Jordan B Peterson Podcasts
-
Är Ann grälsjuk? Söker Anna-Karin konflikter? Vad grälas det mest om? Varför? Kan grälandet vara konstruktivt? Idag står GRÄL på agendan: partnergräl, gräl mellan barn och föräldrar, offentliga gräl, sociala medier gräl. Arenorna och relationerna för grälande äro när nog oändliga! Bered er på skoningslösa sanningar och goda råd, Jordan B Peterson, Strindberg, Norén, Bergman och andra supergrälare. PLUS: Vem är Sveriges mest grälsjuka person? Vi har svaret! DESSUTOM: Veckans glädjeämne!
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
[email protected]
www.silverdrakeförlag.se -
Är Ann grälsjuk? Söker Anna-Karin konflikter? Vad grälas det mest om? Varför? Kan grälandet vara konstruktivt? Idag står GRÄL på agendan: partnergräl, gräl mellan barn och föräldrar, offentliga gräl, sociala medier gräl. Arenorna och relationerna för grälande äro när nog oändliga! Bered er på skoningslösa sanningar och goda råd, Jordan B Peterson, Strindberg, Norén, Bergman och andra supergrälare. PLUS: Vem är Sveriges mest grälsjuka person? Vi har svaret! DESSUTOM: Veckans glädjeämne! Producerat av Silverdrake Förlag Redaktör: Marcus Tigerdraake Klipp: Patrik Sundén [email protected] www.silverdrakeförlag.se
-
Hjälp oss genom att fylla i följande formulär: https://forms.gle/6tLWruEL1iodAgEF6
Den här veckan har Aftonbladets kultursida recenserat Jordan B Peterson, public service har recenserat public service och Johan och Jannik recenserar Sverige.
https://www.nongrata.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens podd handlar om varför det är så få män på kultursidorna, och i kulturlivet i stort. I synnerhet unga män är det tunnsått med. I början av året skrev Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef, att:
[…] medelklassens kvinnor är de nya maktgubbarna på parnassen, köttberget. En ny jätteproppen Orvar fast nu snarare med namnen Karin/Åsa/Anna som bräker och vältrar sig i gamla oförrätter, skriver om relationer, skönhetsingrepp och väninnemiddagar och tycker att de förtjänar allt för att de (vi) minsann har fått kämpa. Som samtidigt och därmed inte längre ser vilka röster som inte hörs.
Nu har debatten blossat upp igen, efter en krönika av Johanna Frändén och en av Victor Malm. Båda efterlyser fler män i kulturdebatten. Jag skrev själv om det på Svenska Dagbladets kultursida häromdagen, efter att ha varit och lyssnat på Jordan B Peterson. Finkulturen har blivit alltmer av ett kvinnoreservat, men det betyder inte att män saknar intresse för kulturen. Såhär svarade Peterson på en fråga från mig om det:
Det är samma fenomen vi ser i den engelsktalande världen. De unga männen är helt klart intresserade, men de lyssnar på podcasts, ser på Youtube, diskuterar på Reddit och andra forum.
Gäst i dagens podd är Joel Halldorf, som är teolog, författare och kulturskribent, som vidareutvecklade Petterssons tankar tidigare i år i Fokus. Min andra gäst är Ludvig Köhler – poet, skribent och redaktör – som skrev i går i Kvartal om att män visst skriver och deltar. Det är bara det att deras böcker och tankar ignoreras i allt större utsträckning. Vilket ju för övrigt både Johanna Frändéns och Victors Malms krönikor bevisar, eftersom de ignorerar inlägg av män i just de frågor de vill se fler män i. Är det underlåtenhet eller att det är fel sorts män som skriver? Detta och mycket annat pratar Halldorf, Köhler och jag om.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Nanna försöker hitta ett scoop om att Mattias Karlsson (SD) ätit middag med Jordan B Peterson. Dessutom besök av Erik Galli som tycker att HBTQ-rörelsen måste försöka byta namn på apkopporna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I avsnittet erkänner Nanna också att hon råkat vara elak mot Jens Liljestrand. Kristofer har lyssnat på Einárs postuma album som nu släpps.
-
Anna har blivit påhoppad av anrika feminister och startar en no fap-rörelse för kvinnor, Anna har blivit sexuellt ofredad på ett badhus och tyckt om det nästan lika mycket som Jordan B Peterson hade gjort
-
Om vi nu lever i ett patriarkat dominerat av män, varför är det så få män som skriver litteratur? Varför domineras tidningarnas kultursidor och bokförlagen av kvinnor? Skrivarlinjerna och universiteten också. Tre fjärdedelar av alla bokdebutanter är kvinnor. Män läser allt mindre, och unga män skriver allt mindre. Går vi miste om något när mäns röster försvinner från skönlitteraturen?
