Journalistförbundets Podcasts
-
Den svenska modellen bygger på förhandlingar på arbetsplatsen. Idag blir de allt mer ovanliga och klubbarna glesas ut. Jonas Nordling, chefredaktör på Dagens arena, undersöker varför i boken ”Den svagaste länken”.
Facken blir alltmer toppstyrda när den lokala organisationen försvagas. Det är Journalistförbundets tidigare ordförande Jonas Nordlings tes. Andreas Beckert från TCO menar att vi måste hitta nya hjälpmedel för att underlätta att vara förtroendevald. Och är det altruism, egennytta eller problemlösande som ska stå i centrum när frågan ställs om du vill bli förtroendevald för facket? Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, leder samtalet. -
Veckans gäst är Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Vi pratar om Facebook-visselblåsaren Frances Haugen, kritiken mot den nya visselblåsarlagen, och varför så få säger att de skulle våga larma om missförhållanden. Samtalet tar också upp mediernas roll i att utbilda allmänheten om visselblåsares rättigheter, problemen med att slå larm i sociala medier, samt vad det innebär att meddelarfriheten kommer att stå över den nya lagstiftningen. Dessutom ger Ulrika Hyllert sina bästa tips till den som vill vända sig till media med känsliga uppgifter.
Mer om Vissla
dagsattvissla.com
Instagram/viss.la
Mer om SRS
srsgroup.se
________
Producent & Redaktör: Marcus Blomgren, Silverdrake Förlag
www.silverdrakeforlag.se
________
Decisions by Kevin MacLeod
Link: https://incompetech.filmmusic.io/song/3629-decisions
License: https://filmmusic.io/standard-license
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hon var USA:s första kvinnliga krigskorrespondent och den första västerländska fotografen att släppas in i Sovjetunionen. Margaret Bourke-Whites bilder är världsberömda, hennes namn inte lika känt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Margaret Bourke-White räknas av många som en av dem allra främsta bildjournalisterna genom tiderna. Hon var den första kvinnliga fotografen att anställas av den inflytelserika tidningen Life. Att som kvinna i 1930-talets USA skippa ett mer traditionellt hemmafruliv och satsa på sin karriär hörde inte till vanligheterna. Men det ledde Margaret Bourke-White till ett liv som kan mäta sig med fiktiva hjältar som Indiana Jones. Dessutom hade hon en påfallande stilsäkerhet – både framför och bakom kameran, och en enastående förmåga att vara där det hände, när det hände – över hela världen. I veckans Stil berättar vi historien om en pionjär, vars namn dock kommit att hamna något i skymundan.
Dessutom tittar vi tillsammans med fotografen Martin von Krogh närmare på krigskorrespondent-stilen, för det finns en tydlig klädkod inom kåren.
Vi djupdyker även in i bildjournalistikens värld. Trots att användandet av fotografier ökar, avskedas fotografer och det talas om att bildjournalistiken är utrotningshotad. Detta pratar vi med bildjournalisten Joey Abrait och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert om.
Och så träffar vi dokumentärfilmaren och loppisentusiasten Rasmus Wassberg, som upptäckte att många begagnade kameror innehåller oframkallad film. Något som fick honom att bestämma sig för att försöka återlämna dessa kvarglömda fotografier.
Veckans gäst är Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog.