter Eliasson, etnolog, Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet
Margaretha Häggström, pedagog, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator
-
I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss ut på jakt efter den skandinaviske vikingens måltider och diskuterar vad det arkeologiska materialet kan berätta för oss om mat och matlagning från förr. Vi får veta mer om spannmål, rutten fisk och pizzans historia. Dessutom får vi veta vad antikens författare hade för fördomar om den skandinaviske vikingens mat.
Deltagare:
Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog Göteborgs Stadsmuseum.
Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
Lisa Haeger, Matarvspoddens moderator -
Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt ochdiskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som beröross alla.
Anita Synnestvedt är arkeolog vid Institutionenför historiska studier och koordinator för Kulturarvsakademin, Göteborguniversitet. Anita är en av projektledarna för projektet #matarv och en av redaktörerna för boken Matarv: berättelser om matsom kulturarv, utgiven av Carlssonsförlag 2021.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Maria Bodin ochdiskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det förgodsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad som helst av tång,alger och småkrabbor?
Maria Bodin är projektledare förforskningsprojektet Scary Seafood, Göteborgs universitet.
https://www.gu.se/forskning/scary-seafood
App: Livet i havet (fri att ladda ner påappställen)
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Maria Persson ochdiskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vadhar vi blivit utan i kristider? Hurskall vi tänka om krisen kommer?
Maria Persson är arkeolog och kulturarvsforskarevid Institutionen för historiska studier, Göteborg universitet. Hon harstuderat mat och mattraditioner i Sverige i tider av kris.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen isvenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan museimagasinen berätta omsvenska mattraditioner, patienters sjukhusmåltider och storkok?
Christine Caux Gustafsson (antikvarie) och Malin Broby (museipedagog)arbetar på Mölndals stadsmuseum, bland annat med utställningen Mat i nöd ochlust. Lisa SputnesMouwitz är chef för Medicinhistoriska museet i Göteborg och de har allastuderat matarv kopplat till sina museers samlingar.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
Utställningen Mat i nöd och lust: https://www.molndal.se/molndals-stadsmuseum/arkiv/pa-gang/evenemang/2020-02-08-mat---i-nod-och-lust....
-
Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson ochdiskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vadlockar tittare och vad har detta med kulturarv att göra?
Jenny Högström Berntson är verksam vid Centrumför kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, och har studeratMukbangfenomet på Youtube och Instagram.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv
-
Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svensktkulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så speciellt medsvensk skolmat?
Cecilia Magnusson Sporre och HilleviPrell är verksamma vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, och harstuderat svenska skolmatstraditioner.
Kulturarvsakademin, #matarv: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/matarv