Karl XIV Johan Podcasts

  • Unionsupplösningen år 1905 mellan Sverige och Norge genomfördes fredligt trots att det fanns grupper som förespråkade att unionen skulle hållas samman med våld. En viss bitterheten på den svenska sidan handlade mer om hur norrmännen frigjort sig än självständigheten i sig.


    Den åldrande svenska monarken Oscar II, som pratade norska, tog mycket illa vid sig av hur norrmännen frigjorde sig från unionen, som skapades av hans farfar Karl XIV Johan 1814 som kompensation för det förlorade Finland.


    I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola om unionen mellan Sverige och Norge som varade i nästan ett sekel.


    Unionen mellan Norge och Sverige fick aldrig den betydelse om Karl XIV Johan hoppades på när han med stormakternas godkännande tog Norge från Danmark i sluttampen av Napoleonkrigen. Norrmännen hade redan skapat en egen grundlag den 17 maj 1814 när Sverige med vapenmakt tvingade Norge att gå i union med Sverige i det som är Sveriges senaste krig.


    Unionen var en personalunion där Norge och Sverige fortsatte som två länder med egna lagar och gränser, men samma kung. Men ganska snart kom det att börja gnissla i relationerna mellan norrmännen och svenskarna. En rad politiska kriser kom att leda fram till att det norska parlamentet ensidigt sade upp unionen den 7 juni 1905, något som svenskarna inte accepterade. Men efter utdragna förhandlingar i Karlstad kunde länderna skiljas åt utan våld.


    Lyssna också på Napoleons marskalk som räddade Sverige.


    Bild: Folksamling vid Rosendals slott med anledning av Unionskrisen 1905 för att visa sitt stöd för den svenska kungen Oscar II. FOTOGRAF: Okänd. BILDNUMMER: Fa 50736 Stadsmuseet i Stockholm.


    Musik: ”Folkevise” av Edvard Grieg, inspelad av Constantin Stephan, piano, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur värvas en spion och vilka är de typiska varningstecknen? Hur blev Karl XIV Johan den svenska neutralitetens fader? Hur ska Formel 1-sporten bli klimat-neutral till 2030 och vad händer med tjusningen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hur vet jag att den nya supertrevliga kompisen inte arbetar för främmande makt? På senare tid har både den militära underrättelsetjänsten MUST och SÄPO uppmanat allmänheten till vaksamhet. Tony Ingesson, fil dr och universitetslektor på Lunds universitet med inriktning på underrättelseanalys, förklarade hur det fungerar, vilka motiven är och pekar på typiska varningstecken.

    Sveriges 200-åriga neutralitetspolitik kan vara historia snart och därför uppmärksammar vi idag dess upphovsman, Karl XIV Johan. Dag Sebastian Ahlander, diplomat som skrivit flera böcker om den här tiden, berättar hur det kom sig att en fransk militär blev kung i Sverige, och varför det ledde till svensk alliansfrihet.

    Formel 1 lockar allt fler tittare och en förklaring till det är dokumentärserien "Drive to survive". Kanske lite överraskande så har Formel 1-sporten fattat beslut om att bli klimat-neutral till 2030. Vad betyder det för alla som älskar supersnabba bilar, avgaser och dramatik? Vi frågar Anna Andersson, motorjournalist.

    Valet närmar sig, och som vanligt finns det gott om valkompasser som osäkra väljare kan ta hjälp av. Men hur stor nytta gör en valkompass? Skulle en sådan kunna bli bättre på att fatta beslut än den mänskliga hjärnan? Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet reder ut.

    Runt om i världen använder man sig allt mer av VAR, Video Assistant Referee, under fotbollsmatcher. Behöver vi ett videogranskningssystem i allsvenskan? Hur skulle det påverka sporten? Daniel och Louise bollar för och emot med Richard Henriksson, fotbollskommentator på Sveriges Radio.

