Karin af Klintberg Podcasts

  • Mathistorikern om maten på svenska julbord och julbordsgeneralernas makt.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Måltidsforskare som ofta medverkar i olika medier för att berätta om svensk matkultur. Richard Tellström har bidragit med sin kunskap i olika tv-program, bland annat i form av expert i ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”. Just nu skriver han en bok om svensk måltidshistoria från medeltiden till pandemin.

    Richard Tellström om sitt Vinterprat:

    – Jag kommer berätta allt om det svenska julbordet, varför vi äter just sill, skinka och köttbullar. Och om varför fler och fler börjar pynta i november, varför julfirmafesten är avdragsgill och varför svenska barn fick vänta på rummet medan kompisens familj åt middag.

    Producent: Karin af Klintberg

    Tidigare Sommarvärd 2017

  • Ett specialavsnitt med två av TV-branschens genier: Karin af Klintberg och Fredrik Wikingsson! Under 75 minuter avhandlas underhållande oviktigheter som Fredriks vidriga morgondrink och Karins klädregler, men också en hel räcka kreativa viktigheter. Om fördelarna med att vara i ständig ja-fas, nycklarna till riktigt bra kreativa team och hur man skapar med “brinnet” som bensin. Vi får också veta varför Karin brukar låsa in sig i redigeringen och varför Fredrik inte har en aning om hur många tittare han och Filips TV-shower har, varför man ska skita i målgruppsundersökningarna, och inte minst: Hur man får det att svänga!


    Karin af Klintberg är Sveriges mesta TV-producent och infotainment-drottning. Hon ligger bakom succéer som Historieätarna, Värsta språket och Landet brunsås.

    Fredrik Wikingsson är TV-kreatör, programledare, författare, regissör och poddare. Han är ena halvan av duon Filip och Fredrik.


    Följ Skapa till 100 i din poddapp och på:

    Acast: https://play.acast.com/s/skapa-till-100

    Instagram: https://www.instagram.com/skapatill100

    Facebook: https://www.facebook.com/skapatill100


    Skapa till 100 görs av Maja Sönnerbo, Joel Nyberg och Oscar Juhlin. Den spelas in i poddstudion i hos Lejonbröder produktion.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Om barndomsdrömmen som gick i kras och livet när allas blickar vänds emot en.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Anna Kinberg Batra var Moderaternas partiledare 2015-2017, vilket hon skildrar i boken ”Inifrån”. Hon har bland annat arbetat med två moderata statsministrar och flera entreprenörer, samt skrivit en bok om Indien.

    I dag arbetar hon som rådgivare, föreläsare, utredare, har flera styrelseuppdrag, är krönikör i Dagens Industri och panelmedlem i SVT-programmet ”Muren”.

    I sitt Sommar berättar Anna Kinberg Batra om när livet inte blir som man tänkt sig.

    - Jag pratar om barndomsdrömmen som gick i kras och stunden då allas blickar vänds mot dig. Och om hur det känns när livet vänds både ut och in och upp och ned.

    Om Anna Kinberg Batra:

    Före detta partiledare, rådgivare, föreläsare, 51 år.

    Född i Stockholm, bosatt i Nacka.

    Debuterar som Sommarvärd.

    Producent: Karin af Klintberg.

    Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

  • Världsberömde ekonomen om varför pengar finns och vår vilda lust att byta grejer med varandra.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Plötsligt upptäckte några apor – förmodligen av en slump – att det gick alldeles utmärkt att byta grejor med varandra och att båda vann. Båda fick nötter och fikon, istället för bara det ena. Byteshandeln skapade ökad glädje.

    - Idag byter vi mer grejor än någonsin. Kolla på ett shoppingcenter en vanlig lördag. Och bytandet av grejer döpte vi människoapor långt senare till ekonomi.

    Kjell A Nordström berättar om människans inneboende vilda lust att byta just grejor med varandra. Om hur bytandet kan skapa glädje – och hur idén har lett till en tanke som dominerat världen, kapitalism.

    - Vi har ju hittat på pengar. Kineserna använde snäckskal för 3500 år sedan. Men det är i Europa under medeltiden det tar fart ordentligt. Nu kan man byta grejor med nästan vemsomhelst. Inte bara med dom som vill ha fikon eller fisk.

    Kjell A Nordström berättar om sin uppväxt, sin dröm om att bli uppfinnare och hur det fick honom att bli förälskad – i ekonomi.