I dagens podd pratar jag med författaren Andrés Stoopendaal vars senaste roman Dunning-Kruger-effekten (Norstedts) kom ut i november förra året. Den handlar om en ung man med mycket typiskt manliga problem. Jag kan varmt rekommendera den av flera skäl. Den är inte bara mycket rolig, utan känns också sann. Jag känner igen män jag känt och känner, i bokens karaktärer. Men det är inte bara en bok för män såklart, däremot är den ovanlig just för att perspektivet inte känns så … feminiserat, i brist på bättre ord.
I en nyligen publicerad essä på Aftonbladets kultursida skriver Stoopendaal om hur en matriarkal klick styr på författarskolan Biskops-Arnö. Jag ville fråga honom om detta, och vi pratar om huruvida denna klicks normer även styr på andra områden. Vi hann prata om Jordan B Peterson, skillnader mellan män och kvinnor, om hämmade medelklassmän, och om hur man ska göra om man vill bli författare.
Andrés Stoopendal har även podden Stoopendaal & Sundfelt ihop med psykologen Karl Oskar Sundfelt där de pratar om litteraturen, konsten och samtiden, som de själva uttrycker det.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Länkar från samtalet
Andrés Stoopendaal: Dunning-Kruger-effekten (Norstedts)
Greta Thurfjell: Tre manliga författare: ”Mannen är långt ifrån död inom konsten” (DN 6/12 -19)
Minna Höggren: Har killarna lämnat kulturen? (Arbetet 1/3)
Andrés Stoopendaal: Mannen signalerar att han hatar sig själv (Aftonbladet 27/2)
Inti Chavez Perez: Pojkar måste få bli män fria från rädsla för våld (Aftonbladet 22/2)
Philip Warkander: Männens problem är på riktigt – ändå hånas de (Expressen 30/3)
Johan Heltnes bok “Sympati för djävulen” (Fri tanke)
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Vem är Jordan B Peterson? Varför retar han gallfeber på så många? Och varför är det så många som älskar honom? Vad vill den kanadensiske professorn i psykologi som blivit världskänd genom sina Youtubeföreläsningar och böcker. Är Peterson en misogyn, konservativ gnällspik? Tror han att en välbäddad säng löser alla problem? Anna-Karin betonar vikten av att ha omsorg om sig själv och Ann tipsar om Petersons bästa relationsråd. Vidare: Varning för DIE!
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Blomgren
[email protected]
www.silverdrakeförlag.se -
Vem är Jordan B Peterson? Varför retar han gallfeber på så många? Och varför är det så många som älskar honom? Vad vill den kanadensiske professorn i psykologi som blivit världskänd genom sina Youtubeföreläsningar och böcker. Är Peterson en misogyn, konservativ gnällspik? Tror han att en välbäddad säng löser alla problem? Anna-Karin betonar vikten av att ha omsorg om sig själv och Ann tipsar om Petersons bästa relationsråd. Vidare: Varning för DIE! Producerat av Silverdrake Förlag Redaktör: Marcus Blomgren [email protected] www.silverdrakeförlag.se
-
Metafysiken ställer frågor om tillvaron som helhet: vad är dess grund, yttersta natur - och mening?
Till skillnad från en vetenskaplig disciplin (som är avgränsad till en viss typ av ting) ställer metafysiken frågor som: finns det något som kännetecknar allt som existerar? Vilka kategorier kan man dela in det som existerar i?
Metafysiken är i grunden ett uttryck för människans obegränsade nyfikenhet. Om man bejakar den fullt ut, så kommer man till metafysiska frågor - som också visar sig vara djupt existentiella frågor.
Detta hävdar W. Norris Clarke i sin bok The One and The Many: A Contemporary Thomistic Metaphysics och i dagens avsnitt tar vi oss an första delen av Clarkes bok.
Länkar:
Avsnittet: "The four horsemen of meaning" ur Jordan B Petersons podd.
Kort intervju med Norris Clarke: "How to find happiness".
-
Sjunde veckan i karantän. Från vårt revir (soffan) tar vi oss an ett samtal om svenskt nonsens. Mario håller en diskurs om varför Jordan B Peterson behövs, Ebba om varför Alexander Bard är värd att lyssna till även om man inte uppskattar honom eller hans åsikter. The world's gone to shit så lika bra att ta det ett samtal i taget. Here's one to break the ice. Enjoy!