Katarina Blom Podcasts
-
Välkommen till ett mellanavsnitt under sommaren.
Är det mer skadligt att sakna sociala kontakter än att röka 15 cigaretter om dagen, och mer skadligt än att vara alkoholberoende? Är det mer skadligt att sakna sociala kontakter än att inte motionera och farligare än att vara överviktig?
Detta menar Katarina Blom i boken Tillsammanseffekten. Om man tar hänsyn till kvaliteten på relationerna, visar sig hälsoeffekten vara än större.
En person med många sociala roller är mindre benägen att utveckla förkylningssymptom om virus droppas i näsan, än en ensam person.
Hör också om att möss i ensamhet utvecklar fetma och diabetes 2.
Det är dock, återigen, viktigt också hur relationerna ser ut. Kvaliteten på en parrelation ger utslag på hjärt- och kärlsystemet, hormonsystemet, stressnivåerna och immunförsvaret.
Katarina Blom skriver också om det svenska TV-programmet om fyraåringar på äldreboende och hur en boende där gick från att vara självmordsbenägen till att vilja leva till hundra år. En annan äldreboende på boendet led av demens vid projektets början och bedömdes efter projektet bara ha en mild kognitiv störning.
Meditation
I en studie nåddes lägre risk för inflammation och lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar tack vare endast en timmes meditation per vecka. Hör om hur vagustonen och andra markörer för hälsa förbättrades.I det här avsnittet behandlar vi farorna med att linda in oss i bomull. Vi behöver mening med tillvaron för att leva i hälsa. Att fylla livet med mening kan innebära vissa risker, men det vi har att vinna kan vara mer värdefullt.
Katarina Blom talar även hon om vikten av att våga sig sårbar för att skapa goda relationer. Detta i sin tur torde leda till bättre fysisk hälsa. Se gärna denna podds avsnitt 12 Våga visa vem du är.
Välkommen till en knapp halvtimme med tänkvärd forskning. -
Ingen klagade på dålig produktivitet under pandemin. Men relationerna gick det sämre med när vi slutade att mötas fysiskt. Nu finns chansen att testa och utvärdera hur det nya flexibla arbetslivet ska se ut med hänsyn till chefens och medarbetarnas olika behov, menar psykologen Katarina Blom. Hon ger också bästa tipsen för att uppnå lycka, som går att påverka, men som inte kan kontrolleras. Några nycklar är goda relationer, engagemang och att ha den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb.
-
När det känns som om marken skakar under fötterna och hela ens värld känns överväldigande och stor är det lätt att en känsla av otrygghet smyger sig på. Men vad kan man göra för att lugna sitt oroliga inre? Vad gör du?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Jönssonligan och havregrynsgröt”, ”Ringer en vän”, ”Kollar på rederiet och påtar bland mina växter”.
När vi frågade våra följare på Instagram vad de gör för att känna sig trygga fick vi väldigt många svar. Trygghet är en baskänsla, ett av våra basala behov vi har för att kunna må bra.
Inom arbetslivet så pratar man ofta om comfort-zones eller bekvämlighetszoner på svenska. Då ofta i termer om att man ska lämna den, men hur gör man egentligen för att hitta den?
– Var känner du dig trygg? Med vilka? Med vilka aktiviteter? Vad känns som återhämtning? Efter vilka aktiviteter känner du att du får energi? Vad tar energi?, säger psykologen Oskar Henriksson, och fortsätter:
– Jag misstänker att trygga aktiviteter och platser är sådana som återkommande varit positiva för en person utan ambivalens. En välbekant serie som Vänner är alltid trevlig. Men en ny tv-serie vet jag inte något om, den kanske har massa jobbiga dippar?
Gäster i programmet: Oskar Henriksson, psykolog, Katarina Blom, psykolog och Richard Tellström, måltidsforskare.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent är Alice Lööf.
Programmet sänds direkt.
-
Lyckopsykologen Katarina Blom gästar Förmögenhetspodden tillsammans med Formues vd Lars Uppsäll! Katarina Blom är psykolog med positiv psykologi som inriktning. Hon har lyfts fram som en av Sveriges främsta lyckopsykologer och har över tre miljoner tittare i sitt TEDx-talk. I avsnittet pratar vi om vägen till lycka och förmågan att ha glimten i ögat mitt i en nerförsbacke – är det genetikens förtjänst, vanor eller livsomständigheter? Vi kommer in på vad som är nödvändigt och vad som är tillräckligt för att känna lycka, också om att skapa lycka genom gemenskap. Är relationer med tunna eller tjocka band viktigast för vår socialt lyhörda hjärna? Vi pratar också om vad överträning har för gemensam nämnare med just relationer och vad ofrivillig ensamhet kan jämföras med. Katarina går in på begreppet mind-wandering, tankar som flyger iväg, och hur vi påverkas av att under hälften av vår vakna tid tänka på annat än det vi faktiskt gör. Mår vi bäst när vi är fokuserade oavsett om vi inte tycker om vad vi gör? Vi kommer in på det psykologiska immunförsvaret och att köpa lycka – går det eller finns det någon annan genväg? Är egentligen hjärnan vår bästa rådgivare i frågan och vad är "Survival of the kindest" (de vänligaste överlever) ett smörjmedel för? Vi får också tre tips – för just lycka! Missa inte avsnittet.
