Konserthuset Podcasts
-
Välkomna till säsongens sista Lundströms! Man är ju faktiskt fri att fira året som gått redan nu och lite hur man vill. Vad var det som då hände här i studion under 2022?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tillsammans med Lundströms Bokradios producent Daniel Sjölin, summerar Marie Lundström bokåret som gått med utvalda klipp ur samtal och intervjuer.
Redan i början av året kom en bok som Marie hade mycket svårt att släppa ifrån sig, varpå författaren bjöds in till studion.
"Det visste vi inte då", säger Daniel Sjölin. "Men innan året var slut skulle Ia Genberg hålla tacktal på Konserthuset i Stockholm inför Augustprispubliken när hennes roman "Detaljerna" fick priset som årets skönlitterära bok."
Under våren skickade också lyssnarna in sina favoritkärleksdikter och så bokcirklade Mark Levengood och Lotta Olsson om Enid Blytons "Fem på rymmarstråt". Fem-böckerna firade nämligen 80 år.
"De har varit lika stenhårt kritiserade som de samtidigt varit älskade", säger Marie Lundström. "Min egen favorit i Fem-gänget var alltid hunden Timmy..."
Hösten rymde både bokmässan i Göteborg och årets Nobelpris i litteratur. Direkt efter tillkännagivandet klockan ett i Börssalen i Stockholm, sattes författarna Balsam Karam och Jesper Högström att sträckläsa "Omständigheter" av den nykläckta pristagaren Annie Ernaux. Sedan gick de rätt in studion och bokcirklade tillsammans med Marie Lundström.
"Det var ett experiment", säger Daniel Sjölin. "Det är inte alltid så lätt att tala om en bok man just har tryckt i sig, men det gick ju bra!"
Vilken bok från året med Lundströms passar då allra bäst till glögg och barr? Ja, i år är svaret enkelt: Norska Ingvild Rishøis "Stargate"!
Det är en berättelse om två flickor och deras pappa som dricker så pass mycket att flickorna får ta över hans jobb som julgransförsäljare. Här skildras både utsatthet men också mänsklig godhet.
"Nog märks det att Ingvild Rishöi har Astrid Lindgren som förebild", säger Marie Lundström.
Tack alla ni som lyssnar!
God jul och gott nytt år.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Andreas Magnell och Daniel Sjölin -
Nu på lördag, den 5 november, hålls finalen av Sveriges Starkaste Man 2022 i Konserthuset i Växjö. De tio starkaste männen i Sverige tävlar i sex utmanande grenar för att avgöra vem som är allra starkast.
Johnny “Handsome” Hansson som vann 2020 är en av deltagarna som kämpar för att kliva överst på pallen. För Alex och Andreas recenserar han sin egen och konkurrenternas form samt avslöjar mer om de tunga finalgrenarna.
00:14:59 – Johnny in 01:04:32 – Johnny utI Tyngre Sport pratar vi såklart om sport och alltid med kanske lite mer generella idrottsprofiler som gäster. Tanken är att här kunna vältra oss i vårt eget stora sportintresse, både vad avser alla former av racket- och bollsporter, konditionsidrotter och såklart även allt annat kul du kan komma på.
Kort och gott: gillar man sport är det vår förhoppning att man också gillar Tyngre Sport.
Värdar är Alex Danielsson och Andreas Guiance.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Ulf Kristersson (M) har presenterat sin nya regering. Vad betyder valet av Parisa Liljestrand (M) som kulturminister? Kulturcheferna Björn Wiman, DN, Lisa Irenius, SvD, och Karin Pettersson, Aftonbladet, kommenterar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MÖT STJÄRNCELLISTEN YO-YO MADen amerikanske cellisten Yo-Yo Ma mottar under tisdagskvällen Birgit Nilsson-priset på Konserthuset i Stockholm. Han omnämns ofta som världens främste cellist och är den förste instrumentalisten som får priset. I ett samtal med kulturredaktionens Lisa Wall talar han om livet, musiken och mänskligheten – ett utforskande som han känner samhörighet med Birgit Nilsson kring.
KRITIKSAMTAL: JENNY TUNEDALS POESI BLIR TEATER I "KUNG MOR"2017 kom poeten Jenny Tunedals bok "Rosor, skador", en hyllad samling om relationen mellan en mor och en dotter och hur demensen smälter bort orden dem emellan. Nu debuterar hon som dramatiker när hon tillsammans med Christina Ouzounidis flyttar verket till teaterscenen. Scenkonstkritiker Kristina Lindquist har sett "Kung mor" på Teater Galeasen i Stockholm.
ESSÄ: OM GREKISKA EPOSET KYPRIAS HEMLIGHETERDet grekiska eposet "Kypria" har beskrivits som en preqel till "Iliaden" och kvar finns några få brottstycken. Och det är fragment som är temat för denna veckas OBS-essäer. Att det finns mycket att hämta ur några få rader får vi smaka på när författaren och professorn i statskunskap Johan Tralau i dagens OBS-essä gör en närläsning av en bit ur eposet som vid första åsyn verkar innehålla något mycket märkligt.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Enligt brittisk och amerikansk underrättelsetjänst kan Ryssland inleda en attack mot Ukraina på onsdag. Men hur gör man en sådan bedömning?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur sannspådda blir krigsoraklen?Vilka faktorer tar säkerhetstjänsten hänsyn till när man bedömer krigsrisken i en viss situation, och hur väl har krigsprofetiorna stämt vid tidigare konflikter? Vi får besök av Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som berättar hur fel man haft genom tiderna.
Hur spelar man råtta, iller och brasiliansk katt på gitarr? Den finske gitarristen Petri Kumela ville veta, och gav i uppdrag åt ett antal tonsättare att komponera smådjursmusik. Resultatet spelas på Konserthuset i Stockholm ikväll, men vi får ett smakprov i förskott.
Och hur privat är en prästs privatliv?Är avkragningen av biskopen i Visby stift ett tecken på nymoralism inom kyrkan? Det diskuterar vi med Robert Schött, ordförande i biskoparnas ansvarsnämnd.
Dessutom pratar vi norrsken, Alla hjärtans dag, OS, och om vilken musik som skulle få Daniel Alling att avbryta en protest i protest.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Julius Bäckman