Joseph Knevel Podcasts
-
Ett samtal om den litterära gåtan kring pseudonymen Émile Ajar
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med Kerstin Wixe, Joseph Knevel, Lena Rydin och Lisa Wede.
-
"Glömma" betala för gurkan, ljuga om namn eller shoppa för mycket - vi pratar om de små synderna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sofie Nustad och Joseph Knevel tar sig an era hemligheter och historier.
Har du en hemlis du vill dela med dig av? Mejla [email protected].
-
Stämmer storyn att en svensk språkforskare 1928 gav bokstaven ö till turkarna? Hur är det att vara svenskt kulturråd i Istanbul? Och hur hjälpte skrivandet författaren Ahmet Altan genom fängelsetiden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"JAG VALDE MINA ORD"Det säger Suzi Ersahin, Sveriges tidigare kulturråd i Istanbul. Hör henne om uppdraget och åren som kulturell brobyggare i Turkiet, i en intervju av Emma Engström.
BOKSTAVEN "Ö" - EN SVENSK GÅVA TILL TURKIET?I slutet av 1920-talet skulle den nya turkiska nationalstaten byggas. Ny huvudstad, nya lagar, och: ett nytt alfabet. På plats i kretsarna kring president Kemal Atatürk fanns det svenske språkforskaren Johannes Kolmodin, och ett seglivat rykte har spridit att Kolmodin var en viktig spelare för att få in bokstaven "ö" i det nya turkiska alfabetet. Vår reporter Emma Engström har med hjälp av vetenskapsjournalisten Thomas Wedérus undersökt legendens sanningshalt.
"NÄR JAG SKRIVER ÄR JAG NÅGON ANNANSTANS ÄN I FÄNGELSET"Det säger den turkiske författaren Ahmet Altan, som greps 2016 av turkisk polis för att ha "spridit subliminala budskap till allmänheten" och stöttat det politiska kuppförsöket samma år. Han greps alltså inte för något han skrivit, utan för att ha skickat "undermedvetna och förbjudna budskap". Han satt i fängelse i fyra år och sju månader, och frigavs sedan men vet själv inte varför. Under fängelsetiden skrev han boken "Jag kommer aldrig mer se världen, som kommer som följetong i P1 våren 2023. Joseph Knevel och träffat och intervjuat Ahmet Altan.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producent: Ulph Nyström -
Om vad en försoningsgudstjänst kan leda till
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Försoningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka den 24:e november var ett sätt för Svenska kyrkan att be det samiska folket om ursäkt för alla de historiska övergrepp som de deltagit i. Nu fortsätter försoningsprocessen med bland annat åtta åtaganden från kyrkan, men hur förhåller sig kyrkan till den mark de förvaltar och som en del samer gör anspråk på?
Hör Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift och ledamot i Svenska kyrkans samiska råd,
Erik-Oscar Oscarsson, präst och som länge varit aktiv både i sametinget och i kyrkopolitiken för Visk, vänstern i svenska kyrkan,
Mats Jonsson, serietecknare som tecknat boken "När vi var samer" och
Joseph Knevel, reporter på SR som bevakar samiska frågor.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Lollo Collmar -
Direkt från Nordiska Novelldagarna i Åmål
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett samtal om skrivande och novellformen mellan författaren Lina Wolff och Radionovellens producent Joseph Knevel. Samtalet ägde rum i samband med Nordiska novelldagarnas invigning i slutet av november 2021, inför publik på Sagabiografen i Åmål.
Producent: Camilla Blomqvist
Ljudtekniker: Thor Andersson -
Jakten på rymdens skatter sker både här på jorden och på asteroider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi börjar i skogarna norr om Pajala - här samlas varje år meteoritjägare från hela världen för att leta delar av den järnmeteorit som kraschade här för 100 - 800 000 år sedan. Dan Johansson och Andreas Forsberg är ute och söker Muonionalustameteoriterna.
Clas Hättestrand, professor i naturgeografi på Stockholms universitet, berättar mer om vad det var som hände här i norra Sverige och vad som hittats.När vi vänder blicken ut i rymden är det asteroider som står i fokus för just nu pågår projekt med syfte att bryta och leta mineraler och att få tillgång till vatten på plats på asteroider.
Mikael Granvik, biträdande professor Luleå Tekniska Universitet, beskriver framtidens asteroidbrytning som är mycket krävande och som kräver kosmisk ingenjörskonst.
Luxemburg satsar på rymdresursforskning och chef för The Luxembourg institute of science and techonology är svensken Thomas Kallstenius - han beskriver hur framtiden ser ut för rymdens skatter.Sändes i FM 11 november 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Vad skall vi där och göra och räcker förklaringen att vi behöver lära oss mer om jorden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har vi människor alltid haft en längtan bort? Lever vi med ett inbyggt behov av äventyr eller är den där viljan att upptäcka något vi konstruerat?
I det här programmet ställer vi oss frågan varför vi reser iväg och svarar gör Staffan Bergwik, professor i idéhistoria vi Stockholms Universitet, Mehrdad Mahdjoubi, Orbital Systems och Maria Sundin, astrofysiker och docent i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet.
Vi möter också David Björkén, astrofotograf, som beskriver känslan av blicka ut i rymden.
Sändes i FM 04 november 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Det skjuts upp satelliter som aldrig förr och Sverige är med och tävlar om att bli en uppskjutningsnation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kanske håller vår stjärnhimmel på att förändras när rymden nu i hög takt fylls med satelliter. Det är allt från nationer till privata företag som vill vara på plats med sina satelliter. Vårt liv på jorden blir mer och mer beroende av satelliterna. Det handlar om att få hjälp att se livet på jorden på ett annat sätt, till exempel övervakning av klimatförändringar, men också om digital tillgänglighet och kommunikation.
