Jonsered Podcasts
-
Vi börjar med att prata besök hos Poppels Öl & Mat i Jonsered och ger en update på hur bokprocessen går. Det är numera inte bara text utan även design som ska sättas! Därefter tar vi oss till Lindholmen för att träffa Fermenterarna. Hur startade bryggeriet? Varför flyttade de till Göteborg och hur är det att arbeta som par? Fölk-podden ska släppa en folkis ihop med Fermenterarna, vi avslöjar vad det blir för öl! Dessutom guidar Anna och Niclas oss igenom två av deras folköl.
-
Denna vecka pratar vi om att Pontus Rasmusson är tillbaka med sina klipp på Patreon och Christian tvingar Matilda att läsa en krönika av en kvinna i 30-årsåldern som tröttnat på dejtinglivet. Det blir också lite om hur man gör "research" före en dejt. Varsågoda!
-
När järnvägen byggdes ut i Sverige på 1800-talet skapade det möjligheter för turistandet för fler än adelsmän. Badorter som Mölle i Skåne, som tidigt blev en internationell destination, fick sin järnväg till den närliggande orten Höganäs år 1885. Ännu viktigare för turismen blev den norra stambanan till Dalarna och senare Jämtlandsfjällen och Lappland.
Järnvägen, som kom flera decennier senare till Sverige än övriga Europa, blev en succé direkt. Jonsered någon mil utanför Göteborg blev år 1856 ett av de första utflyktsmålen som de första svenska järnvägsresenärerna besökte. Första månaden efter invigningen av sträckan Göteborg-Jonsered hade 4 000 människor testat att flyga fram i 40 km/h. Jonsered låg naturskönt vid sjön Aspen och det byggdes en restaurang på platsen för förfriskningar och måltider.
Den norra stambanan som började byggas under den senare delen av 1800-talet fick en stor betydelse för turismens utveckling först i Dalarna och senare i Jämtland och Lappland.
Järnvägen gjorde det möjligt för en uppåtsträvande borgarklass att besöka fjällen först i Jämtland och senare i Lappland.
Utomlands startade tågturismen ännu tidigare. När frikyrkopastorn Thomas Cook år 1841 organiserade en utflykt med tåg för 500 personer från Leicester till den närbelägna staden Loughborough blev det starten på ett av världens största resebolag.
Semester för flertalet kom först när den första svenska semesterlagen infördes 1938, som gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. När den vanliga arbetarens fick semester fanns det en stor oro för att hen mest skulle lata sig. Idealet var tidigt friluftsliv och även arbetarrörelsen ville se skötsamma arbetare på semester.
Under 1950-talet blev den amerikanska företeelsen camping allt vanligare i Sverige. Många arbetsplatser och organisationer arrangerade semestrar för sina anställda eller medlemmar. Med tiden fick allt fler svenskar fick råd att resa utomlands, till en början med buss, färja och tåg.
De första charterresorna med flyg kom på 1950-talet och gick till Spanien. Med tiden kom kommersiella företag att ta över semesterarrangerandet framför organisationer. Under 1960- och 70-talen ökade antalet husvagnar stort, i takt med att bilismen växte i Sverige. Samtidigt kom charterresandet igång på riktigt. Det närmast maniska flygandet kom med lågprisflygets framväxt på 1990-talet.
I reprisen av det nymixade avsnitt 55 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Per J Anderson, journalist och snart aktuell med boken Ta tåget samt docent Lena Eskilsson, idéhistoriker vid Umeå universitet.
Bild: Svensk tredjeklass vagn av konstnären Oscar Stenvall. Public Domain.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ewa och Ofelia samtalar om julfirande och julläsning.
Lista över de böcker som nämns i avsnittet:
Vår kokbok
Julbak deluxe av Frida Skattberg
Julstök i Halleholm av Ruth Kvarnström-Jones
En sagolik jul av Sofia Ymén
En storm i juletid av Camilla Davidsson
Jul i rubinrött av Amanda Hellberg
Eld, snö och stjärnor av Helene Holmström
Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin
En julsaga av Charles Dickens
Den osynliga barnet och granen av Tove Jansson
24 goda gärningar av Jenny Fagerlund
Julrevy i Jonsered och andra berättelser av Klas Östergren
och många, många andra julberättelser som finns att låna på biblioteket.
-
Nu är det dags för lite gobitar igen. Den här gången har vi lagat en blandning till dig som innehåller allt från överlevnad under extrem press till hur man njuter av både mat och dryck på bästa sätt. Däremellan tar vi oss till Mars och sätter ihop en drömregering för Sverige efter nästa val.
Sara Hedrenius överlevde århundradets värsta fartygskatastrof, Estonia. Här berättar hon om mardrömstimmarna på en uppochnedvänd flotte i Östersjön.
Varför var den ”Den gamle och havet” av Hemmingway och Kjell Grede några av framgångsfaktorerna när Tomas Gustavson tog OS-guld 1988? Här kommer svaret!
Så här blir man stjärna i Fjärran Östern. Inte trots att utan tack vare sitt handikapp har Lena Maria Vendelius setts av en tredjedel av Japans befolkning och blivit hedersmedborgare i Taiwan.
Ingen hade nånsin ifrågasatt Bea Clarkes hudfärg förrän TV-serien Rötter gjorde debut. Här får du inblick i en del av hennes tuffa uppväxt och vem som hjälpte henne att ”bara få vara Bea”
När serieentreprenören Pigge Werkelin skulle starta ett flygbolag så skulle han göra allt precis tvärtom än alla andra. Hur hänger det ihop med att han tog med en rutinerad pilot i bolaget?
Borde vi kolla lite mer på förpackning en när vi går och handlar? Kan man verkligen bota diabetes bara med att lägga om kosten? Biohackern Martina Johansson ger dig inblick i hur hälsa och mat hänger ihop.
Vem vill riksdagsledamoten Helena Gellerman ha i sitt dreamteam om Liberalerna vinner valet och hon blir statsminister?
Mats Wahlström är VD på Poppels Bryggeri i Jonsered. Här får du en inblick i hur man crowdfundar både öl och ett helt bryggeri
Hur ser vägen ut till Mars och vilka faror möter astronauterna på vägen? Sveriges enda rymddesigner Cecilia Hertz berättar om allt från strålning till Elon Musk
Volleybolltränaren Anders Kristiansson är en av våra mest framstående idrottsledare. Här kommer den osannolika historien i komprimerad form om hur Sverige på några år tog från botten sig till världstoppen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.