    - Från skärgården var jag van vid att allt är slut, eller strax tar slut. På Handelshögskolan handlade allt om just det, att saker tar slut eller är ändliga. Tid, pengar, salt, luft. Råvaror. Miljö. Allt. Igenkänningen var total.

    Om Kjell A. Nordström

    Ekonomie doktor, föreläsare, författare, 62 år. Född i Stockholm, uppväxt i Ålands skärgård, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.

    Fick stort genomslag för 20 år sedan med boken Funky Business som översatts till 39 språk och sålts i över en miljon exemplar. Har sedan dess skrivit flera uppmärksammade böcker och är senast medförfattare till Urban Express, som handlar om hur man kan navigera i den nya värld som tas över av kvinnor och städer.

    Kallade i en framtidsspaning Värmland och Gotland för ”skräpytor”, landsbygd som kommer att hamna i skuggan av Stockholm.

    Tilldelades i år hederspriset som Årets talare på Talargalan.

    Det här Sommarprogrammet kommer att handla om vår vilda lust att byta grejor. Om lycka. Om varför pengar finns. Och om hur en enda liten idé kom att dominera hela världen. Kapitalism.


    Producent: Karin af Klintberg

  • Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna. Om hur han gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende men satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Tomheten som sällskap

    - Jag har sett fram emot den här dagen i nästan hela mitt liv. 85 miljoner kronor. Det har kostat. Jag har i sju år inte gjort annat än jobbat, dagar, kvällar och helger. Det säger entreprenören Niklas Adalberth i sitt Sommar.

    Niklas Adalberth var medgrundare av betaltjänstföretaget Klarna och den här dagen har han sålt några procent av sitt ägande i företaget.
    - Nu hade min dröm att bli ekonomiskt oberoende gått i uppfyllelse. Jag var någon.
    Men priset hade varit högt:
    - Arbetstempot ledde till att jag tappade kontakten med dom flesta av mina gamla kompisar och den viktigaste av allt, min flickvän Linnea, lämnade mig för att jag hela tiden var frånvarande och stressad. 
Niklas Adalberth blickar i programmet bakåt och säger att det är mycket man inte vet om sig själv när man är liten:
    - Jag visste inte att jag skulle förfalska id-kort och ljuga. Jag anade inte att jag skulle resa jorden runt utan att flyga, sitta i ett häkte i New York eller att jag arbetsmässigt bara skulle gasa och gasa tills jag blev ekonomiskt oberoende. Jag kunde heller inte räkna ut att jag i slutänden skulle bryta ihop och inse att jag inte var lycklig.
    Han minns när han sitter i köket och ser att han har 85 miljoner på kontot. Han bestämmer sig för att fira:
    - Jag har alltid älskat att spela poker. När jag kommer fram till Las Vegas checkar jag in i en överdådig svit på ett lyxhotell, en sån där svit med löjliga mängder blank marmor och med utsikt över stadens alla kasinon. Jag spelar poker, kryssar mellan pokerbord och blinkande spelmaskiner. Plötsligt får jag sällskap. Av tomheten.
    I programmet berättar Niklas Adalberth sedan om hur han lämnar Klarna och istället startar den icke vinstdrivande välgörenhetsstiftelsen Norrsken.

    Om Niklas Adalberth

    Företagsledare, entreprenör, 38 år. Född i Uppsala, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen. Sedan i våras kan de få stöd som har idéer och initiativ som kan förbättra situationen i världen angående coronaviruset. Stiftelsen finns förutom i Stockholm även i Rwandas huvudstad Kigali.

    Har examen från Handelshögskolan i Stockholm.

    Sålde som mycket ung falska legitimationer på internet, åkte fast som 15-åring och klarade sig från fängelsestraff men fick dryga böter.

    Mitt Sommarprat kommer att handla om hur jag trixade mig igenom min uppväxt, satt i häktet i New York och hur jag gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende, men ändå satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.

    Producent: Karin af Klintberg

  • Mångbegåvad skådespelare som gjort över 50 teater-, film-, tv- och radioproduktioner. Om minuterna före entré och att förlora sin livshistoria med dem som dör.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    När scenskräcken slår till

     - Jag är 21 år och har vid den tiden inte sett nån som mig själv lira på scen i en klassisk teateruppsättning på en stor svensk teaterscen förut, säger skådespelaren och artisten Shima Niavarani i sitt Sommar.