Vi möter Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen, om satelliternas roll för oss här på jorden.Vi hör Sven Grahn berätta om hur det var när Sveriges första satellit sköts upp från Kourou, Franska Guyana.
Johan Kero, forskare vid Institutet för Rymdfysik, hjälper oss att förstå det pågående satellitracet och han ger oss också en bild av problemen vi kan få med rymdskrot.
Stefan Gustafsson, strategichef på Swedish Space Corporation, berättar mer om Europas, Kinas och Amerikas satsningar på att vara i framkant när det gäller att skjuta upp satelliter.Sändes i FM 28 oktober 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Vi är mitt uppe i rymdkapplöpning där nationer skramlar med sina vapen och där vetenskapen gör framgångar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den röda planeten, Mars, som är i fokus - Kina, Förenade Arabemiraten och USA är de senaste nationerna på plats. För forskarvärlden är en kapplöpning till fördel, med mer tillgänglig data som vinst, men för nationerna som tävlar handlar det inte bara om kunskap. Man vill visa upp sitt lands tekniska kunskaper och det är viktigt att vara först på plats för att kunna vara med och diktera villkor och regler i rymden.
Just nu finns inga tydliga internationella regelverk för rymden och det skapar oro, hur nära är vi ett krig i rymden?Möt forskarna Mats Holmström, Institutet för Rymdfysik i Kiruna, och Sandra Siljeström, RISE, som båda arbetar med Mars.
Sandra Lindström, Totalförsvarets forskningsinstitut, berättar mer om vad ett krig i rymden skulle kunna innebära.
Sändes i FM 21 oktober 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Om höjda havsnivåer och skyfall - hur hanterar vi att vattnet kryper närmare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I fiskhamnen i Göteborg har man problem med återkommande översvämningar och ibland får man ta på sig vadarbyxorna för att komma till jobbet. Vi möter Roger Thilander, VD på Göteborgs fiskauktion.
I Göteborg räknar man med en medelhöjning av havsvattennivåerna på en meter till 2100 och det är då inte längre bara företagen nere i fiskhamnen som kommer att få problem.
För en vattennära stad som Göteborg står inför stora utmaningar de kommande åren. Lisa Ekström och Ulf Moback på stadsbyggnadskontoret i Göteborg berättar om hur de planerar inför vattnet som kommer.Anna Wåhlin, professor i oceanografi, förklarar hur svårt det är att veta hur mycket vattnet stiger med - den data som finns är än så länge alldeles för osäker.
Gunnel Göransson, forskare på Statens geotekniska institut, arbetar just nu med ett projekt där man undersöker planerad reträtt. Att helt enkelt flytta undan från vattnet istället för tvärtom.Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected]. -
Den förnyelsebara vattenkraften är fundamental i Sveriges elproduktion och den blir allt mer intressant för företag. Men den gröna elen har ett pris, som betalas av miljö och människor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi möter Christer Ljunggren, vd för Vattenfall vattenkraft, som bedömer att vattenkraften bara blir viktigare i framtiden.
Osama Othman fiskar nedanför Bodens kraftverk, som skär av Luleälven.
Ingrid Suorra Kuorak minns hur det stora Suorvamagasinet svalde kåtor och bosättningar. Astrid Kitok Sandström vill helst inte tänka på det.
Och forskaren Åsa Össbo ger en historisk bild av vad som skedde i renskötselområdet då älvarnas kraft tyglades för att kunna lyfta Sveriges industrier.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Om en akut vattenbrist som forskare i många år har varnat för - men varför är det ingen som lyssnar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kommunikationschefen Henrika Thomasson på SIWI, Stockholm International Water Institute, ger sin förklaring till varför det är så att ingen lyssnar och kanske har hon hittat svaret i en nyutkommen bok - Granskogsfolk av David Thurfjell.
Bo Olofsson, professor i miljögeologi på KTH, berättar om hur sköra våra grundvatten är och att det är våra "dark water" vi måste vara mer rädda om.
På Gotland träffar vi Gunnar Bendelin som berättar om hur man byggde avsaltningsverk, reningsverk och hur man nu lyckats tillföra grundvatten till Gotland istället för tvärtom.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected]. -
Vattnet förändras i Sverige. För tio år sedan tog sig parasiter in i kranvattnet i Östersund och infekterade nästan halva befolkningen. Spåren syns fortfarande och det finns nya hot mot rent vatten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi träffar Per Svee, Jari Hiltula och Kristina Kenning Östling, som på olika sätt påverkats av utbrottet av cryptosporidium i Östersund för tio år sedan, som smittade 27 000 personer.
Örjan Södergren, pensionerad guldsmed, smidde ett smycke av parasiten, som sålde bra.
Professorerna Kenneth M Persson och Emma Kritzberg berättar om bland annat bräddningar och brunifiering, och hur det påverkar vattnet.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Följetongens producent, Joseph Knevel, åkte till Oslo för att prata med Thorvald Steen om skrivandet, muskelsjukdomen och om möten som förändrar livet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Thorvald Steen har skrivit över 40 verk och förutom romaner är det dramatik, essäer, noveller, barnböcker och poesi. Känd också för sitt engagemang för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Genomgående i Thorvald Steens författarskap är undersökandet av hur kroppen påverkar vårt fysiska och själsliga liv. Tydligast kanske i böckerna om hans muskelsjukdom, Det sista fotografiet, Det vita kallbadhuset, Snökristallernas tyngd, Det längsta hoppet och Balans men i lika hög grad gäller det hans historiska romaner.
Ljudboken Det sista fotografiet finns att lyssna till i en lång del här, tillgänglig fram till 26 oktober 2022 - Visa fler