Lärarnas Riksförbund Podcasts
-
Får du den kompetensutveckling du behöver? Kanske finns det möjligheter till kompetensutveckling som du inte har tänkt på. I det här avsnittet får du veta mer om vilka olika alternativ som finns. En ny möjlighet från och med 1 oktober 2022 är exempelvis ett nytt studiestöd för personer som redan är etablerade på arbetsmarknaden.
Gäster: Ingrid Lindholm, förhandlingschef på Lärarnas Riksförbund och Johan Linder, utredare på Lärarnas Riksförbund.
Programledare: Mia Bohlin
-
Det kan vara svårt att sätta fingret på det. Små subtila signaler som är svåra att tyda, en obekväm tystnad eller en obehaglig känsla av att man behöver vara på sin vakt. Det kan gå ganska långt innan man förstår att man blir utsatt för negativ särbehandling. Detta avsnitt handlar om vad du kan göra om du upplever att någon blir utsatt för mobbning på din arbetsplats.
Gäst: Helena Sankala, ombudsman Lärarnas Riksförbund
Programledare: Mia Bohlin
-
När du söker en ny tjänst bör du passa på att förhandla om en högre lön. I det här avsnittet får du veta hur du tar reda på löneläget hos den nya arbetsgivaren, hur du förbereder dina argument inför löneförhandlingen och hur du kan formulera dig när du lägger fram ditt bud. Dessutom får du ett värdefullt tips som kan ge minst en tusenlapp extra i lön om du har tur.
Gäst: Lena Lindqvist-Albinsson, ombudsman på Lärarnas Riksförbund.
Programledare: Mia Bohlin
Lyssna på avsnittet i Podcaster (Apple)
Lyssna på avsnittet i SpotifyPrenumerera på Lärarpodden
Du hittar Lärarpodden på många ställen där poddar finns, till exempel:
Lärarpodden i Podcaster
Lärarpodden i Acast
Lärarpodden på Spotify
Musik: purpleplanet.com
-
I detta avsnitt får du veta hur mycket undervisningstid som kan vara rimligt för olika lärare och olika tjänster. Du får också argument som du kan använda om du har orimligt mycket undervisningstid i din tjänst.
Gäst: Erik Ekström, ombudsman Lärarnas Riksförbund.
Programledare: Mia BohlinLyssna på andra ställen
Lyssna på avsnittet i Podcaster (Apple) Lyssna på avsnittet på Spotify Lyssna på avsnittet på AcastPrenumerera på Lärarpodden
Du hittar Lärarpodden där poddar finns, till exempel:
Lärarpodden i Podcaster Lärarpodden i Acast Lärarpodden på SpotifyMusik: purpleplanet.com
-
Är du sjukskriven och vill veta vilka regler som gäller? Då är det här ett poddavsnitt för dig. Ombudsman Reine Södergren från Lärarnas Riksförbund berättar om vad du bör tänka på om du blir sjukskriven.
Du får veta mer om
rehabiliteringsplan deltidsarbete tidsgränser för Försäkringskassan vilka anpassningar som kan göras och hur du kan få hjälp av ditt fackförbund.Programledare: Mia Bohlin
Här hittar du Lärarpodden:
Podcaster (Apple) Acast Spotify www.LR.se/lärarpodden och där poddar finns.Musik: purpleplanet.com
-
I detta avsnitt av Lärarpodden får du veta hur du strategiskt kan arbeta för att få högre lön. Vi går igenom
förberedelserna argumenten var du hittar statistiken vad du absolut inte ska säga när du förhandlar hur du kan göra om du kör fast och hur du kan få hjälp.Vi kikar också in bakom kulisserna och du får veta hur en lönerevision egentligen går till. Gästerna och löneexperterna Elisabeth Ollesdotter och Fredrik Sandberg har lång erfarenhet från olika roller i skolan och Lärarnas Riksförbund. Här delar de med sig av goda råd inför din löneförhandling.
Programledare: Mia Bohlin
Lyssna på avsnittet i Podcaster (Apple)
Lyssna på avsnittet i Spotify
Lyssna på avsnittet i AcastPrenumerera på Lärarpodden
Du hittar Lärarpodden på många ställen där poddar finns, till exempel:
Lärarpodden i Podcaster
Lärarpodden i Acast
Lärarpodden på Spotify
Musik: purpleplanet.com
-
Vad ska man göra när arbetstiden inte räcker till? Vad ska rymmas inom den reglerade arbetstiden och vad kan man använda sin förtroendearbetstid till? I detta avsnitt av Lärarpodden får du veta hur du kan undvika att jobba gratis. Arbetstidsexperten Lotta Anderberg ger råd för dig som inte hinner med dina arbetsuppgifter och går igenom vad som gäller för olika kollektivavtal.