     - Alltså jag har inte sett en utomeuropeiskt född skådespelerska stå på scen och spela något som inte handlar om att hon är där för att spela sin egen sociala identitet.

    Det här är 14 år sedan. Nu sänder Shima Niavarani direkt från Radiohuset med musiker i studion och hon berättar målande om scenskräcken och hur den kan slå till.

    - Jag har en kaskadkräks som tycks gå i slowmotion medan jag hör arrangören för festivalen, där min soloshow är utvald, i högtalarna. Han presenterar min föreställning genom att läsa upp hyllningscitat inför att jag nu ska stå och framföra den. Och jag hör detta medan jag är tre trappor upp i byggnaden på knä böjd över en toalett, fast jag borde stå beredd för att gå ut på scen.

    I programmet berättar Shima också om hur vi anpassar oss till gruppen trots att vi vet att den har fel och hon tar oss med till uppväxten i Upplands Väsby.

    - Vi var två syskon som flyttat runt väldigt mycket, rört oss från en kontinent till en annan, flyttat, flyttat igen, flyttat, flyttat igen och nu isolerat oss bland högar av VHS-filmer i total verklighetsflykt. Shima och hennes storebror börjar att göra actionfilmer.

    Hon berättar om vikten av berättelse. Hennes mormor kan berätta allt, hennes generations historia. Och mormor lär Shima väldigt många tips och knep. För det är ju bara allmänt folkvett att veta att det är lösningen på precis alla ens problem att man ska lägga en saffransklubba i sitt té.

    Om Shima Niavarani

    Skådespelare, dramatiker, artist, 34 år. Född i Teheran, uppväxt i Örnsköldsvik och Upplands Väsby. Bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2012.

    Har under våren spelat Lily i relationskomedin Sjölyckan i TV4 och Molly i musikalfilmen En del av mitt hjärta.

    Slog igenom stort som 19-åring med den egna hyllade föreställningen Autodidakt i enmansakt som turnerade landet runt. Har gjort solomusikalen Shima Niavarani är en Übermensch som filmades från Dramaten för SVT.

    Gjort över 50 teater-, film-, tv- och radioproduktioner. Guldbaggenominerades för rollen i filmen She’s wild again tonight och vann Årets Humorprestation för rollen i Bullets over Broadway på Göta Lejon. Lett QX-galan två år och gjort en show med Eddie Izzard i Globen.


    Mitt Sommar handlar om dom hisnande minuterna innan entré när jag inser att jag inte kan stå på scen igen, att förlora sin livshistoria med dom som dör ifrån en, men att kapsla in alla sina minnen i en rubinring vid en dödsbädd.
    Om berättelserna som ger oss starka känslor, men ljuger för oss. Det jag vigt mitt liv åt: storytelling.


    Producent: Karin af Klintberg

  • Skådespelare, regissör, 62 år. Född i Göteborg, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1994, 2000, 2005 och Vintervärd 2013.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Skådespelaren och regissören Sissela Kyle, som på senare år bland annat hyllats stort för sin insats i tv-serien ”Fröken Frimans krig” och till nyligen var chef för Parkteatern i Stockholm, var dagens sommarvärd. Det är en rutinerad Sommarvärd, som tidigare gjort program 1994, 2000, 2005 och även Vinter i P1 2013.

    Sissela Kyles Sommar i P1 var ett av de program under årets säsong som sändes live från Radiohuset i Stockholm, dagen till ära på hennes storebror Jörgens födelsedag (som också fick en hälsning i sändningen).

    Men även om programmet sändes direkt, rörde sig Sissela Kyle innehållsligt i tid och rum, mellan humor och mörkaste allvar och att leva med minnet av de som lämnat oss: ”Fler och fler samlas som minnespersoner och är en del av mig”, beskriver hon det i slutet.

    ”När jag fyllde 50 drabbades jag av tidens tyngd och blev väldigt upptagen av tanken på döden. Kanske för att pappa just dött. Allt präglades av insikten om livets ändlighet, den gjorde mig tung och vemodig”, berättar Sissela Kyle.

    I programmet berättar Sissela om minnespersoner i sin omgivning. En särskild tyngdpunkt ägnar hon nära vännen och tidigare chefen för Kulturhuset Stadsteatern, Benny Fredriksson, som tog sitt liv våren 2018 vilket hade föregåtts av omfattande publicitet efter mycket starka anklagelser kring hans ledarstil i en serie artiklar i Aftonbladet.

    Sissela Kyle berättar också om andra personer ur sitt liv, exempelvis mamma Gunhild, som bland annat var Nordens första professor i kvinnohistoria.

    Om Sissela Kyle

    Aktuell i höst med den egna föreställningen Etta på listan. Senaste showen Dina dagar är räknade handlade om insikten att livet skall ta slut.

    Har haft roller i otaliga tv-serier, filmer och pjäser. Uppmärksammades stort som kvinnorättskämpen Dagmar i tv-succén Fröken Frimans krig. Har fått privatteatrarnas pris Guldmasken fem gånger.

    Slutade nyligen som chef för Parkteatern.
    Hörs i radions Spanarna och medverkar i Parlamentet. Tidigare värd för Guldbaggegalan och Gaygalan flera gånger.

    Är medlem i Gastronomiska Akademien, tallrik nummer 6.

    Producent: Karin af Klintberg

  • Författare, dramatiker, 40 år. Född och bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2004.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    I sitt andra Sommar i P1 berättar författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri om ”en period i livet när jag hölls gisslan av mina rädslor. I fem års tid gjorde rädslorna så att jag inte kunde skriva, inte kunde bli kär och framför allt: inte kunde lita på människor. Sen träffade jag en person som förändrade allt. Och sen dog en vän.”

    Med humor, sorg och sitt särpräglade berättarsätt skildrar Jonas Hassen Khemiri hur han brottats med – och i hög grad övervunnit – rädslorna som präglade uppväxten, steget in i vuxenlivet, författar- och föräldraskap och relationer. Men också om när det värsta faktiskt inträffar, och en människa i hans absoluta närhet hastigt går bort.

    Jonas Hassen Khemiri beskriver hur han längs vägen funnit ett mod:
    ”Men mitt mod har aldrig varit mitt. Jag är bara här för att lämna det vidare. Och om du som lyssnar har en dröm som känns ouppnåelig: Ge inte upp. Kriga på. Försök igen. Och igen. Och igen. Och igen och igen.”

    Om Jonas Hassen Khemiri

    En av våra mest kända författare, aktuell med romanen Pappaklausulen. Slog igenom med den prisade romanen Ett öga rött.

    Fick Sveriges Radios romanpris för Montecore och Augustpriset för romanen Allt jag inte minns. Översatt till ett 30-tal språk.

    Debuterade som dramatiker med pjäsen Invasion! som spelats världen över och fick priset Village Voice Obie Award för bästa manus i USA.

    Ende svensk som publicerat en novell i The New Yorker.

    Ett öppet brev till justitieministern med egna erfarenheter av diskriminering fick stort genomslag, även internationellt.

    Producent: Karin af Klintberg

  • MENTAL TRÄNARE, FÖRFATTARE, FÖREDRAGSHÅLLARE, 42 år. Född i Sundsvall, uppväxt i Matfors, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Mentala tränaren Olof Röhlander tar avstamp i sin egen brist på talang när han i Sommar i P1 inspirerar och ger tips om hur vi ska tänka positivt.

    Det var som elitseriespelare i bordtennis Olof Röhlander först introducerades för mental träning. Framför allt genom tränaren Stellan Bengtssons ord om att våga satsa fullt ut, göra saker utan att kompromissa och att ”kämpa med det du har”.

    I Sommar i P1 säger Olof Röhlander att det mest fascinerande med hans liv egentligen är bristen på talang. Att han aldrig haft bollkänslan, inte har naturliga anlag för att tala inför publik och saknar utstrålning och karisma som de som ”går genom rutan” har. Ändå har han förverkligat sina drömmar om att bli en framgångsrik föreläsare och författare.

    Olof Röhlander talar i sitt Sommarprogram om begreppet ”njutarbete” och ger sina tre främsta tips för en god mental hälsa.

    Framrutan ska vara större än backspegeln. Ska du älta, så älta bra saker.

    Lita inte på slumpen. En bra dag, ett fint resultat, en relation värd namnet, kommer sällan av sig självt. Gör upp en plan med ambitioner och riktlinjer.

    Kosta på dig ett misstag då och då. Istället för att satsa på att vara bäst på allt, sänk ribban en aning och gå för good enough. Då lämnar du utrymme för acceptans och för misstag. Du behöver inte vara perfekt.

    Om Olof Röhlander

    Inspiratör aktuell med föreläsningen och boken OMSTART – Konsten att bryta ihop och komma igen. Sex gånger utnämnd till Årets föreläsare/Årets talare. Huvudperson i SVT- dokumentären Talaren, om livet som handelsresande i drömmar. Föreläser om mental styrketräning, motivation, livs- och arbetsglädje. Förra boken hette Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda.

    Utbildad till Licensierad Mental Tränare på Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro. Varit elitspelare i bordtennis, där året i Falkenberg med världsmästaren Stellan Bengtsson som tränare formade attityden till livet.

    Motto: Framrutan ska vara större än backspegeln.

    Producent: Karin af Klintberg

  • Skådespelare, komiker, programledare, 48 år. Född och bosatt i Stockholm, uppväxt i Partille. Tidigare Sommarvärd 2009 och Vintervärd 2013.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Komikern, programledaren och skådespelaren Petra Mede blickar tillbaka till mellanstadietiden och försöker få ihop en bild av en människa.

    När Petra Mede inte jobbar försöker hon hålla sig så sysselsatt som möjligt för att slippa tänka på tillvaron.

    ”Jag misstror tankar. Inte minst mina egna. Min åsikt kring åsikter är att de är överskattade. Sanningen slinker liksom alltid undan, precis när jag tror att jag fångat den. Men berättelser däremot, berättelser är jag riktigt svag för.” Hon tänker att vi kanske är en samling berättelser om vartannat, utan någon tydlig poäng.

    På 1970- och 1980-talet cirkulerade allt i livet kring Petra; i medelklasshemmet, klassrummet, skolans gymnastiksal och på seglarlägret.

    Som vuxen tänker hon att det är lönlöst att försöka greppa det ogreppbara. De dagar när den existentiella ångesten finns där, tar hon hjälp av en träbit. Hon avslutar programmet med tanken ”Trots allt: mitt bland ofullkomligheten och det ofattbara ligger också den oemotståndliga mänskligheten där och plaskar.”

    Om Petra Mede

    Mångsidig komedienne som under våren varit aktuell med SVT-serien Bonusfamiljen och Stjärnornas stjärna i TV4. Turnerade förra året med sin egen scenshow Den ofrivilliga divan. Ledde Guldbaggegalan för sjätte gången i vintras.

    Varit programledare för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest flera gånger, samt medverkat i åtskilliga tv-program som Parlamentet och Familjen Rysberg. Varit julvärd i SVT och deltagit i På spåret.

    Utbildad på Balettakademin i Göteborg, men skadade ryggen svårt som dansare och var sjukskriven i många år. Vann en amatörtävling för ståuppkomiker 2005 och karriären tog fart. Utsedd till Årets kvinnliga komiker några år senare.

    Har en kandidatexamen i franska och har jobbat som Stockholmsguide.

    Producent: Karin af Klintberg

  • ETNOLOG, MÅLTIDSFORSKARE. Matforskaren Richard Tellström om varför vi väljer att äta olika rätter istället för foderpellets. Maten avslöjar oss! Hör måltidsforskaren Richard Tellström om vilket bröd en socialdemokrat äter.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    För kroppens överlevnad går det lika bra att äta foderpellets, ändå väljer vi att inte göra det. Varför? Richard Tellström är måltidsforskare och har medverkat i Tv-programmet historieätarna. Hör honom syna våra matvanor. Genom vår mat kan vi se vilka människor vi hör ihop med och är. På tallriken ligger vi själva och vår historia säger Richard Tellström i sitt sommarprogram.

    Det egna matvalet avslöjar oss. Vårt ursprung, om vi lever i familj eller är singlar. Det går tom att se vilket parti som vi röstar på genom maten berättar Richard Tellström.

    Om Richard Tellström

    Ser på mat och måltider som en kulturhandling snarare än som näringsintag. Expert i SVT:s Historieätarna och Landet brunsås och historieredaktör för julkalendern Tusen år till julafton.

    Föreläser om matkultur och mattrender. Undervisar på Stockholms universitet. Forskar om relationen mellan matens och landskapets kulturarv och om svenskamerikanernas matkulturarv från 1800-talets Sverige. Tilldelats Gastronomiska akademiens silvermedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

    Doktorsavhandlingen handlade om maten som serverades vid olika möten under Sveriges ordförandeskap i EU 2001.

    Producent: Karin af Klintberg