Kata Nylén Podcasts
-
Krig, klimathot, vintermörker och pandemi. Det är svårt att inte påverkas av den oroliga omvärlden vi lever i. Men varför är så svårt att hålla kriserna på avstånd? Och hur ska man göra för att hantera känslorna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett av 2021 års nyord var doomscrolling, eller domedagsskrollande, alltså att man inte kan låta bli att överkonsumera negativa nyheter. Under pandemins första och värsta period gick psykologer ut och rådde allmänheten till att kolla på nyheterna en gång om dagen, inte att sitta och ständigt uppdatera sig om antalet IVA-inläggningar och smittotal.
– Vi människor är evolutionärt utrustade med ett negativt filter. Hot och faror har varit extra viktigt för oss att bry oss om för att säkra överlevnaden. Det är det som gör att vi bland annat är intresserade av true crime, säger psykologen Siri Helle.
– Om det är ett problem för en att man gör på det här sättet är det viktigt att ersätta det med något annat, som ger glädje. Det ger automatiskt mindre tid till att leta efter hemska nyheter, säger hon.
Gäster i programmet: Siri Helle, psykolog, Kata Nylén, psykolog och Carl-Michael Edenborg, idéhistoriker och författare.
Programledare: Ninos Chamoun
Producent: Alice Lööf -
Varför blir det ett glapp mellan sådant vi vet och hur vi sedan agerar? Och hur hittar vi vår roll i hållbarhetsarbete? Hållbara bibblan gästas av klimatpsykologen Kata Nylén som var inspiratör på MIK-jam Agenda 2030 och Region Skånes biblioteksutvecklare Tove Eriksson Mrozowski som deltog på MIK-jam Agenda 2030. De snackar känslor, klimatkrisen och bibliotekets möjligheter att vara en del av förändringen som gör att vi når de globala målen.
Hållbara bibblan är en inspirationspodd om bibliotekens arbete med de globala målen. I fyra avsnitt möter Terese Raymond och Kjell Eriksson intressanta gäster som diskuterar det lokala i det globala från ett biblioteksperspektiv. -
I avsnitt 45 av Beredsam pratar Herman Geijer med klimatpsykologen Kata Nylén om visioner, utopier i de mörka framtidsutsikterna vi har. Behövs utopier? Hur kan vi tänka att saker ändå kan vara bra även om vi inte klarar av några klimatmål och mycket annat. Dessutom pratar vi kort med Robert Jonsson som gjort rollspelet Under katastrofen som ABF tagit fram.
Beredsam stöds av studieförbundet ABF.
Under katatrofen finns att ladda ned gratis här.
-
Vad händer när vi inte får ihop vår självbild?
När vi vill ta en charter till solen – trots att vi vet att det är rådåligt för klimatet? Hur rättfärdigar vi liksom våra begär? Vilka normer (oskrivna regler) driver oss utan att vi kanske är medvetna om det? Hur kommer det sig att vi så gärna vill … passa in? Göra som alla andra? Och varför är det så svårt att liksom … välja rätt?
Och kan en bli klimatengagerad av att läsa om klimatkrisen, eller finns det något som är mer effektivt?
I ett brännhett avsnitt av Plan B-podden djupdyker Emma Sundh och Maria Soxbo rakt ner bland normer, beteenden, sociala sammanhang, skav, skam och skuld. Varför gör vi som vi gör? Till vår hjälp? Klimatpsykologen Kata Nylén!
I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?
I avsnitt #20: Begär & beteende går vi på djupet kring hur vi funkar, varför vi inte agerar och vad lösningen kan vara.
PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo
KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.
SAMARBETSPARTNER: Årstiderna erbjuder ekologiska matkassar, grönsaks-, frukt och juicelådor. Med sin nyöppnade matbutik på nätet – Jordens bästa – vill Årstiderna göra det enklare att göra rätt. De stoltserar med att inte ha allt – utan bara noga utvalt och det bästa.
MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Svettiga handflator, darrande knän och ytliga andetag. När nervositeten kommer krypande kan den vara svår att skaka av sig. Det kan kännas som om allt man gör för att bli kvitt den obehagliga känslan nästan gör den värre. Så hur ska man göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alla drabbas vi då och då av den förlamande känslan som nervositeten kan utgöra. Det finns då dem som vänder sig till det medicinska och väljer att ta en så kallad betablockerare – från början en hjärtmedicin, men som också verkar lugnande på skakiga nerver.