Gäst: Lotta Anderberg, ombudsman och specialist på arbetstidsfrågor samt biträdande verksamhetschef på Lärarnas Riksförbund.
Samtalsledare: Mia Bohlin
Lyssna på avsnittet i Podcaster (Apple)
Lyssna på avsnittet i Acast
Prenumerera på Lärarpodden i Podcaster (Apple)
Musik: purpleplanet.com
-
”Tidernas sämsta proposition!” (Om friskolereformen.)
Kornhall & Netz är tillbaka!
I detta avsnitt med gästen Anne-Marie Pålsson, som är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, tidigare M-riksdagsledamot och ska utreda hur aktiebolag kan fasas ut ur skolan, på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.
Citat från Anne-Marie Pålsson:
”Vi ska fostra demokratiska medborgare och det enda de lär sig är att de har rättigheter, inga skyldigheter – hur demokratiska blir de då?”
”Utbildning innehåller ett betydande mått av myndighetsutövning. Jag får inte ihop idén att man överlåter en för individen viktig myndighetsutövning till ett aktiebolag.”
”Frågan man måste ställa till politiker är: hur tänker ni här egentligen? Det är ju angeläget i alla andra sammanhang att förvaltningen ska vara rättssäker – och så låter man myndighetsutövning genomföras av aktiebolag som man inte kan kontrollera.”
Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall.
Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.
-
Poddversionen av Vänsterpartiets SKR-grupps webbinarie 20 augusti 2021: Stoppa marknadsskolan!
Det marknadsexperiment som svensk skola genomgår fyller snart 30 år. Resultatet har inte varit något vidare. Skolresultaten har försämrats. Segregationen har ökat. Föräldrarnas utbildningsbakgrund har ökat i betydelse. Vinstjakten i de privata företagen gör att elevernas pengar hamnar i ägarnas fickor.
Frågan är nu hur vi kommer tillrätta med problemen. Hur stoppar vi marknadskrafternas rovdrift i svensk skola och hur bygger vi en skola som fungerar för alla elever?
Medverkande: Emil Broberg, Anna-Maria Romlid, Anne-Marie Pålsson, utredare för Lärarnas riksförbund och Daniel Riazat, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
-
Saman Abduka undervisar ofta elever som är nyanlända till Sverige och jobbar på ett sätt där elevernas tidigare erfarenheter kommer alla elever tillgodo, och i flera olika ämnen.
Saman Abduka är lärare i Matematik för grund- och gymnasieskolan, samt företagsekonomi för gymnasieskolan. Saman har från början en lärarutbildning från Irak, som han i Sverige kompletterat med både en Ekonomi-examen på universitetet, samt examen från lärarutbildningen.
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
-
Camilla Askebäck Diaz använder flitigt sin lärplatta och projektor i undervisningen. Här berättar hon om sitt arbete och vi fokuserar sedan på tre favoriter som kan effektivisera undervisningen i klassrummet.
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
Här hittar du verktygen och apparna som nämns i samtalet:
Canva - https://itunes.apple.com/app/id897446215 Mentimeter - www.mentimeter.com Kahoot - www.getkahoot.comDu ännu fler tips och mer inspiration på www.livetsgladapussel.se
-
Samtal med Mia Smith om hur man kan använda internet, digitala verktyg och appar i sin språkundervisning. Mia Smith är språklärare i engelska och tyska för grundskolans senare åldrar samt gymnasiet.
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
Mer om Mia Smith och hennes tips kan du läsa på miasklassrum.wordpress.com
-
Hög elevaktivitet är en förutsättning för att kunna arbeta formativt. Patricia Diaz, lärare i engelska och spanska på Mikael Elias Gymnasium i Stockholm, berättar om några enkla digitala verktyg som kan användas för att stimulera och engagera eleverna och samtidigt höja elevaktiviteten i klassrummet.
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
-
Samtal med Erik Sigurdsson som har forskat om genus inom trä- och metallslöjden. När eleverna får välja slöjd så sker fortfarande den traditionella uppdelningen i 80 procent av fallen att flickor väljer syslöjd och pojkar väljer träslöjd. På vilket sätt lever gamla föreställningar om mansfostran kvar i trä- och metallslöjdsalen, och vilka erfarenheter görs när dagens elever möter denna miljö?
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
-
Samtal med betygsforskaren Alli Klapp kring frågor om betyg, betygssättning och bedömning i skolan. Hur tolkar vi betyg, och vilken typ av kunskaper och förmågor mäter vi med betyg? Alla har vi erfarenheter av betyg på något sätt, och betygen har också större betydelse här i Sverige jämfört med andra länder.
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
- Visa fler