Julia Romanowska Podcasts
-
Vi möter Julia Romanowska, medicine doktor, slagverkare, programmerare, chefsutvecklare, författare…bland mycket annat!
-Att mogna är en mycket besvärlig och smärtsam process. Vi måste inse att vi är ensamma, säger Julia på ett bestämt men odramatiskt vis. Mognad innebär en tragisk visdom.
Väcker den gemensamma tragiken en större medkänsla än den gemensamma lyckan? Leder insikten om vår ensamhet i tillvaron till en större gemenskap? Frågorna är många och belyses på ett systematiskt, känsligt vis av Julia utan att egentligen ge några svar.
Således ett samtal helt i vår smak!
Julia säger att upptäcka den andres annorlundahet, alltså främlingskap, det gör inte att man får distans utan tvärtom. Vi inte ska försöka reducera den andre till oss själva. Närhet betyder inte att man känner igen sig utan att man erkänner den andres annorlundahet.
-Jag är en kombinatör, att blanda saker som till synes är oförenliga, svarar Julia på frågan hur det kommer sig att hon har så många olika yrken.
Hon uttrycker en känsla av hemlöshet, i synnerhet i språket. Är inte riktigt hemma i något av sina språk hon talar, menar hon. Men hon har skapat ordet. Estemetik, som är sammansättning av orden estetik, emotion och etik. Genom att ta ansvar känner du självrespekt. Det är inte samma sak som att älska sig själv, menar Julia.
Men kanske en bit på vägen?
-Jag tror inte vi inte att vi ska sträva efter en kollektiv motståndskraft Vi ska sträva efter att minska det onda, inte öka det goda. Det goda i livet kan vi aldrig bestämma vad det är. Det onda gör att vi lider och är därför mer definierbart.
Ulrika och Reuben pratar om att generositet också handlar om att kunna ta emot, om raka vägar och gps.
Sätt dig bekvämt och lyssna till ett samtal som säkerligen kommer ge dig nya ämnen eller vinklar på livet för dig att föra samtalet vidare.
Det är så vi får till en förändring.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I den här podden möter vi Julia Romanowska som är medicinare, slagverkare och musikpedagog med stor erfarenhet av ledarskap och ledarutveckling. Hennes forskning om Schibboleteffekten handlar om hur stark konstnärlig, emotionell och moralisk påverkan får chefer att reflektera och utveckla en mognad och ett ansvarstagande i sin chefsroll.
I podden samtalar vi även om hur chefsrollen ser ut i dag, om komplexiteten och styrning som kanske kräver ett annat förhållningssätt än vad många ledarprogram och kurser i management är inriktade mot i dag.
Programledare: Hanna Broberg. Producent: Sanna Rundqvist. -
Hur skapar man förutsättningar för ett gott och hållbart ledarskap inom en organinsation, som till exempel en kommun? Och finns det något att lära av Schibboleteffekten - en studie av forskaren Julia Romanowska, medicine doktor från Karolinska Institutet, visade att chefer genom att ta del av konst och omskakande vittnesmål från förintelsen blev mer inlyssnande och empatiska ledare, enligt de egna medarbetarna.
Hör Hanna Broberg, chefsstrateg på Akademikerförbundet SSR och AnnCatrin Brattström, personalchef i Upplands-Bro kommun i ett samtal om utmaningar och möjligheter som chefer och ledare möter idag.
Bakom podden står Upplands-Bro kommun och vi som gör den heter Ida Texell, Sara Eklind och Stella Papapanagiotou.
Har du en idé om ett ämne vi borde ta upp? Eller förslag på spännande personer vi borde bjuda in? Hör av dig till oss!
Mejl: [email protected]
Podden produceras av Upplands-Bro kommun.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Deras familjer utrotades och nästan inga släktingar fanns kvar. Ändå valde de att stanna kvar och bygga upp det nya Polen, som skulle vara för jämlikhet och fritt från antisemitism. Men 20 år efter andra världskriget och Förintelsen kom en ny antisemitisk våg. Denna gång under det kommunistiska styret. Mellan 1968-1972 tog Sverige emot ca 3000 polska judar i flykt från antisemitismen. Men det skedde i tystnad.
Negar Josephi träffar svenskar som flydde judeförföljelsen i Polen: stressforskaren Aleksander Perski, musikern och forskaren Julia Romanowska och romanaktuella författaren och psykoanalytikern Emilia Degenius - och arkitekten Mischa Borowski, som återvände till Polen. Vi får också följa med till Warszawa och det nya museet över judiskt liv i Polen, Polin. Medverkar gör också Izabela Dahl som 2005 skrev sin avhandling om den polskjudiska tvångsmigrationen.