    Programledare: Louise Epstein, Thomas Nordegren, Daniel Alling
    Producent: Amanda Rydman

  • Hur funkar det när man tar trippelstudenten i Helsingborg? Hur följer man upp världens bästa politiska reklam? Och hur kommer man i Marilyn Monroes klänning?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett eventuellt medlemskap i Nato närmar sig med stormsteg, och Sveriges ansökan kan komma att behandlas i expressfart - kanske så snabbt som på två veckor, om man får tro den norska tidningen Verldens Gang. Vår grävande programledare Thomas har tagit reda på hur processen kommer att gå till i detalj. Sveriges 200-åriga neutralitetspolitik kan alltså vara historia redan till midsommar, och därför uppmärksammar vi idag dess upphovsman, Karl XIV Johan. Dag Sebastian Ahlander, diplomat som skrivit flera böcker om den här tiden, berättar hur det kom sig att en fransk militär blev kung i Sverige, och varför det ledde till svensk alliansfrihet.

    Stefan Löfvens valfilm med varmkorv utsågs till världens bästa politiska reklamfilm 2018. Hur följer man upp en sådan succé? Socialdemokraternas nya reklamfilm inför valet inleds med att Magdalena Andersson står i en simhall och minns sin ungdomstid som tävlingssimmare, ackompanjerad av ett intensivt pianoklink. Kanske lite väl mycket pianoklink.

    Den årliga Met-galan arrangeras till förmån för konstmuseet The Metropolitan Museum of Art i New York. Den är känd för gästernas kreativa klädval, och i år gjorde Kim Kardashian allt för att överträffa sig själv. Hon bantade ner sig sju kilo för att kunna komma i Marilyn Monroes legendariska klänning från president Kennedys födelsedagsfirande. Klänningen har 6000 kristaller som sytts på för hand, och var dyr redan när den var ny. Men när den senast såldes på auktion 2016 kostade den 4,8 miljoner dollar. Louise drömmer sig tillbaka till sin ungdoms pusselmönstrade byxor, men skulle inte hårdbanta för att komma i dem.

    Och i Helsingborg förbarmar man sig över de senaste två årens förfördelade pandemistudenter, och bjuder dem på årets studentfest. Vi frågar oss hur många glada ungdomar staden tål. Christian Olsson, verksamhetschef gymnasieskolan inom Helsingborgs stads skolor, berättar om årets festligheter.

    Programledare: Thomas Nordegren
    Bisittare: Louise Epstein
    Producent: Amanda Rydman

  • En älskad poet, det är ett av de vanligaste epiteten för diktaren och nobelpristagaren Tomas Tranströmer.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Predikan om poesins kraft finns att lyssna på och ladda ner som PODD på SRplay och sverigesradio.se!

    Nu vävs hans dikter samman i en ny helhet tillsammans med musik i ett andligt rum och blir en unik gudstjänst från Carl Johans kyrka i Göteborg.

    Dikterna är sammanställda av prästen Pontus Bäckström  i samråd med Monica Tranströmer.
     
    Skådespelaren Susanna Helldén sjunger och läser dikter tillsammans med Pontus Bäckström med musik och ljudackompanjemang av musikerna Simon Westman på piano och Jonas Franke-Blom på cello, bas, melodika och trummor.

    Carl Johans kyrka ligger högt med utsikt över älvinloppet till Göteborg. Redan på 1600-talet började en förstad växa fram kring hamnen och sen inrättades en kyrka i ett förrådshus vid Gamla Varvet.  Carl Johans kyrka invigdes 1826 och fick namn efter Karl XIV Johan som varit på besök i stan.

    Text

    Evangelieläsning Johannes 16:16-22
    läsning ur följande dikter och samlingar av Tomas Tranströmer:
    Kort paus i orgelkonserten  
    I Nildeltat
    Madrigal
    I det fria
    Fängelse
    Den stora gåtan
    Sorgegondolen, Haikudikter IV
    Guldstekel
    Vermeer

    Musik

    Psalm 297 Härlig är jorden trad/C Bååth-Holmberg
    Psalm 199 Den blomstertid trad/BG Hallqvist
    Ute blåser sommarvind Samuel Johan Hedbom
    Emigrantvisan Jan Johansson
    Psalm 210 Jag lyfter ögat mot himmelen O Lindberg/JL Runeberg
    Kärleks Pek J Franke-Blom/S Åkesson
    Psalm 798 Som liljan på sin äng trad/JA Hellström
    Kristallen den fina trad

    Medverkande

    Pontus Bäckström, liturgi och diktläsning
    Susanna Helldén, diktläsning
    Simon Westman, piano
    Jonas Franke-Blom, cello

    Producent Neta Norrmo

    Tekniker Hedvig Olsson och Thor Andersson
    för Sveriges Radio Göteborg
    [email protected]