Kjell A Nordström Podcasts
-
Polariseringen synes ostoppbar.
Medelklassen trycks tillbaka. Hör Per och Kjell om konsekvenserna.
Förutom i politiken så ser vi det tydligt i den fysiska handeln. Budget och lyx går som tåget. Men, hur ser det ut i den digitala världen? Och är vintage på väg att bli ett kvalitativt lågprisalternativ? Dessutom om Lavrov och bilismen i Stockholm.
I samarbete med TV4 och Diös.
En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB.
Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Oligopol. Oligarker. Och nu kommer oligonerna! Tecknen blir allt fler på att världen bryts ner i ett antal oligoner som hålls ihop av gemensamma värderingar, säkerhetspolitik, handel och internet. Hur mår dagens oligoner? Dessutom om såväl tjänstesurhet som Gotlandsbåten. I samarbete med Diös.
En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB. Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En vild diskussion om distansarbetets baksidor har brutit ut. Per och Kjell om varför vi måste se detta som en del av något större. Och om varför ledarskapet behöver utvecklas när medarbetarna blir starar utan flock. I samarbete med TV4. En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB. Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När det som varit en konstant plötsligt blir rörligt. Vad händer när vi går från en till fyra arbetsplatser? Och hur påverkar det ledarskapet?
I samarbete med TV4.
En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB.
Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Luther ersätts av en isbjörn. Innebär klimatomställningen ett evigt fattigdomslöfte – eller är det grunden för en ny lång tillväxtperiod?
Per och Kjell om vad det betyder att vi på en generation ska ställa sju generationers industrialisering till rätta.
I samarbete med Advania.
En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB.
Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur en enkel idé av en spansk professor förändrar världens städer. Vad betyder det när städer bryts ner i byar och kvarter? Och hur kan vi skapa den hållbara staden?
I samarbete med Skogsindustrierna.
En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB.
Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad blir konsekvenserna när världen bryts ner i kulturella regioner? Hur påverkar det förutsättningarna för oss människor? Per och Kjell resonerar om vart världen är på väg.
I samarbete med Transportföretagen.
En podd av Kjell A Nordström och Per Schlingmann i samarbete med Volante och görs på Beppo ljudproduktion AB.
Producent: Erland Karling
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
https://www.breakit.se/artikel/30759/gud-ar-dod-techprofilerna-om-varlden-efter-pandemin
Entreprenören, Draknästet-investeraren och Collectorgrundaren Lena Apler är veckans gäst i Bokpodden. Lena Apler har valt boken ”Corona Express - en liten bok om världen efter pandemin” av Per Schlingmann och Kjell A Nordström, som hon läser tillsammans med programledarna Erika Eliasson och Erik Wahlin.
Lena Apler tror att en betydligt mer flexibel arbetssituation blir en av de positiva långvariga effekterna av Corona-pandemin.
"Jag tror att de allra flesta kommer att ha någon form av hybridtillvaro, jobba både på distans och på kontor. Jag tror att alla har behov av tillhörigheter och att träffas", säger hon i Bokpodden.
"Framför allt för kreativa möten vill jag inte ha alls digitalt. Kreativa möten mår bra av att man ses kroppsligen också", säger Lena Apler.
”Corona Express” är minst sagt tunn, bara 47 sidor, och är en slags fortsättning eller epilog till succéboken ”Urban Express”, som kom ut 2014. Då beskrev författarna en värld som snabbt förändrades av globalisering, urbanisering och digitalisering, eller GUD som den slagkraftiga akronym löd. Nordström och Schlingmann konstaterar i fortsättningen ”Corona Express” att GUD är död, då både globalisering och urbanisering gått bakåt under pandemin. Däremot har digitaliseringen tagit ett enormt kliv framåt.
Boken gavs ut redan i slutet på 2020, vilket märks. En del observationer framstår som helt självklara, som att videomöten är här för att stanna, andra har åldrats i förtid.
"Jag tror att de hade vunnit på att vänta lite med att skriva boken, ett halvår eller så. Den var hyperaktuell när den kom, men inte nu", säger Lena Apler.
Erik Wahlin håller med.
"Boken har snabbt blivit lite daterad, men vi har ju valt här att läsa en ett år gammal bok om Corona, och då får vi ju skylla oss själva", säger han i podden.
Alla tre tycker att det är aningen förhastat att döma ut globaliseringen. Inom produktionen av varor bromsar globaliseringen in, men den mycket lyckade och multinationella produktionen av Coronavaccin är ett exempel på motsatsen. Och globaliseringen av tjänster en spås lysande framtiden.
