Jonas Edström Podcasts
-
Demenssjukdomar är en av vår tids stora hälsoutmaningar, men finns det tillräckliga resurser för att de som drabbas och deras anhöriga ska få den hjälp och det stöd de behöver?
I avsnitt 36 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om den stora utmaningen som demenssjukdomar innebär för individer och samhälle. Medverkande är Philip Nevhage, verksamhetsansvarig för Alzheimer Sverige, Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, Björn Strindberg Lennhead - överläkare vid Kliniken för Geriatrik och Rehabiliteringsmedicin på Falu Lasarett och lärare på Karolinska Institutet samt Liselotte Björk, ordförande på Demensförbundet.
-
Äldre får mer sällan nya och effektiva läkemedel. Äldre kvinnor är särskilt drabbade. Är det här en systematisk diskriminering och hur kan vi i så fall komma till rätta med det?
I avsnitt 35 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Linda Avander om ojämlikheter inom vården som grundar sig på ålder. Medverkande är Thony Björk, apotekare och sakkunnig i läkemedelsfrågor på Sveriges Pensionsärsförbund, Janette Olsson (s), regionråd i opposition och ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska och tidigare utredare för nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen samt Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna.
-
FN har antagit en ny resolution. Den syftar till att förbättra situationen för de 300 miljoner människor världen över som lever med eller är anhöriga till någon med ett sällsynt hälsotillstånd. Resolutionen fokuserar på att säkerställa ett stärkt hälso- och sjukvårdssystem och implementeringen av nationella strategier för området. I avsnitt 34 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som behöver hända för att de med ett sällsynt hälsotillstånd ska få en bättre situation, både i Sverige och i världen. Medverkande är Anders Olauson, ordförande för Ågrenska, Acko Ankarberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, Helene Cederroth, ordförande för Willefonden och Barbro Westerholm riksdagsledamot för Liberalerna.
-
Idag är cancer den överlägset främsta orsaken till död före 80 års ålder. Men det finns de som anser att det inte behöver vara så. Att cancer skulle kunna elimineras som dödsorsak och i större utsträckning än idag bli en botbar eller kronisk sjukdom, men är det verkligen möjligt och vad kommer i så fall krävas? I avsnitt 33 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Eleonore Lundkvist om möjligheten att utrota cancer som dödsorsak med Ebba Hallersjö Hult, innovationsledare för innovationsmiljön Nollvision Cancer och Barbro Sjölander, ordförande i nätverket mot gynekologisk cancer. Ni får också en spaning från Peter Nordström, programchef på Swelife.