Jonathan Swift Podcasts
-
Jonathan Swift (1667–1745) var född i Dublin men till sin härkomst engelsman. Under många år eftersträvade han en karriär i moderlandet, som minister eller i varje fall biskop, men fick nöja sig med att bli domprost i sin födelsestad. Hans giftiga, satiriska skrifter kom att utgöra ett oöverstigligt karriärhinder.
Ständigt stred Swift för frihetens sak, mot inskränkthet och girighet, mot intolerans och förtryck. Ur hans penna flöt pamfletter, poesi och romaner, allting slukat av en läslysten allmänhet.
Filosofi doktor Alfred Sjödin, som disputerade på en avhandling om den svenske 1700-talsförfattaren Johan Gabriel Oxenstierna, samtalar med Peter Luthersson. -
Biblio 090831 Kerstin Strandberg och Gullivers resor. Intervju med Kerstin Strandberg aktuell med romanen Silkespappersmönstret. Sedan Klassikerrummet om Johanthan Swifts roman Gullivers resor.
Kerstin Strandberg är en av Sveriges mest originella författare. Sedan debuten 1967 har hon gett ut en mängd böcker, alla fulla av överraskningar och skrivna på ett klart språk. Hon återanvänder ofta sina romanpersoner och låter läsarna upptäcka nya sidor hos dem i nästa bok. Nyligen kom hennes elfte roman ”Silkespappersmönstret” som är en fristående berättelse om familjen Haverdalius i Lund. Louise Epstein har träffat Kerstin Strandberg och pratat om självförtroende, berättande och konstruktionen av en roman.Klassikerrummet handlar om ”Gullivers resor” av Jonathan Swift som de flesta idag tänker på som barnbok. Boken handlar om skeppsläkaren Gulliver som lider skeppsbrott och blir fånge i Lilliputtarnas land. Men ursprungsversionen som kom 1726 var inte alls riktad till barn utan den var en besk samhällssatir för vuxna. På 1700-talet kunde det vara farligt att kritisera samhället öppet även i västvärlden och därför valde författaren att angripa de sociala missförhållandena på Irland i allegorins form. Gäster hos Maarja Talgre är Mattias Berg och Claire Wikholm.