Men om man inte vill vända sig till betablockerare finns det några andra knep. Jan Marcusson är professor och överläkare vid Linköpings universitet och utbildar blivande kirurger om prestationsångest och nervositet.
– Det finns tyvärr ingen quick fix för att bota nervositet. Men en viktig aspekt är att ha god självkännedom, att veta vem man är och vilka resurser och begränsningar man har, säger han.
Han fortsätter.
– Sedan måste man också normalisera att bli nervös. Man måste förstå att det inte är något konstigt att bli nervös i en situation man aldrig varit med om tidigare.
Gäster i programmet: Jan Marcusson, professor och överläkare vid Linköpings universitet, Kata Nylén, psykolog och Mikael Wallsbeck, idrottspsykologiskt rådgivare.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
-
Synden spelade en viktig roll människors liv förr - men hur är det idag? Ett existentiellt samtal med Människor och tros lyssnare. Och hur lyckades Bellman lyfta synden från rännstenen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad står begreppet synd för idag och hur har det förändrats genom historien?
Hör lyssnare som hört av sig och Carina Burman, författaren och litteraturforskaren, om Carl Michael Bellmans relation till synden och hur kyrkan reagerade på hans epistlar där det syndade friskt. Synden har haft både uppgångar och nedgångar i Sverige och i mitten av 1900 talet blev den "svenska synden" världsberömd. Men vilken roll har synden idag?
I programmet hörs även delar från det telefonväkteri som vi sände för några veckor sen där den katolske prästen Thomas Idergard och
klimatpsykologen Kata Nylén medverkade.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
-
Idag langar vi ett avsnitt om den nya IPCC-rapporten som är på allas läppar. Vad säger forskningen om klimatets tillstånd? Ger det oss mer klimatångest, och isåfall hur bearbetar vi det? Vi delar 10 tips för att hantera din klimatångest, av Kata Nylén från Klimatpsykologerna.
Vi pratar om att hedra sin smärta för världen och vikten av att sätta sin klimatångest i perspektiv och ta hand om sig själv i kaoset runtomkring. Det blir Johan Rockström och en herrans massa fler forskare i det här avsnittet. Dessutom: Stina the antivaxxer, Greta & symbolhandlingar, och en känga åt skogsindustrin.
Och 3 snabba:
Bisfenol Fältbiologerna VildsvinVi tipsar om: Planet under Press på SVT & Breaking Boundaries på Netflix.
Av: Jonna Elofsson Bjesse och Melanie Olsson
Poddmelodi kommer från låten ‘Something Elated’ av Broke for Free.
Instagram: @dujagochjorden
Facebook: Du, jag och Jorden
Email: [email protected]
Gillar du det vi gör? Stötta oss gärna på Patreon: https://www.patreon.com/dujagochjorden
Följ oss gärna på instagram och facebook, och prenumerera på podden i din poddapp så får du uppdateringar när vi släpper nya avsnitt, samt lämna en recension i iTunes - då blir vi jätteglada och taggade att göra ännu bättre avsnitt!
-
Klimatångest, flygskam, slarvig sopsortering och att inte vilja berätta för sina barn hur orolig man är. Den här veckan pratar vi hemligheter gällande klimatet - ett ämne som vi alla, på ett eller annat sätt, behöver förhålla oss till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När berättelserna om en av vår tids stora frågor ibland blir som mörkast, kanske vi alla måste lätta på våra hjärtan för att kunna ta oss framåt? Eller är det bra att vara hemlighetsfull om hur ens livsval påverkar klimatet?
Gäster är Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson som är författare till "Åtta steg mot avgrunden:vårt framtida liv på planeten” samt klimatpsykologen Kata Nylén.
____________________________________________________________
Har du som lyssnar en hemlighet du vill dela med dig av?Ring vår telefonsvarare och berätta efter pipet.
Telefonnummer: 08-7843300
Du kan också skicka vykort till:
P3 Hemligheter, Box 98, 651 03 Karlstad
Det går även bra att maila till [email protected].