Kristi Himmelsfärds Podcasts
-
Är paradiset ett tillstånd eller en plats? Direktsänd morgon från Öland och Österlen där paradiset utforskas genom naturupplevelser, litteratur, andlighet och spår från olika traditioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På Kristi Himmelsfärds dag bjuder två av P1:s redaktioner in till en andlig gökotta. Naturmorgon och Livsåskådning i P1 förmedlar bilder och ljud från två svenska paradisiska platser.
Och kanske var det till och med så att Edens lustgård en gång låg vid Haväng på Österlen? En kyrkoherde var på 1700-talet övertygad om det och skrev en avhandling med en beviskedja som idag känns väldigt tveksam.
Vilka bilder bär vi med oss av paradiset? Är bilderna stereotypa eller har vi alla egna bilder av hur paradiset ser ut?
Kan paradiset vara en plats, ett tillstånd eller kanske en relation?
Frågorna kanske blir fler än svaren under morgonen med samtal och inspel från de fem världsreligionerna genom utsnitt ut temaandakter om paradiset från Morgonandakten.
Mot slutet av programmet närmar vi oss också "tunna ställen" där slöjan mellan himmel och jord är extra tunn.Medverkande:
Are Norrhava, präst och meditationslärare
Marianne Greip, programledare och producent
Lisa Henkow, reporterNike Snijders, judisk andakt
Parul Sharma, hinduisk andakt
Pake Hall, buddistisk andakt
Ylva Eggehorn, om Edens lustgård
Susanne Dahl, kristen andakt
Zinat Pirzadeh, uppläsning ur sin bok Vinterfjäril
Sema Ekinci, om paradiset inom islam
Bodil Anjar, rektor Cappellagården
Mathias Nilo, möbelsnickarmästare och lärare på Capellagården
Patricia Tudor-Sandahl, om "tunna ställen"Tekniker:
Magnus Larssonn
Magnus Valfridsson
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected]Musik i inslagen:
Somewhere Different - Anne Drummond & Brandee Younger -
Att ställa fiendens soldater inför rätta mitt under brinnande krig, handlar det om rättsröta och propaganda, eller är det tvärtom en framgång för krigets lagar? Dessutom: Himlafärd och Iggy Pop.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Igår dödades 19 barn av en 18-åring i Uvalde, Texas. Thomas minns skolskjutningen 2007 i Virginia Tech, med 33 döda, där han var en av de första journalisterna på plats. Skolskjutningar följer alltid samma dramaturgi, och de efterlevande får inte sörja ifred för alla journalister. Vilken betydelse har media i det här handlingsmönstret, som hela tiden upprepas på samma sätt vid varje skolskjutning?
I Ukraina har en ung rysk soldat dömts till livstids fängelse, trots att han säger att han bara har lytt order, och 40 andra ryska krigsfångar väntar på rättegång. Hur stora krav kan man ställa på en soldat att vägra lyda en omoralisk order? Anna Andersson, doktorand i folkrätt vid Oslo universitet, förklarar vilka lagar som tillämpas.
Med i programmet är också Henrik Attorps, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som arbetar med att samla in vittnesmål i en förundersökning om krigsbrott i Ukraina. Hur går det till, och hur värderar man sanningshalten i sådana vittnesmål?
Vad exakt hände med Jesus under himlafärden enligt bibeltexten, och varför är det bara en av evangelisterna som skrivit om den? Vi gästas av Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, som berättar om Kristi Himmelsfärds teologiska betydelse.
Vi pratar också om Nidälvens upphovsman, den norska rörmokaren och motståndsmannen Oskar Hoddø, och om Moder Svea-looken. Och så ska vi få höra Iggy Pop prata med Carl XVI Gustaf om testiklar.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman