Kalevala Podcasts
-
Ett samtal om finsk musik och musikkultur i fem delar med Thella Johnson, Mattias Björkas och Love Antell. I avsnittet: Rosita Luu, Maustetytöt, Ykä Matti ja Liisa, PMMP, Värttinä, Ismo Alanko, Rickard Eklund, Kaija Saariaho, Kalevala, Kanteletar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De träffades för att göra låtar ihop. Under tiden växte ett samtal fram om den finska musiken och musikkulturen och om texterna. Så de beslöt att samlas runt ett studiobord och dela med sig.
I det här avsnittet av Vi lyssnar på Finland:*Vaggvisor för vargtimmen – Finlands starka vaggvisetradition hörs i den samtida musiken. Och det blir stundom ganska mörkt i text och ton. Thella undersöker om detta beror på att de äldsta karelska vaggvisorna som återfinns i Kalevala och Kanteletar samsas på sidorna med berättelser om våld och ond, bråd död. Mattias och Love vill betona det drastiska draget i musiklyrik från grupper som syskonduon Maustetytöt.
*När Finland föll från trädet - En självbild i förändring. Love ser en utveckling av teman om ”vad Finland är” i det sena 1900-talets och det tidiga 2000-talets musik, och tar avstamp i Ismo Alankos hit Kun suomi putos puusta (När Finland föll från trädet).
Bonusämne: Runometern, det gamla versmåttet, och arvet från Kalevala i nutida finsk pop – Thella provar att recitera ur det gamla dikteposet och systerverket till Kalevala, Kanteletar, till Maustetytöts låt – och får alla i studion att häpna över resultatet.
Musik som spelas i avsnittet:(Intro): Våren – Bottenviken
Loistava tulevaisuus – Rosita Luu
Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä - Maustetytöt
Ykä, Matti ja Liisa – Tuu tuu tupakkarulla
PMMP - Katinka
Värttinä - Pojaton
Ismo Alanko – Kun Suomi putos puusta
Rickard Eklund - Finland
Kaija Saariaho – Papillon V ur Sept Papillons. Framförd av Anssi Karttunen på violoncell
Litku Klemetti – Juna Kainuuseen
Musik och musikskapare som också citeras eller nämns i avsnittet:Ultra Bra
David Bowie
The Velvet Underground
Paula Vesala
Sari Kaasinen
Joakim Thåström
Jean Sibelius
Kalevala
Kanteletar
Samtalsledare: Thella Johnson
Samtalspartners: Love Antell, Mattias Björkas
Ljudtekniker: Henrik Sunbring
Producent: Thella JohnsonSerien Vi lyssnar på Finland spelades in för Sveriges Radio Finska i Helter Skelter Studio i Stockholm hösten 2022.
Sveriges Radio Finska
[email protected] -
Jönssonligan & Dynamit HarryScen Fjorton: 44.23-50.20 TrofastLigan gör en förkupp!Vi pratar Jarl Borsén, Rovaniemi och finska nationaleposet Kalevala
https://www.youtube.com/watch?v=Ajv2ceCiu_M
-
Klimatet på jorden har varierat kraftigt på jorden – även under de senaste årtusenden – med stora konsekvenser för mänskligheten. Även enskilda historiska händelser har påverkats av klimatet.
Ett par graders variation av genomsnittstemperaturen på jorden kan på vissa platser innebära att samhällen går under. Vikingarnas bosättningar på Grönland gick under efter ett halvt sekel på grund av att klimatförändringarna gjorde det omöjligt att fortsätta med jordbruk och boskapsskötsel. Men många andra samhällen lyckades anpassa sig och kunde till och med öka sitt välstånd när temperaturen sjönk. Exempelvis blev jordbrukarna i Norge fiskare när temperatursänkningarna gynnade torsken.
Filosofie dr Fredrik Charpentier Ljungqvist är verksam som medeltidshistoriker på Historiska institutionen och som klimatforskare på Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. Han har skrivit boken Klimatet och människan – Under 12 000 år.
Även enskilda historiska händelser har påverkats av klimatet. Karthagos hänförare Hannibal kunde invadera Rom med stridselefanter och allt via Alperna under det andra puniska kriget eftersom den romerska värmeperioden gjorde det möjligt.
Klimatförändringar under mitten av 500-talet drabbade Skandinavien mycket hårt trots att det kanske bara handlade om temperatursänkning på 2-3 grader i exempelvis norska Trøndelag. I Uppland ska antalet gårdar ha minskat med 75 procent under denna period. Och klimatförändringen finns omnämnd i den poetiska Eddan som Fimbulavintern som föregår Ragnarök då ”snö yr från alla håll, då blir det mycket kallt och vassa vindar. Solen har ingen verkan. Tre vintrar kommer i följd och ingen sommar däremellan.” Fimbulavintern finns också omnämnd det finska eposet Kalevala.
Karl X:s marsch med den svenska armén över Lilla Bält den 5-6 februari 1658 var möjlig på grund av temperatursänkningen som kallas den lilla istiden som kulminerade år 1570-1710.
Det militära vågspelet resulterade i freden i Roskilde där Danmark-Norge avträdde till Sverige Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm samt Trondheims län. Men ännu viktigare var att danskarnas armé var omodern i förhållande till svenskarna.
Genom att studera gamla träd, borrprov från isar och sediment har forskarna kunnat rekonstruera historiska temperaturer och nederbörder på många platser på jorden. Den moderna klimathistorian har på senare år kunnat bevisa att klimatet har varierat kraftigt från istiden som nådde sin kulmen år 19 000 f kr till modern tid.
Vissa perioder som exempelvis den romerska värmeperioden (300 f. Kr-300 e. Kr), den medeltida värmeperioden (år 800-1250) och den lilla istiden (år 1300-1900) går det också att verifiera naturvetenskapen med skriftliga källor.
Bildtext: Vikingarnas bosättning på Grönland gick under efter flera hundra år pga klimatförändringarna. Men byggnaderna står kvar.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Teerenpeli har en ny serie whisky i tre delar med berättelser ur den finska mytologin och nationaleposet Kalevala. Alla tre har till en början lagrats på bourbon för att sedan få en slutlagring på rom-fat från Jamaica. Vi provar de första två Lemmon Lintu som redan finns att beställa och Hiiden Hirvu som kommer till systembolaget den 19:e november.
0:00 Intro
01:52 Teerenpelis Kalevala-trilogi
03:25 Del ett Lemmon Lintu
10:11 Del två Hiiden Hirvi
21:28 Whiskysnack -
Fantasy written in the Nordic countries is often based on the pre-Christian national mythologies as presented in Kalevala, the Icelandic sagas, the Edda etcetera. What are the differences in the mythologies, and how are they used in literature? Participants: Flemming Rasch, Saara Henriksson, Kristina Hård, Rolf Andersen, Jukka Halme (M) The music is from Sands Of … Fortsätt läsa Sweconpoddar 47 – Nordic fantasy →