"Ta exempelvis utvecklare, där finns enormt stora möjligheter att rekrytera över hela världen", säger Erika Eliasson.
Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.
-
Hur kommer framtidens arbetsmarknad se ut och hur kan du som företagare framtidssäkra din affär? Och vad krävs för att omstarta den svenska ekonomin efter Coronakrisen? Det tar vi reda på i veckans avsnitt.
Günther får besök i studion av författaren och forskaren Kjell A Nordström. Han är en av Europas mest efterfrågade föreläsare och har tidigare arbetat som lärare vid Institute of International Business vid Handelshögskolan i Stockholm. Tillsammans med Per Schlingmann är han aktuell med boken Urban Express och i somras hördes han som sommarpratare i Sveriges Radio.
Hur kommer distansarbete påverka det svenska företagandet? Vilka nya branscher seglar upp? Vilka försvinner? Kjell och Günther tittar in spåkulan och ser vilka trender som blir bestående efter Coronapandemis framfart.
Hur står sig Norden i den internationella konkurrensen och vilka branscher är värda att satsa på. I podden får du svar. Lyssna nu! -
Världsberömde ekonomen om varför pengar finns och vår vilda lust att byta grejer med varandra.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Plötsligt upptäckte några apor – förmodligen av en slump – att det gick alldeles utmärkt att byta grejor med varandra och att båda vann. Båda fick nötter och fikon, istället för bara det ena. Byteshandeln skapade ökad glädje.
- Idag byter vi mer grejor än någonsin. Kolla på ett shoppingcenter en vanlig lördag. Och bytandet av grejer döpte vi människoapor långt senare till ekonomi.
Kjell A Nordström berättar om människans inneboende vilda lust att byta just grejor med varandra. Om hur bytandet kan skapa glädje – och hur idén har lett till en tanke som dominerat världen, kapitalism.
- Vi har ju hittat på pengar. Kineserna använde snäckskal för 3500 år sedan. Men det är i Europa under medeltiden det tar fart ordentligt. Nu kan man byta grejor med nästan vemsomhelst. Inte bara med dom som vill ha fikon eller fisk.
Kjell A Nordström berättar om sin uppväxt, sin dröm om att bli uppfinnare och hur det fick honom att bli förälskad – i ekonomi.
- Från skärgården var jag van vid att allt är slut, eller strax tar slut. På Handelshögskolan handlade allt om just det, att saker tar slut eller är ändliga. Tid, pengar, salt, luft. Råvaror. Miljö. Allt. Igenkänningen var total.
Om Kjell A. NordströmEkonomie doktor, föreläsare, författare, 62 år. Född i Stockholm, uppväxt i Ålands skärgård, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.
Fick stort genomslag för 20 år sedan med boken Funky Business som översatts till 39 språk och sålts i över en miljon exemplar. Har sedan dess skrivit flera uppmärksammade böcker och är senast medförfattare till Urban Express, som handlar om hur man kan navigera i den nya värld som tas över av kvinnor och städer.
Kallade i en framtidsspaning Värmland och Gotland för ”skräpytor”, landsbygd som kommer att hamna i skuggan av Stockholm.
Tilldelades i år hederspriset som Årets talare på Talargalan.Det här Sommarprogrammet kommer att handla om vår vilda lust att byta grejor. Om lycka. Om varför pengar finns. Och om hur en enda liten idé kom att dominera hela världen. Kapitalism.
Producent: Karin af Klintberg -
Torbjörn Elensky, Inger Enkvist och Kjell A Nordström samtalar om bostadskrisen för unga, kritiken mot digitaliseringen av skolan och Moderaternas kräftgång i opinionen. Programledare: Erik Thyselius.
-
Kryptovalutan Bitcoin diskuteras intensivt. Men den underliggande tekniken är långt intressantare än denna enskilda valuta. Det menar Kjell A Nordström, författare och doktor i internationellt företagande. Den så kallade blockkedjetekniken har potentiellt omvälvande kraft. Den kan göra mellanhänder överflödiga och skapa stora rationaliseringsvinster men också ge människor i mindre välordnade samhällen helt nya möjligheter att delta i den moderna ekonomin. Den kan användas för att stärka - men också gröpa ur - den personliga integriteten. Kjell A Nordström samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
I det 25:e avsnittet av Flumskolan läser Julia Skott, Valerie Kyeyune Backström och Oísín Cantwell livsnutarna Per Schlingmann och Kjell A Nordströms epos Urban Express. Panelen får lära sig att framgång nås genom att lära känna Beyonce, att Hogvarts är ett teoretiskt lärosäte och att Star Wars är en film om unga urbana singlar.