-
Ensamhet är lika hälsofarligt som stillasittande och övervikt. Och vi behöver alla slags relationer, både de djupa och de ytliga, förklarar Katarina Blom och menar att vi behöver ta vårt sociala behov på större allvar. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
-
Lyckopsykologen Katarina Blom gästar för att dela sina bästa insikter från att ha nördat ner sig i hur viktiga sociala relationer är för vårt välmående.
Visste du att goda relationer visat sig vara den viktigaste faktorn för om vi kommer att leva ett långt och hälsosamt liv? Det och mycket mer i veckans avsnitt som ger dig dom bästa tipsen på hur du skapar givande relationer som gör dig lycklig i längden.
Katarina Blom är nu aktuell med sin nya bok 'Tillsammans effekten' som du hittar här.
I introt tipsar jag även om hennes Ted Talk om att du inte finner lycka, utan skapar den. Det har över 3 miljoner visningar världen över och du hittar det här.
ERBJUDANDE - 1 månads gratis användning av Relate Date: https://relate-app.com/elin
Gillar du vad den här podden handlar om? Följ då med i jakten på bättre relationer genom att prenumerera på avsnitten samt via Instagram @sakandetgapodden Podden drivs av Elin Ribjer och görs tillsammans med den värderingsbaserade relationsappen Relate.
Hitta likasinnade och kartlägg dina värderingar via deras app:
Android: bit.ly/relatepod-android
Apple: bit.ly/relatepod-iOS -
Amanda fortsätter prata med psykologen Annelie om varför hon blivit sån som hon aldrig ville bli och varför hon känner sig som en levande klyscha av föräldraskapet. Hon ringer också upp psykologen Katarina Blom och pratar om att forskning visar att nyblivna föräldrars allmänna lyckonivå går ner i ganska många år när man får barn. (OBS! Känslan av meningsfullhet går dock upp, så det är inte bara depp ;) ) Tack också till vår samarbetspartner Meds! Föräldrarapporten produceras av Poddagency
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Amanda fortsätter prata med psykologen Annelie om varför hon blivit sån som hon aldrig ville bli och varför hon känner sig som en levande klyscha av föräldraskapet. Hon ringer också upp psykologen Katarina Blom och pratar om att forskning visar att nyblivna föräldrars allmänna lyckonivå går ner i ganska många år när man får barn. (OBS! Känslan av meningsfullhet går dock upp, så det är inte bara depp ;) ) Tack också till vår samarbetspartner Meds! Föräldrarapporten produceras av Poddagency Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lyckopsykologen som föreläser om vad forskningen har att lära oss om välbefinnande.
Hon brinner för att avliva myterna kring vad som gör oss lyckliga och förenklar psykologi så att vi alla kan förstå och applicera den på våra liv.
Vi pratar om vad lycka egentligen är och hur ett lyckligt liv hänger ihop med våra relationer. Katarina delar med sig av vad forskningen visat är de viktigaste parametrarna och ger konkreta tips på hur vi kan maximera välmåendet i våra liv.
Om du är nyfiken på att träna upp dig själv mentalt tycker jag att du skall bli medlem i det psykologiska gym som Katarina driver, besök då:
www.habitud.se
Böcker som nämns i avsnittet:
Love 2.0 av Barbara L Fredrickson Lyckans verktyg : en vetenskaplig guide till lycka av Sonja Lyubomirsky Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi av Katarina Blom och Sara HammarkrantzPresenteras i samarbete med relationsappen Relate. Läs mer om deras arbete här:
Android: bit.ly/relatepod-android
Apple: bit.ly/relatepod-iOS
Följ gärna med i jakten på bättre relationer via:
www.instagram.com/sakandetgapodden
-
I avsnitt 20 gästas Johan och Kristina av Katarina Blom, psykolog och medförfattare till boken “Lyckad på fullt allvar”. Mycket av det som vi sprider omkring oss i livet på … Continue reading →
The post Avsnitt 20 – Lyckad! Lycklig? appeared first on Påjobbet.